Ολοένα και πιο ελκυστικός Πανεπιστημιακός προορισμός η Κύπρος

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της κατάταξης του Times Higher Education World University Rankings (WUR) για το 2023

Αν κάτι αποδεικνύουν τα αποτελέσματα της κατάταξης του Times Higher Education World University Rankings (WUR) για το 2023, είναι το γεγονός ότι η Κύπρος καθίσταται ολοένα και πιο ελκυστικός προορισμός για φοιτητικές σπουδές.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που καταγράφει μία ιδιαίτερα ανοδική πορεία στην κατάταξη αυτή. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται φέτος ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, δηλαδή στο 2% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου. Αντίστοιχα, τοποθετείται 157ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2ο στην Κύπρο και 4ο σε Κύπρο και Ελλάδα. Η άνοδος αυτή είναι άκρως ενθαρυντική και τιμητική για την χώρα μας, καθώς έχει επιτευχθεί μέσα σε μόλις 3 χρόνια!

Συγκριτικά με τις περασμένες χρονιές:

Έτος

Κύπρος

Κύπρος & Ελλάδα

ΕΕ

Κόσμος

2023

#2

#4

#157

501-600

2022

#3

#6

Ανάμεσα στα 250

601-800

2021

#3

801-1000

Στο τομέα Διεθνοποίησης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατέχει την 47η θέση παγκοσμίως, σύμφωνα με την ίδια κατάταξη. Η κατάταξη σε αυτόν τον σημαντικότατο τομέα αποτελεί απόδειξη της καινοτόμου στρατηγικής του Πανεπιστημίου για διεθνοποίηση και ιδιαίτερα της αξιοσημείωτης επιτυχίας του στην προσφορά διασυνοριακής εκπαίδευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας φιλοξενεί περισσότερους από 14,000 φοιτητές και φοιτήτριες (εξ αποστάσεως και δια ζώσης), οι οποίοι προέρχονται από περισσότερες από 100 χώρες. Πρόκειται επομένως για, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στη νότια Ευρώπη με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική, καθώς και το μεγαλύτερο εκτός Ελλάδας με γλώσσα διδασκαλίας την ελληνική. Επίσης, μια σημαντική μερίδα των φοιτητών του Πανεπιστημίου προέρχονται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, προσθέτοντας στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του και αντανακλώντας την εξέλιξή του.

Επί μέρους κατατάξεις

Tα αποτελέσματα της ετήσιας κατάταξης του Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2023 ενισχύουν τη θέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διεθνώς στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και στον τομέα της Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται μεταξύ των 151–175 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών, και μεταξύ των 176–200 καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως στον τομέα της Εκπαίδευσης.

Κατ’ αναλογία, η κατάταξη τοποθετεί, για άλλη μια φορά, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και 35ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα των Επιχειρήσεων και Οικονομικών. Στον τομέα της Εκπαίδευσης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τοποθετείται ως το 1ο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα (μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου), και 40ο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα φετινά αποτελέσματα της κατάταξης, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάσσεται επίσης ανάμεσα στα:

• Κορυφαία 251–300 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα της Ψυχολογίας

• Κορυφαία 501–600 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα της Κλινικής και Υγείας

• Κορυφαία 501–600 πανεπιστήμια στον κόσμο, στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών.

*μαζί με το Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εξίσου σημαντικά αποτελέσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η κατάταξη είναι η τελευταία μίας σειράς από διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον οργανισμό Times Higher Education, με κύρια την κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως στην κατάταξη World University Rankings 2023.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάχθηκε:

• 179ο παγκοσμίως ανάμεσα στα «Νέα» πανεπιστήμια, δηλαδή αυτά που έχουν λιγότερα από 50 χρόνια λειτουργίας (THE Young University Rankings 2022)

• 122ο παγκοσμίως ανάμεσα στα πανεπιστήμια χωρών ή περιοχών που ταξινομούνται από τον Όμιλο FTSE του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου ως αναδυόμενες οικονομίες (THE Emerging Economies Rankings 2022)

• 36ο παγκοσμίως στη σημαντικότατη κατηγορία της Ποιοτικής Εκπαίδευσης (THE Impact Rankings 2022).

Σχετικά με την κατάταξη THE World University Rankings

Η εν λόγω κατάταξη αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστημίων στον κόσμο, με εμπειρία πέντε δεκαετιών στο αντικείμενο. Αξιολογεί την επίδοση κάθε πανεπιστημίου στους βασικούς πυλώνες της Διδασκαλίας, της Έρευνας, της Μεταφοράς της Γνώσης, καθώς και της Διεθνούς Εμβέλειας. Η διευρυμένη έκδοση του 2023 περιλαμβάνει 1,799 πανεπιστήμια με αυξημένη ερευνητική δραστηριότητα, από σύνολο 25,000 και πλέον πανεπιστημίων που λειτουργούν παγκοσμίως, τα οποία πληρούν τα απαιτητικά κριτήρια της κατάταξης και που έλαβαν μέρος στη διαδικασία της αξιολόγησης.

7 μέλη ΔΕΠ στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως

Ήξερες επίσης ότι 7 μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας βρίσκονται ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως; Συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των κορυφαίων 100,000 επιστημόνων παγκοσμίως και στο 2% των κορυφαίων ερευνητών του επιστημονικού τους πεδίου, με βάση την κατάταξη η οποία δημοσιεύτηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Stanford στις ΗΠΑ.

Τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που βρίσκονται στη λίστα των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως, με βάση το πιο πάνω κριτήριο αλλά και το έργο τους για το 2022, είναι οι ακόλουθοι (με αλφαβητική σειρά):

  1. Καθηγητής Δημήτρης Βρόντης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
  2. Καθηγητής Χρίστος Γεωργάλας, Ιατρική Σχολή
  3. Καθηγητής Michael Davidson, Ιατρική Σχολή
  4. Καθηγητής Δημήτρης Δρικάκης, Ιατρική Σχολή & Σχολή Επιστημών και Μηχανικής
  5. Καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων
  6. Καθηγητής Αντρέας Νικολαΐδης, Ιατρική Σχολή
  7. Καθηγητής Mark Sullman, Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Κοινωνικών Επιστημών

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα κυπριακά πανεπιστήμια και για την Κύπρο ως ακαδημαϊκό προορισμό

Στην ουσία ενδυναμώνεται η ανταγωνιστική της θέση ως ελκυστικός πανεπιστημιακός προορισμός. Η Κύπρος διαθέτει πανεπιστήμια που προσφέρουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή ποιότητα και ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, στα πρότυπα του εξωτερικού. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και το ΤΕΠΑΚ συμπεριλαμβάνονται ανάμεσα στα κορυφαία στον κόσμο, στην ίδια κατάταξη.

Είναι γεγονός ότι η χώρα μας προσφέρει,  υψηλό επίπεδο ποιότητας, ολοκληρωμένη φοιτητική εμπειρία, μαζί και με την επιλογή για μερική φοίτηση σε άλλη χώρα του εξωτερικού μέσω του προγράμματος Erasmus+, προσιτά δίδακτρα, συνολικά χαμηλότερο κόστος φοίτησης σε σχέση με άλλες χώρες και τέλος υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Η νέα πανεπιστημιακή κατάταξη του Times Higher Education, που είναι και η πιο πολυεπίπεδη, επιβεβαιώνει ότι η Κύπρος είναι ελκυστικός πανεπιστημιακός προορισμός και ότι δεν έχει τίποτε να λιγότερο από άλλους, κατεξοχήν πανεπιστημιακούς προορισμούς, όπως το ΗΒ, η Ολλανδία, η Ελλάδα κ.α.  Το UNIC αποτελεί τρανή απόδειξη της ελκυστικότητας της Κύπρου, κι αυτό φαίνεται και μέσα από την εκπληκτική άνοδό του στην τελευταία κατάταξη, στα 501-600 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο.

Πώς είναι να είσαι φοιτητής στην Κύπρο – Ο Chancellor μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία του

Source: Ολοένα και πιο ελκυστικός Πανεπιστημιακός προορισμός η Κύπρος | News