Home|Διατμηματικές συνεργασίες φοιτητών του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών

«Οιστός», Τεύχος 4

2022

Διατμηματικές συνεργασίες φοιτητών του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών

Το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας συμμετέχουν στο πρόγραμμα Virtual Hackathon (Erasmus+). Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία πλατφόρμας για τη διαχείριση Hackathon σε διάφορα θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs). Μέσα από τα Hackathon οι φοιτητές δημιουργούν διεπιστημονικές κοινότητες μάθησης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με φοιτητές και καθηγητές άλλων Τμημάτων. Ακολουθώντας και αναλύοντας τα βήματα της σχεδιαστικής σκέψης (Design Thinking), σχεδιάζουν και παρουσιάζουν λύσεις για προβλήματα που τους απασχολούν.

Τον Μάϊο του 2022 ολοκληρώθηκε η πρώτη πιλοτική εφαρμογή του Virtual Hackathon στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με τη συμμετοχή 4 φοιτητριών από το Τμήμα Παιδαγωγικών. Σε γενικές γραμμές, οι φοιτήτριες ανέφεραν πως η συμμετοχή τους στην πιλοτική εφαρμογή τις βοήθησε να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες τους και να σχεδιάσουν πιθανές λύσεις σε θέματα που σχετίζονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Πιο κάτω παρατίθενται αποσπάσματα από τις εμπειρίες των φοιτητριών που συμμετείχαν.

«Μέσα από το τριήμερο εργαστήριο του Virtual Hackathon που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο μας δεν αποκτήσαμε μόνο ένα απλό πιστοποιητικό παρακολούθησης αλλά πολλά περισσότερα πράγματα που για εμάς τους φοιτητές είναι πολύ σημαντικά τόσο για την πορεία μας στο πανεπιστήμιο όσο και για την καθημερινότητά μας.

Ως φοιτητές, μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε φοιτητές άλλων τμημάτων, να συνεργαστούμε, να αλληλεπιδράσουμε και να εμπλακούμε σε διάφορες καινοτόμες συζητήσεις ανταλλάζοντας εμπειρίες και προβληματισμούς. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος λάβαμε νέες γνώσεις και πληροφορίες σχετικά με διάφορα ζητήματα και θέματα που αφορούσαν το σώμα μας και γενικότερα την υγεία μας, από ακαδημαϊκούς άλλων ειδικοτήτων (όπως διατροφολογίας, πολυμέσων) που μας πρόσφεραν πληροφορίες, οδηγίες και διάφορες γνώσεις ως προς τον σχεδιαστικό προβληματισμό που θα μας απασχολούσε όλο το τριήμερο. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανάφερα πιο πάνω, η εμπειρία αυτή ήταν αφενός ένα μικρό ταξίδι γνώσης και εμπειρίας αφετέρου γεμάτο από υπέροχες στιγμές, συναισθήματα και ενίσχυση κινήτρων για επίτευξη ενός ομαδικού αποτελέσματος.

Θα πρότεινα σε όλους τους φοιτητές να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που μας προσφέρονται γιατί πραγματικά αξίζουν αφού μας καλλιεργούν γνώσεις, αξίες και δεξιότητες ζωής». Άντρια Ορνιθάρη

«Το τριήμερο 11-13 Μάϊου 2022, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στην εκδήλωση Virtual hackathon, που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιό μας. Ήταν μια πρωτόγνωρη για μένα εμπειρία, όμως πολύ ενδιαφέρουσα αφού κατάφερα εκτός από νέες γνώσεις να έρθω σε αλληλεπίδραση με φοιτήτριες ενός εντελώς διαφορετικού κλάδου από τον δικό μου. Η όλη συνεργασία με τα κορίτσια στις ομάδες μας θεωρώ πως ήταν άψογη και καταφέραμε να ανταλλάξουμε απόψεις, γνώσεις και εμπειρίες. Η συνεργασία μας έφτασε σε ένα άλλο επίπεδο! Με το πέρας της συγκεκριμένης εκδήλωσης έχω να θυμάμαι μόνο ευχάριστες εμπειρίες και φυσικά πολλές νέες γνώσεις που σίγουρα θα μου φανούν χρήσιμες σε όλη την πορεία της ζωής μου». Μαριαλένα Σκούρτα

«Από την αρχή το συγκεκριμένο πρόγραμμα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας το Πανεπιστήμιο να προωθεί ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής στους φοιτητές του. Το πρόγραμμα Hackathon μέσα από όμορφες και δημιουργικές δραστηριότητες μας βοήθησε να αποκτήσουμε μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή αφού χρειάστηκε να σχεδιάσουμε το πρωτότυπο της δικής μας εφαρμογής για το εστιατόριο του Πανεπιστημίου το οποίο περιλαμβάνει ποικίλα υγιεινά γεύματα και σνακ για τις προσωπικές και διατροφικές ανάγκες του κάθε φοιτητή ξεχωριστά. Η συνεργασία με φοιτητές διαφορετικών κλάδων σπουδών ήταν πολύ σημαντική αφού ο κάθε ένας από εμάς είχε να πάρει και να δώσει πολλά. Νιώθω πολύ τυχερή που συμμετείχα στο πρόγραμμα Hackathon. Ήταν πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Δυστυχώς διήρκησε μόνο τρεις μέρες. Εύχομαι να παρουσιαστούν και στο μέλλον τέτοιες ευκαιρίες στους φοιτητές». Βασιλεία Γεωργίου

Εκ μέρους της Ομάδας Virtual Hackahton Κύπρου,

Δρ Μαρία Ευαγόρου & Δρ Έφη Νησιφόρου
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών

SHARE
Published On: October 15th, 2022|Categories: Blog, OISTOS|
Επιτυχίες στις εξετάσεις διορισίμων
Διακρατικές, Διαπανεπιστημιακές Συνεργασίες του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών

Εγγραφή στο Ενημερωτικό Δελτίο «Οιστός»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βραβείο κοινωνικής προσφοράς

Η Καλλιόπη Παπαδοβασιλάκη, απόφοιτος του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, του Προγράμματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Σχολής Επιστημών Αγωγής άξια να παραλάβει το βραβείο κοινωνικής προσφοράς.

Go to Top