Οι γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα αθλητισμού πλήγηκαν περισσότερο λόγω πανδημίας

Διαχρονική έρευνα του EOSE, του οποίου είναι μέλος το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Κατά 28,5% πιο επηρεασμένες είναι οι γυναίκες στην Κύπρο από τη μείωση στην απασχόληση που κατέγραψε ο τομέας του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας κατά την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη στο πλαίσιο του ειδικού ερευνητικού προγράμματος ESSA-Sport: Improving the Supply of Skills to the Sector. Το ποσοστό αυτό αφορά κατά 48,9% γυναίκες που εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

NATIONAL SPORT LABOUR MARKET

Μετά το πέρας του ερευνητικού προγράμματος, ο EOSE συνέχισε και εξακολουθεί να συλλέγει στοιχεία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία ανανεώνει κάθε χρόνο και τα οποία δημοσιοποιεί με σχετική αναφορά. Τα πανευρωπαϊκά στοιχεία για το 2019-2020 περιλαμβάνονται στην αναφορά του 2021 (περιλαμβάνουν και τη Μ. Βρετανία πριν από το BREXIT) και είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα https://projects.eose.org/wp-content/uploads/2022/02/EOSE_European_Research_Report__2021_EU28_Sport_Labour_Market-Magazine.pdf

Στατιστικά στοιχεία απασχόλησης στον τομέα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η πλειοψηφία των εργαζομένων στον τομέα αθλητισμού και φυσικής δραστηριότητας είναι άντρες, ηλικίας 25-49 ετών, με ποσοστό 57,4% να δουλεύει υπό καθεστώς πλήρους και 42,6% υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Στην Κύπρο η αγορά εργασίας στον τομέα ανέρχεται στο 0,88%, και ενώ το ποσοστό των αντρών ανερχόταν στο 75,4% το 2011, μέχρι το 2020 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 62,1%, με 37,9% των εργαζομένων να είναι γυναίκες. Το 74,9% των εργαζομένων αυτών εργάζεται υπό καθεστώς πλήρους και το 25,1% υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ το 21,1% είναι αυτό-εργοδοτούμενοι.

National sport labour market - By gender

Επιμέρους επαγγέλματα

Σύμφωνα με το δείκτη ISCO, 14,6% είναι αθλητές και παίκτες αθλητικών ομάδων, 35,2% είναι προπονητές και διοικητικά στελέχη, ενώ το ψηλότερο ποσοστό, ύψους 50,1% είναι εκπαιδευτές και συντονιστές προγραμμάτων στον τομέα της ψυχαγωγίας και του fitness.

Πανδημία και αθλητισμός

Οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 ήταν εμφανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα κυριότερα στοιχεία που αφορούν την περίοδο 2019-2020 δείχνουν μια πτώση στην απασχόληση στο συγκεκριμένο τομέα της τάξης του 3,7%. Η μείωση φαίνεται να έπληξε κυρίως τις γυναίκες, που έχασαν τη δουλειά τους σε ποσοστό 17,5% σε όλη την Ευρώπη.

Στην Κύπρο υπήρξε μια γενική πτώση της τάξης του 0,4% στο σύνολο, ενώ και πάλι φαίνεται να επηρεάστηκαν κυρίως οι γυναίκες στον τομέα του αθλητισμού και του fitness κατά 28,5%. Το ποσοστό αυτό αφορά κατά 48,9% γυναίκες που εργάζονταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Συνολικά όμως, φάνηκε να ανεβαίνει το 2020 το ποσοστό των αυτοεργοδοτουμένων, κατά 10,2%.

Σύμφωνα με τους δείκτες NACE από το 2019-2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων που εργάζονται σε έναν αθλητικό οργανισμό στην Κύπρο, όχι απλά δεν έχει επηρεαστεί από την πανδημία, αλλά έχει ανέβει κατά 18,6%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, παρόλο που επηρεάστηκαν κυρίως οι γυναίκες, φαίνεται ότι αυτό αφορούσε κυρίως τις γυναίκες που δούλευαν με καθεστώς μερικής απασχόλησης, αφού φάνηκε ταυτόχρονα να ανεβαίνει το ποσοστό των γυναικών σε πλήρη απασχόληση κατά 22,3%. Γενικά το ποσοστό των ατόμων που εργάζονται με μερική απασχόληση έχει πέσει κατά 30,4%.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό EOSE (European Observatoire of Sport and Employment), και στόχος της ήταν να αναλύσει και να δημοσιοποιήσει καινούρια γνώση και δεδομένα της αγοράς εργασίας στον τομέα του αθλητισμού και συναφών τομέων, όπως ο τουρισμός, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η φιλοδοξία αυτής της διαχρονικής συλλογής δεδομένων είναι να εκδίδονται τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, να υπογραμμίζονται τα κύρια ευρήματα, να καταγράφονται οι τάσεις και να βοηθούν τη συζήτηση για το σχεδιασμό πολιτικής και να επιδράσουν θετικά στον τομέα αυτό της αγοράς εργασίας και στην ανάπτυξη συνεργειών μέσα από τον τομέα.

EOSE και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Από το 2016-2019 το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, ως μέλος και εκπρόσωπος της Κύπρου στον EOSE (www.eose.org) συμμετείχε στο ειδικό ερευνητικό πρόγραμμα ESSA-Sport: Improving the Supply of Skills to the Sector. Την υλοποίηση του προγράμματος στην Κύπρο συντόνισε ο Προέδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Νίκος Καρτακούλλης. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έρευνα συλλέγονται κάθε χρόνο, σε συνέχεια του εν λόγω προγράμματος.