Ο Πάνος Εγγλέζος θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ανακοινώνει ότι θα απονείμει επίτιμο διδακτορικό στον Πάνο Εγγλέζο κατά την επερχόμενη τελετή αποφοίτησης στις 27 Ιουνίου 2024. Ο Πάνος Εγγλέζος, μια σημαντική προσωπικότητα της κυπριακής δημόσιας ζωής, έχει συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με β-θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες.

Ο Πάνος Εγγλέζος σπούδασε Οικονομικά και Λογιστική στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και επέστρεψε στην Κύπρο το 1961 για να ιδρύσει τον δικό του όμιλο εταιρειών. Η αφοσίωσή του στη δημόσια υγεία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν ο γιος του, Γιώργος, γεννήθηκε με β-θαλασσαιμία. Έκτοτε, έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και προώθηση ομάδων υποστήριξης για ασθενείς και γονείς, και έγινε ο πρώτος Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Θαλασσαιμίας, θέση την οποία κατείχε για 30 συναπτά έτη και Επίτιμος Πρόεδρος μέχρι σήμερα.

Το 1986, ο Πάνος Εγγλέζος και μια μικρή ομάδα εκπροσώπων από Εθνικούς Συνδέσμους Θαλασσαιμίας ίδρυσαν τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ), με έδρα τη Λευκωσία. Υπό την ηγεσία του, η ΔΟΘ έχει εξελιχθεί σε μια ομοσπονδία-ομπρέλα με 231 μέλη συνδέσμους σε 69 χώρες του κόσμου, προωθώντας την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και καινοτόμες θεραπείες για τους ασθενείς με θαλασσαιμία ενισχύοντας ταυτόχρονα την ιατρική έρευνα γύρω από την καλύτερη αναγνώριση της παθοφυσιολογίας της πάθησης, την πρόληψη και θεραπεία της.

Η Ομοσπονδία, υπό την ηγεσία του Πάνου Εγγλέζου, τιμήθηκε από Κυβερνήσεις πολλών κρατών ως επίσης και από τον ανώτατο διεθνή φορέα υγείας – την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και από άλλους σημαντικούς επαγγελματικούς επιστημονικούς και ιατρικούς οργανισμούς.

Η απονομή του επίτιμου διδακτορικού στον Πάνο Εγγλέζο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αναγνωρίζει την εξαιρετική, δια βίου αφοσίωση του στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με θαλασσαιμία και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες με επέκταση και σε άλλες σπάνιες αναιμίες και παθήσεις με την εμπλοκή του ως ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Παγκύπριας Συμμαχίας Σπάνιων Παθήσεων, καθώς και τις σημαντικές και εντυπωσιακές συνεισφορές του στην κυπριακή κοινωνία τόσο μέσα από το έργο του αυτό αλλά και των διαφόρων και πολλών πολιτειακών και πολιτικών του αξιωμάτων.

Η τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα προβάλλεται στο διαδίκτυο ΕΔΩ.