Μνημόνιο συνεργασίας με το STR SHARE και διάλεξη για τον τουρισμό

Ο «γκουρού» φιλοξενίας και τουρισμού Steve Hood ανέπτυξε τα οφέλη της συνεργασίας με το STR SHARE Center για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο τουρισμός στην Κυπριακή Δημοκρατία; Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι Κυπριακές υπηρεσίες Φιλοξενίας και Τουρισμού στο νησί; Τι είναι το STR SHARE Center και τι μπορεί να προσφέρει στους φοιτητές που σπουδάζουν Διοίκηση Φιλοξενίας και Διοίκηση Τουρισμού;

Αυτά και άλλα πολλά επιχείρησε να παρουσιάσει και να αναλύσει ο Steve Hood, «γκουρού» της διεθνούς βιομηχανίας τουρισμού στη διάρκεια διάλεξης του, που διοργάνωσε το Τμήμα Φιλοξενίας, Τουρισμού και Αθλητικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Cine Studio του Πανεπιστημίου. Ο Steve υπηρετεί σε διάφορες συμβουλευτικές επιτροπές για τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Το 2012, ο Steve τιμήθηκε από τo ICHRIE (Διεθνή Συμβούλιο Ξενοδοχειακής Επισιτιστικής και Θεσμικής Εκπαίδευσης) με το βραβείο αναγνώρισης βιομηχανίας για την αποδεδειγμένη αφοσίωση του στην προηγμένη φιλοξενία και τουριστική εκπαίδευση.

Έχοντας υπογραφεί λίγο νωρίτερα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την κορυφαία στον κόσμο εταιρία τουρισμού STR SHARE Center, ο κ. Hood, ανέλυσε σε βάθος τα πλεονεκτήματα αυτού του μνημονίου για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου. Η Εταιρεία αναγνωρίζεται από πολλούς πρωτοπόρος στην ξενοδοχειακή έρευνα, παρέχοντας εκτεταμένες πληροφορίες προς και για την βιομηχανία τουρισμού και ειδικά των ξενοδοχείων. Αυτό αφορά σχεδόν το 75% των ξενοδοχείων στις ΗΠΑ, και το 55% των ξενοδοχείων παγκοσμίως, περιλαμβανομένου του 90% των αλυσίδων ξενοδοχείων και των περισσότερων κορυφαίων ξενοδοχειακών μονάδων του κόσμου.

«Η Κυπριακή ξενοδοχειακή αγορά δεν έχει ακόμα μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων, αλλά αυτό δε γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούνται υπομονή, επιμονή και συνεργασίες ανάμεσα σε ντόπιες και διεθνείς επιχειρήσεις, σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού στη διεθνή τουριστική βιομηχανία», επισήμανε.

Η STR παρέχει μηνιαίες, εβδομαδιαίες και ημερήσιες πληροφορίες για περισσότερες από 62,000 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλον τον πλανήτη ενώ έχει στοιχεία για περισσότερα από 200.000 ξενοδοχεία παγκοσμίως. Επιχειρεί από το 1985 και διατηρεί 20 γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο, διοργανώνοντας σε τακτική βάση παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, ενώ παρέχει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών σε ευρύ φάσμα επιχειρήσεων, όπως φίρμες ξενοδοχείων, τουριστικούς οργανισμούς και συμβούλους, υποστηρίζοντας παράλληλα την Ακαδημαϊκή Έρευνα και Εκπαίδευση.

«Με το μνημόνιο που υπογράψαμε οι φοιτητές μας θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα τεράστιο αρχείο πληροφοριών της παγκόσμιας ξενοδοχειακής βιομηχανίας, όπως είναι αυτό τoυ STR SHARE Center», υπέδειξε η Γιάννα Ορφανίδου, υπεύθυνη του Τμήματος Φιλοξενίας, Τουρισμού και Αθλητικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ανάμεσα στα τόσα ενδιαφέροντα που λέχθηκαν από τον κ. Hood ήταν οι επιπτώσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, σε χώρες που διοργάνωσαν μεγάλους διεθνείς αγώνες, όπως είναι για παράδειγμα οι θερινοί και χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ο έλεγχος της επίδοσης αυτών που εργάζονται σε ξενοδοχεία, ο τρόπος ελέγχου εσόδων για κάθε διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR), η οικονομική κατάσταση καθεμιάς χώρας στην οποία υπάρχουν ξενοδοχεία ελέγχου από το STR, καθώς και ο στόχος της Ακαδημαϊκής Έρευνας και Εκπαίδευσης. Αυτός, μεταξύ άλλων, είναι στο να παρέχει σε Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ακριβείς πληροφορίες για τον τουρισμό και τα ξενοδοχεία για την έρευνα, φοιτητικά projects και για χρήση στις τάξεις. Επίσης, στοχεύει στο «να γεφυρωθεί το κενό» ανάμεσα στη τουριστική βιομηχανία και την Εκπαίδευση.

«Σήμερα το STR συνεργάζεται με 800 τουριστικές σχολές και πανεπιστήμια από 72 διαφορετικές χώρες και ανάμεσά τους τώρα περιλαμβάνεται και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», κατέληξε ο ομιλητής.