Διεθνές συνέδριο για τη διεθνή εμπορική διαιτησία στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο ΙCC Young Arbitrators Forum στην Κύπρο, με τη συμμετοχή διεθνών διαιτητών

Σε ένα ξεχωριστό για τα δεδομένα της Κύπρου διεθνές συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, εξετάστηκε και αναλύθηκε σε βάθος η διαδικασία της Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας (International Commercial Arbitration).

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Φόρουμ Νέων Διαιτητών του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Young Arbitrators Forum), ενώ φιλοξενήθηκε και υποστηρίχθηκε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπό την επιμέλεια της Δρ Άννας Εμ. Πλεύρη, Λέκτορα του Τμήματος Νομικής της ανωτέρω Σχολής, Δικηγόρο και Διαιτητή.

Αντικείμενο του συνεδρίου, ήταν η διαδικασία και άλλες πτυχές της διεθνούς διαιτησίας με συγκριτικές παρουσιάσεις από οκτώ διαφορετικές χώρες και διεθνή διαιτητικά κέντρα και κανόνες (ICC Rules, Prague Rules κ.ά.).

Στο συνέδριο μίλησαν δέκα συνολικά ομιλητές από διάφορες χώρες, ενώ το παρακολούθησαν περισσότεροι από εκατό δικαστές, δικηγόροι και διαιτητές και νομικοί από Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Την εισαγωγική ομιλία έκανε ο κ. George Lambrou, διαιτητής και δικηγόρος και τις δυο συνεδρίες συντόνισαν οι έμπειροι στη διαιτητική πράξη, Δρ. Μαρίνα Παπαδάτου (Γαλλία), και κ. Άγης Γεωργιάδης, δικηγόρος Κύπρου.
Κατά την ομιλία της, η Δρ. Άννα Εμ. Πλεύρη τόνισε ότι η συγκριτική παρουσίαση και επισκόπηση πτυχών της διεθνούς διαιτησίας από διαφορετικές έννομες τάξεις και βάσει διαφορετικών κανόνων διαιτησίας, προσφέρει κατανόηση όλων των σχετικών προοπτικών αλλά και των διαθέσιμων λύσεων στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής και ταχείας επίλυσης διεθνών εμπορικών και άλλων διαφορών, που είναι και το ζητούμενο.

Επιπρόσθετα, επισήμανε την εξαιρετική σημασία του ορθού συνδυασμού διαφορετικών μορφών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία (med-arb) καθώς και πόσο σημαντική και αναγκαία είναι για το σύγχρονο νομικό και οικονομικό περιβάλλον η εξοικείωση και εκπαίδευση των δικηγόρων, νομικών συμβούλων αι δικαστών σε μεθόδους adr. Τέλος, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο τι απαιτείται για να καταστεί ένα κράτος και μια έννομη τάξη, «φιλική» στη διεθνή διαιτησία και επομένως και στις επενδύσεις.

Χορηγός του συνεδρίου ήταν η δικηγορική εταιρεία «Χρήστος Γεωργιάδης ΔΕΠΕ».