Κυκλοφορία νέου βιβλίου από τους Δρ Πέτρο Λοή και Δρ Σπύρο Ρεπούση

Το βιβλίο «Κυπριακή Οικονομική Κρίση 2012-2013» καταγράφει τα γεγονότα που ταλάνισαν και ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία

Ο Δρ Πέτρος Λοής, Καθηγητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επικεφαλής του Τμήματος Λογιστικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συνυπογράφει με τον Δρ. Σπύρο Ρεπούση νέο βιβλίο με τίτλο «Κυπριακή Οικονομική Κρίση 2012-2013».

Σκοπός του νέου βιβλίου είναι η καταγραφή των γεγονότων κατά τα έτη 2012-2013 που ταλάνισαν αλλά και συνεχίζουν τα ταλανίζουν την κυπριακή οικονομία. Είναι γνωστό ότι κατά την περίοδο αυτή έχουν συμβεί γεγονότα τα οποία «ταρακούνησαν» το Κυπριακό Οικονομικό και Τραπεζικό Σύστημα, με αποτέλεσμα να ληφθούν αποφάσεις που επηρέασαν και συνεχίζουν να επηρεάζουν το μέλλον της Κυπριακής Οικονομίας, αλλά και της Κοινωνίας.

Το βιβλίο αποτελείται από έξι κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο χρονολογικό της Κυπριακής Οικονομικής Κρίσης, περιλαμβανομένου των γεγονότων και εξελίξεων με τις Κυπριακές Τράπεζες στην Ελλάδα, τη παροχή Επείγουσας Ρευστότητας, το διατραπεζικό δανεισμό της Λαϊκής Τράπεζας και τη κρατική στήριξη. Στο δεύτερο κεφάλαιο καταγράφονται οι επεκτάσεις των Κυπριακών Τραπεζών στο εξωτερικό, και γίνεται αναφορά στο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι εξελίξεις στο Συνεργατικό Τομέα και οι χορηγήσεις προς τις Μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις, στη τοπική αυτοδιοίκηση, κ.λπ.. Στα κεφάλαια τέσσερα και πέντε γίνεται ανάλυση επιχειρηματικών γεγονότων (event study ή event analysis) και εφαρμογή μεθοδολογίας στη ανάλυση επιχειρηματικού γεγονότος.

Στο τελευταίο και έκτο κεφάλαιο των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά και παρουσίαση των διαπιστώσεων που καταγράφονται στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Κυπριακής Βουλής καθώς και όσων προέκυψαν από την εφαρμογή της μεθόδου ανάλυσης επιχειρηματικών γεγονότων (event analysis).

Στο έργο καταγράφονται με χρονολογική σειρά οι «ιστορικές στιγμές» που πέρασε η Κύπρος και το Χρηματοπιστωτικό της Σύστημα, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να κατανοήσει ποια λάθη, ενέργειες και αποφάσεις πιθανόν επηρέασαν αρνητικά την Κυπριακή Οικονομία, ώστε αυτά να μην επαναληφθούν.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα, Ελλάδα.