Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς: Η Ψυχική Υγεία βασική πρόκληση για την ΕΕ

Επίκαιρη επισήμανση του Ανώτερου Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε εκδήλωση στη  Λάρνακα, όπου τονίστηκε το ενδεχόμενο η Ψυχική Υγεία να είναι η επόμενη Πανδημία

«Η ψυχική υγεία αποτελεί μία από τις βασικότερες προκλήσεις για τα συστήματα υγείας των χωρών  μελών της ΕΕ», επισήμανε σε επίκαιρη εισήγησή του ο Καθηγητής  Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε εκδήλωση στη Λάρνακα που είχε τίτλο: «Μπορούμε και καλύτερα: Η Ψυχική Υγεία στον χώρο εργασίας». Ο Καθηγητής Φελλάς διευκρίνισε πως σύμφωνα με έγκυρες αναφορές, οι ψυχικές διαταραχές, ιδιαίτερα η κατάθλιψη, αποτελούν σημαντική αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, αφού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με κατάθλιψη στην οποία πιο επιρρεπείς είναι οι γυναίκες, οι νέοι και οι ηλικιωμένοι.

Στην εισήγησή του με θέμα «Ψυχοκοινωνική κληρονομιά της πανδημίας στη νεολαία», ο  Καθηγητής Φελλάς, έκανε αρχικά μια ανακεφαλαίωση των τρομακτικών και πρωτόγνωρων  επιπτώσεων της πανδημίας Covid 19 που επηρέασαν μεγάλες ομάδες του κυπριακού πληθυσμού   και δοκίμασαν σκληρά τις αντοχές όλων, δημιουργώντας την εντύπωση πως «είχαμε πλέον  εγκλωβιστεί σε μια παρατεταμένη εφιαλτική δοκιμασία». Μίλησε για τον θυμό, την απόγνωση, την  αβεβαιότητα, τον φόβο, τη μοναξιά και τον κοινωνικό αποκλεισμό που δημιουργήθηκαν ως  επακόλουθο της πανδημίας, ενώ ανέφερε πως η επιστημονική κοινότητα προειδοποίησε για τις  βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχική μας υγεία.

Υπενθύμισε πως Παγκύπρια έρευνα που διενεργήθηκε το 2022 από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας  και τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, κατέδειξε σειρά από αρνητικά συναισθήματα που  διακατέχουν τη νεολαία ως επακόλουθο της πανδημίας. «Στην έρευνα συμμετείχαν 1000 νέοι και  νέες ηλικίας 14-35 χρόνων από όλη την Κύπρο. Το 46% αυτών που μετείχαν ανέφερε πως η  κατάσταση της ψυχικής τους υγείας χειροτέρεψε λόγω της πανδημίας», είπε. Πρόσθεσε ακολούθως πως ποσοστό 71% των νέων ηλικίας 14-17 χρόνων δήλωσαν πως η ψυχική τους υγεία επηρεάστηκε  προς το χειρότερο, ενώ ποσοστό 29% της ίδιας ηλικιακής ομάδας, δήλωσαν πως από την έναρξη της πανδημίας αισθάνθηκαν την ανάγκη για ψυχολογική στήριξη.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αρνητική εμπειρία των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στη διάρκεια της  πανδημίας. «Επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της οργάνωσης ACCEPT  κατέγραψε το άγχος, τη μελαγχολία, την κατάθλιψη, τη μοναχικότητα τις κρίσεις πανικού αλλά και  τις τάσεις αυτοκτονίας. Ένοιωσαν ‘αποκομμένοι’ από την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ενώ παραδέχτηκαν   πως δυσκολεύονταν χωρίς το τόσο σημαντικό αυτό δίκτυο στήριξης τους», τόνισε.

Ο Καθηγητής Φελλάς, μίλησε για το τι αντιμετώπισαν τα παιδιά με την επιστροφή τους στο  σχολείο, αλλά και οι οικογένειές τους και το εκπαιδευτικό προσωπικό, λέγοντας πως το σχολείο  είναι ιδανικός χώρος για να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας και διαλόγου με τα παιδιά.

«Πρέπει να τους μιλάμε με ειλικρίνεια και να τα αντιμετωπίζουμε σαν μικρούς ενήλικες. Η  ενίσχυση της ψυχικής δύναμης των παιδιών και η καλλιέργεια αισιόδοξων σκέψεων και αξιών   είναι έργο συλλογικό που απαιτεί σίγουρα τη σύμπραξη όχι μόνο των εκπαιδευτικών και των  γονέων, αλλά ολόκληρου του Σχολείου, του αρμόδιου Υπουργείου και των διαφόρων σχετικών  φορέων, ώστε τα παιδιά να προσαρμοστούν στη μετέπειτα εποχή», εισηγήθηκε. Όπως υπέδειξε,  απαιτούνται η επαρκής στήριξη από το κράτος, η ενεργοποίηση κατάλληλων υποδομών και η  ανάπτυξη υποστηρικτικών προγραμμάτων, που είναι απαραίτητα για να επουλωθούν οι πληγές  που προκάλεσε η πανδημία.

Μίλησε διεξοδικά για τις σκληρές επιπτώσεις της πανδημίας όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στους νέους των οποίων η ζωή ακρωτηριάστηκε, με τον διάχυτο φόβο, τον αναγκαστικό εγκλεισμό, την επιβληθείσα απώλεια της ελευθερίας τους, την ξαφνική κατάργηση των σχολικών συντεταγμένων, την απομάκρυνση από τις ασχολίες τους, το παιγνίδι και τους αγαπημένους φίλους τους. Ολοκλήρωσε τον λόγο του τονίζοντας πως οφείλουμε να κάνουμε τη  μόρφωση και την εκπαίδευση απόλυτη προτεραιότητα με το να επανεκτιμήσουμε και να  επανεξετάσουμε τον σκοπούμενο ρόλο του εκπαιδευτικού συστήματος, πέραν από την επιτυχία  στις εξετάσεις, επιδιώκοντας την επανασύνδεση της εκπαίδευσης με τον ψυχικό κόσμο των νέων.

«Το οφειλόμενο κληροδότημα στη νέα γενιά είναι η αγωγή ώστε να σταθούν οι νέοι και οι νέες αυτόνομοι, αποτινάσσοντας την αδιαφορία και την απαξίωση, και να στραφούν στην καλλιέργεια μιας ισχυρής θέλησης για πρόοδο και ανάπτυξη», τόνισε.

Την εκδήλωση στην οποία μίλησε ο Καθηγητής Φελλάς, διοργάνωσαν το Κέντρο Πληροφόρησης  Europe Direct του Δήμου Λάρνακας και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο,  ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή και εισηγητή του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων Λουκά Φουρλά.