Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς: Η δημοκρατία ευδοκιμεί με ενεργούς πολίτες

Παρέμβαση του Ανώτερου Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση

Με την ευκαιρία της λήξης των εργασιών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των  Πολιτών, που συνδιοργάνωσαν κατά το 2022 το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, παρουσιάστηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023 στο Προεδρικό Μέγαρο, η Εθνική Στρατηγική για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση.

«Χωρίς υπεύθυνους – ενεργούς πολίτες η δημοκρατία δεν ευδοκιμεί. Αναγνωρίζοντας αυτό, ο πρόεδρος Ομπάμα στην τελευταία ομιλία του στην Ελλάδα έθεσε κάποιους προβληματισμούς όσον αφορά τα αίτια της κρίσης του σημερινού κοινωνικού συστήματος. ‘Πώς μπορούμε’, ρώτησε ‘να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της κάθε χώρας θα νιώθουν ότι ακούγεται η φωνή τους, ότι επιβεβαιώνεται η ταυτότητά τους, ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται και που θα έχουν ζωτικό αντίκτυπο στη ζωή τους δεν θα είναι τόσο απόμακρες ώστε να μην έχουν καμία δυνατότητα να τις επηρεάσουν;’», επισήμανε στην εισήγησή του ο  Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν.  Φελλάς.

Συνέχισε παραθέτοντας την κατάληξη της ομιλίας του Ομπάμα όπου δήλωνε: «Γιατί, τελικά, εξαρτάται από εμάς. Δεν είναι δουλειά κάποιου άλλου, δεν είναι ευθύνη κάποιου άλλου, αλλά είναι οι πολίτες των χωρών μας και οι πολίτες του κόσμου που θα κάνουν την καμπύλη της Ιστορίας να γείρει προς τη δικαιοσύνη. Και αυτό είναι που μας επιτρέπει η δημοκρατία να κάνουμε».

Ο Καθηγητής Φελλάς αναφέρθηκε στις δράσεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των  Πολιτών υπενθυμίζοντας ότι κάλυψαν σημαντικές και καίριες για την κοινωνία μας θεματικές ενότητες. Αναφέρθηκε στις δράσεις σε σχέση με την Υγεία, την Εκπαίδευση, την Κλιματική Αλλαγή και την Απασχόληση, ανακαλώντας την επιτυχία τους, καθώς δόθηκε η ευκαιρία πληροφόρησης και συμμετοχής των πολιτών στον κοινωνικό διάλογο, και η ώθηση προς τη διεύρυνση των γνώσεων και των προβληματισμών τους σε θέματα που άπτονται στις συγκεκριμένες ενότητες.

«Η πετυχημένη πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Γραφείου του Πολίτη έρχεται να διεκδικήσει και να ενσαρκώσει τον αυτονόητο κοινωνικό χαρακτήρα των δύο φορέων, υπενθυμίζοντας μας πως στην σύγχρονη Κοινωνία της Γνώσης, η μάθηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής», επισήμανε, συμπληρώνοντας πως «Μέσα από τις διάφορες συζητήσεις του Ελεύθερου Πανεπιστημίου οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να λάβουν ενεργά μέρος και να τοποθετηθούν στην καρδιά του πολιτικού και κοινωνικού ιστού.»

Επισήμανε πως τα πορίσματα των διαφόρων διαλέξεων καταδεικνύουν ότι οι πολίτες έχουν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας υγιούς, δημοκρατικής κοινωνίας, αναπτύσσοντας δεξιότητες και στάσεις ενεργούς πολιτότητας. «Η πολιτική δυναμική μιας τέτοιας σύμπραξης αναδεικνύει ένα καινούργιο πλαίσιο δημόσιας συμμετοχής με απώτερο σκοπό πρώτα να γίνουμε εμείς ως άτομα η αλλαγή που επιθυμούμε να επιφέρουμε στον τόπο μας», σημείωσε.

Συνέχισε τονίζοντας πως η μόνη πόρτα εξόδου από το αδιέξοδο της οποιασδήποτε κρίσης είναι αυτή που περνά μέσα από την αυτογνωσία, αυτεπίγνωση και αυτοσυνειδησία και κατ’ επέκταση τον επαναπροσδιορισμό των κοινωνικών συντεταγμένων. Αυτό θα επιτρέψει στον καθένα μας να συνειδητοποιήσει ότι το κοινωνικό σύνολο είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του.

Ο Καθηγητής Φελλάς υπέδειξε πως οι δράσεις του Γραφείου του Επιτρόπου του Πολίτη δίνουν ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας και μας υπενθυμίζουν ότι η συνολική ανασυγκρότηση του τόπου μας διαβαίνει μέσω της επένδυσης στη νέα γενιά, γιατί η θεμελίωση ενός καλύτερου αύριο αφορά κυρίως αυτή. Θύμισε επίσης στο ακροατήριο πως ο Αλμπέρ Καμύ μας έμαθε πως η μόνη πραγματική γενναιοδωρία έναντι του μέλλοντος είναι να τα δώσει κανείς όλα στο παρόν.

«Στον πυρήνα της εξέλιξης βρίσκεται η Παιδεία. Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για ένα καλύτερο, κοινωνικά υγιές και δημοκρατικό αύριο. Θα τολμούσα να πω», πρόσθεσε, «ότι οφείλουμε να ορίσουμε την Παιδεία ως προτεραιότητά μας, ξεφεύγοντας από την εσφαλμένη αντίληψη της επιτυχίας ως ποσοστό επιτυχίας σε εξετάσεις, αλλά στοχεύοντας στην επανασύνδεση της γνώσης με την καρδιά, την ψυχή και με τον κόσμο των νέων» συμπλήρωσε.

Ολοκληρώνοντας τόνισε για ακόμη μία φορά πως «Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει οι πολίτες να ενδιαφερθούν για τα κοινά, πηγάζουν από τη δημοκρατία και από την ελευθερία να αγωνιζόμαστε για το συλλογικό καλό. Η υπηρεσία στη κοινωνία δεν θα έπρεπε να είναι κάτι περιστασιακό στην καθημερινότητά μας. Θα έπρεπε να είναι τρόπος ζωής. Αυτή είναι και η έννοια του ενεργού πολίτη, που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου οράματος, πέρα από τους εαυτούς μας.»

«Αναγκαία η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων», τόνισε ο Επίτροπος του Γραφείου του Πολίτη κος Παναγιώτης Σεντώνας, εγκωμιάζοντας την εξαιρετική  συνεργασία με το Πανεπιστήμιο  Λευκωσίας.

«Καθήκον μας να κοιτάξουμε τους νέους» επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κος Νίκος  Αναστασιάδης, ο οποίος συνεχάρη το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τη συνεισφορά του στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών.

Ο Ευρωβουλευτής κος Λουκάς Φουρλάς αναφέρθηκε με τη σειρά του στο νέο έτος 2023  ως Έτος Δεξιοτήτων. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της CARDET κος Χαράλαμπος Βρασίδας, παρουσίασε την Εθνική Στρατηγική για την Ενεργό Πολιτότητα και τη Συμμετοχική Διακυβέρνηση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, η Πρόεδρος της Βουλής κα Αννίτα  Δημητρίου, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και της Εθνικής Φρουράς, σημαντικά μέλη της κοινότητας των Τεχνών και του Πολιτισμού, ακαδημαϊκοί, διοικητικοί Πανεπιστημίων και  δημοσιογράφοι.