Η κρίση του 2013 μέσα από τα πρωτοσέλιδα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

Συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου και την εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Τα σημαντικά, πολλές φορές δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν την Κυπριακή Δημοκρατία τα δέκα τελευταία χρόνια, παρουσιάστηκαν μέσω συλλεκτικού επετειακού λευκώματος της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το οποίο περιελάβανε τα σημαντικότερα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας της περιόδου 2008-2018, και το οποίο εκδόθηκε με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Παρουσία πολιτικών, της ιδιοκτησίας της Κυπριακής έκδοσης της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, της ηγεσίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δημοσιογράφων και απλών πολιτών, επισημάνθηκε ο ρόλος της εφημερίδας και γενικότερα του Τύπου στην Κύπρο, ενώ τονίστηκε πως φέτος η Ελληνική έκδοση γιορτάζει έναν αιώνα από τότε που κυκλοφόρησε πρώτη φορά, το 1919, με επικεφαλής τον Γεώργιο Βλάχο. Κατά τη συζήτηση, τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα της αντικειμενικής και σωστής δημοσιογραφίας, στο κρίσιμο ζήτημα της ενημέρωσης των πολιτών.

Ο Δρ Αιμίλιος Σολωμού, Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, χαιρέτισε τη συνεργασία της Καθημερινής με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η χορηγία από την πλευρά του Πανεπιστημίου για την έκδοση του λευκώματος, ενώ σημείωσε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Τύπος σε μια δημοκρατική κοινωνία. «Απαιτούνται εν τούτοις καλά καταρτισμένοι δημοσιογράφοι, ενώ η δημοσιογραφία πρέπει να είναι απαλλαγμένη από αγκυλώσεις, να είναι ανεξάρτητη και διαφανής. Επισήμανε πως οι πληροφορίες αντικειμενικού Τύπου είναι πολύτιμες για τον ιστορικό, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τον ρόλο τους, αλλά και τους κινδύνους που εγκυμονούν οι ψευδείς ειδήσεις (Fake News).

Στην εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Καθημερινής, Δημήτρης Λοττίδης, αναφέρθηκε στο πως αποφασίστηκε η Κυπριακή Κυριακάτικη έκδοση, για τη συνεργασία της εφημερίδας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τις άριστες σχέσεις της Κυπριακής έκδοσης με την Ελληνική, τη στήριξη που παρέσχε η ελληνική ιδιοκτησία στο δύσκολο 2013 και το ενδιαφέρον της Ελληνικής πλευράς στα όσα συμβαίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολούθησε ευρεία συζήτηση με το κοινό για τον ρόλο των ΜΜΕ στην κοινωνία, για την ανεξαρτησία των δημοσιογραφικών οργανισμών, για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, κ.α.