Εξ Αποστάσεως Μοριοδοτούμενο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης στο Σύγχρονο Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο

Το Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), από τον Οκτώβριο 2021 έως τον Μάιο 2022, πρόσφεραν διαδικτυακά το κοινό εξ αποστάσεως μοριοδοτούμενο πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο Σύγχρονο Παιδικό και Εφηβικό Βιβλίο: Αναγνωστικές Προσεγγίσεις και Δημιουργική Γραφή.

Το πρόγραμμα προσφέρθηκε από Καθηγητές και Μεταδιδακτορικούς Ερευνητές του ΑΠΘ, Καθηγητές των Πανεπιστημίων Λευκωσίας και Θεσσαλίας και Διδάκτορες των Πανεπιστημίων του Cambridge, Newcastle και Λευκωσίας, όλοι/ες εξειδικευμένοι στον τομέα του Παιδικού και Εφηβικού/Νεανικού Βιβλίου. Σημαντική ήταν η συμμετοχή πολυβραβευμένων συγγραφέων παιδικών/νεανικών βιβλίων, αναγνωρισμένων για το σύνολο του έργου τους.

Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην επιστημονική και εφαρμοσμένη υποστήριξη των εκπαιδευτικών Προσχολικής, Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης και όλων των ενδιαφερομένων σε θέματα σύγχρονου βιβλίου. Εστίασε στην κατανόηση δόμησης της αφήγησης και της ποιητικής σύνθεσης, στην ανάλυση, στις προσεγγίσεις και στη δημιουργική γραφή του παιδικού και εφηβικού βιβλίου. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνύπαρξη και μίξη εμπειριών των Ελλαδιτών και Κυπρίων εκπαιδευτικών και δημιουργών και όλων όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση του επιμορφωτικού προγράμματος, οι επιμορφούμενες/επιμορφούμενοι έχουν καλλιεργήσει δεξιότητες στην ανάλυση βιβλίων για παιδιά και εφήβους, στη  δημιουργική γραφή, στη χρήση ΤΠΕ για τη διαχείριση του σύγχρονου, ψηφιακού βιβλίου και έχουν αποκτήσει ικανότητες στην εκδοτική παραγωγή (συγγραφή, επιμέλεια, μεταφραστικοί κανόνες, κατασκευή έντυπου και ψηφιακού βιβλίου).

Οι συμμετέχουσες/συμμετέχοντες δήλωσαν τα παρακάτω για την εμπειρία τους στο επιμορφωτικό πρόγραμμα:

«Νιώθω πιο πλούσια με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος. Αν και είχα την αίσθηση ότι γνώριζα αρκετά πράγματα για το βιβλίο συνειδητοποίησα πόσα πολλά αγνοούσα και άρχισα όχι μόνο να διαβάζω τα βιβλία με άλλη οπτική, αλλά και να εμβαθύνω ακόμα περισσότερο, με πιο διερευνητική και κριτική ματιά. Όλοι οι επιμορφωτές ήταν εξαιρετικοί και νιώθω μεγάλη τύχη που τους συνάντησα στο δρόμο μου.»

«Αποκόμισα πλούσιες γνώσεις από την κάθε ενότητα, οι οποίες αναμφισβήτητα θα με συνοδεύσουν στην επαγγελματική μου καριέρα.»

«Το υλικό είναι πολύ ολοκληρωμένο και αποτελεί βάση για να αναζητήσει ο καθένας περαιτέρω. Ομολογώ ότι εμπλούτισα τη βιβλιοθήκη μου πολύ αυτούς τους μήνες, ανακάλυψα νέα βιβλία η αγόρασα άλλα που δεν γνώριζα.»

«Το πρόγραμμα ήταν πολύ καλά δομημένο, το υλικό χρήσιμο, οι διδάσκοντες/διδάσκουσες εξαιρετικοί/εξαιρετικές.»

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο: https://www.unic.ac.cy/paidikovivlio21/