Επιτυχής η Διεξαγωγή της ημερίδας «Έδρες UNESCO στην Κύπρο: Γέφυρες γνώσης για την κοινωνία και τον πολιτισμό»
Στις 19 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ημερίδα με θέμα: «Έδρες UNESCO στην Κύπρο: Γέφυρες γνώσης για την κοινωνία και τον πολιτισμό». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO σε συνεργασία με τη Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, την πρώτη Έδρα UNESCO που ιδρύθηκε σε κυπριακό πανεπιστημιακό ίδρυμα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας του προγράμματος των Εδρών UNESCO στην Κύπρο (2005-2025).
Την ημερίδα χαιρέτισαν η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Δρ Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, και ο Εκπρόσωπος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, κ. Ιωάννης Μανώλης, ο οποίος επαναβεβαίωσε τη διάθεση για στενή συνεργασία μεταξύ των δύο εθνικών επιτροπών.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκε το έργο των επτά εδρών UNESCO, οι οποίες φιλοξενούνται σε ισάριθμα κυπριακά πανεπιστήμια και δραστηριοποιούνται σε ποικίλα επιστημονικά πεδία, ως εξής:
- Πολιτισμική Ετερότητα και Διαπολιτισμικός Διάλογος για έναν Πολιτισμό Ειρήνης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
- Έμφυλη Ισότητα, Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Διά Βίου Μάθηση και Εκπαίδευση Ενηλίκων, Πανεπιστήμιο Frederick
- Διακυβέρνηση και Κοινωνική Ευθύνη στον Αθλητισμό, UCLan Cyprus
- Οπτική Προσδοκία και Εγγραμματισμός για το Μέλλον προς τον Οπτικό Εγγραμματισμό, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου
- Ανθρώπινη Ανάπτυξη, Ασφάλεια και Καταπολέμηση της Διεθνούς Εγκληματικότητας και Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικών Αγαθών, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου
Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Έδρες UNESCO και σύγχρονη πραγματικότητα: Αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του παρόντος για ένα καλύτερο μέλλον».
Συμμετείχαν με τοποθετήσεις τους η Υπουργός Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού, Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κ. Τζόζη Χριστοδούλου, η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO, Δρ Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου, και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Έδρας UNESCO του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγήτριες Άννα Μαρία Κώνστα και Αναστασία Κεσίδου.
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής UNESCO: «Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το πολυεπίπεδο έργο των εδρών δεν περιορίζεται στην έρευνα και τη διδασκαλία, αλλά φέρνει κοντά την ακαδημαϊκή κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς χάραξης πολιτικής για την ανάπτυξη εργαλείων, την εισαγωγή πολιτικών και την υλοποίηση έργων εθνικής, αλλά και διεθνούς σημασίας».
H Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανέφερε ότι «η προώθηση των αξιών της UNESCO μέσω της εκπαίδευσης αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς ως αρμόδιο Υπουργείο, καθώς συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας συμπεριληπτικής, θεμελιωμένης στην ειρήνη, τον διαπολιτισμικό διάλογο και την αειφόρο ανάπτυξη».
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας προβλήθηκε σύντομη ταινία με θέμα την αποστολή και το έργο των επτά εδρών, τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις δράσεις και το όραμά τους για το μέλλον. Η ταινία, η οποία δημιουργήθηκε από την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO και το Κέντρο Mediazone του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO: https://youtu.be/gfCqf_M-GoI