Επιστημονικό Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις και Εξελίξεις στην Κυπριακή Παιδική Λογοτεχνία (1960-1922)»

Πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2022 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το πρώτο στο είδος του Επιστημονικό Συνέδριο «Σύγχρονες Τάσεις και Εξελίξεις στην Κυπριακή Παιδική Λογοτεχνία (1960-1922)», το οποίο οργανώθηκε από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου με τη στήριξη του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του  Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και της Π.Ο.Ε.Δ. Κύριος χορηγός του Συνεδρίου ήταν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υφυπουργείου Πολιτισμού και τέθηκε υπό την αιγίδα της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO.

Το συνέδριο ήταν αφιερωμένο στα 62χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας με θεματική επικέντρωση στη λογοτεχνική δημιουργία για παιδιά και νέους των πρώτων ειρηνικών χρόνων της Δημοκρατίας, των μετά το 1974 λογοτεχνικών έργων που αναφέρονται στην προσφυγιά και στην κατοχή από τους πρωτοπόρους συγγραφείς της κυπριακής παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, αλλά και της κυπριακής λογοτεχνικής παραγωγής του 21ου αιώνα από νεότερους καταξιωμένους συγγραφείς.

Δεκαοκτώ ακαδημαϊκοί και μελετητές από Κύπρο, Ελλάδα και Αμερική παρουσίασαν πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις σε ζητήματα της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε η πορεία της κυπριακής λογοτεχνικής δημιουργίας σε διάστημα έξι δεκαετιών. Παράλληλα συζητήθηκε η σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή, οι τάσεις, οι εξελίξεις και οι νεότερες προοπτικές, οι οποίες έχουν ανοίξει νέους δρόμους έρευνας. Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα κυκλοφορήσουν εντός του 2023 με τη χορηγία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Κύπρου.