Τελετή Αποφοίτησης 2020/2021 της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

«Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια εκείνο που πριν από μερικά χρόνια ήταν οραματισμός και ίσως μακρινός στόχος, στις μέρες μας γίνεται πραγματικότητα: η Κύπρος γίνεται ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακών σπουδών».

Υπουργός Παιδείας

Τιμώντας τις απόφοιτες και τους απόφοιτούς τους και τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα κατά της πανδημίας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021, την τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών Αγωγής, με επίτιμο προσκεκλημένο τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου.

Κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για τη συνεργασία του με την Πολιτεία σε μία πολύ ταραγμένη περίοδο, και το συνεχάρη για τη συμβολή του στην επιτυχή προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η Ανώτερη Εκπαίδευση απέναντι στην πρόκληση της πανδημίας του κορωνοϊού. Πρόσθεσε ότι «είναι πραγματικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση που παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια εκείνο που πριν από μερικά χρόνια ήταν οραματισμός και ίσως μακρινός στόχος, στις μέρες μας γίνεται πραγματικότητα: η Κύπρος γίνεται ένα διεθνές περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακών σπουδών». Ολοκληρώνοντας, σημείωσε: «Είναι με υπερηφάνεια που συγχαίρουμε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις που αποκτά διεθνώς. Η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας για τους νέους, ο περιορισμός της μεταναστευτικής ροής του ανθρώπινου και επιστημονικού κόσμου του τόπου μας, η συνεχώς αυξανόμενη σε ποσότητα και ποιότητα ερευνητική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στον τόπο μας είναι μόνο μερικές από τις θετικές συνέπειες της συνεχούς εξέλιξης στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης αυτής της χώρας».

Στη δική του ομιλία, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του Πανεπιστημίου, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 1.000 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021, καθώς και στα 250-300 καλύτερα νέα πανεπιστήμια του κόσμου από το Times Higher Education Young University Rankings 2021.

Αναφερόμενος στην Στρατηγική 2030 «Πανεπιστήμια Χωρίς Τείχη» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πανεπιστημίων (EUA), ο Πρύτανης Πουγιούτας ανέλυσε εν συντομία τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και η κοινωνία γενικά, κατά τη δεκαετία 2020-2030, εστιάζοντας στην πάταξη της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτονομίας, προς στήριξη της δημοκρατίας, την επίτευξη του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού και τη διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης.

Απευθυνόμενος στις απόφοιτες και απόφοιτους του Τμήματος Μουσικής και Χορού ο Πρύτανης Πουγιούτας σημείωσε πως «οι συνθέσεις και οι χορογραφίες, η εκτέλεση μουσικοχορευτικών παραστάσεων, η έκφραση δια των μουσικών οργάνων, δια της φωνής και δια της φωνής του σώματος, αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο επιτυχίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων. Εισήγησή μου είναι να ενδιατρίψετε στα θέματα που αφορούν στις προκλήσεις και να εξειδικευτείτε σε όσα περισσότερα μπορείτε, έτσι ώστε να τα εκφράσετε δυνατά και έντονα με τις δημιουργίες σας, να εμβολιάσετε την κοινωνία με τα σωστά μηνύματα, να αγγίξετε τις ψυχές μας και να δημιουργήσετε τη θέληση και τη δύναμη για κοινωνική αλλαγή και ευημερία. Ας μη ξεχνούμε ότι η μουσική και ο χορός υπήρξαν πάντα έκφραση ελευθερίας, προόδου και κοινωνικής ευημερίας».

Στη συνέχεια ο Πρύτανης αναφέρθηκε σε πιο συγκεκριμένες προκλήσεις της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως στην προσφορά ευέλικτης, διαδικτυακής και υβριδικής μάθησης και αξιολόγησης, στην ανάγκη για δια βίου μάθηση και προσφορά μικρού κύκλου προγραμμάτων σπουδών, στην ανάπτυξη ψηφιακών και ήπιων και γενικών δεξιοτήτων από τους φοιτητές και φοιτήτριες και στο στόχο της διάπλασης του παγκόσμιου ενεργού πολίτη. Απευθυνόμενος δε στις απόφοιτες και απόφοιτους του Τμήματος Παιδαγωγικών Σπουδών, σημείωσε πως «αυτές οι προκλήσεις αφορούν όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όλες και όλους μας που ασκούμε το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Θα καλεστούμε λοιπόν να τις αντιμετωπίσουμε, έτσι ώστε να κτίσουμε τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του μέλλοντος».

Η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής, Καθηγήτρια Έλενα Παπαναστασίου, με τη σειρά της συνεχάρη τις απόφοιτες και τους απόφοιτους για την αποφοίτησή τους από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που ανήκει πλέον στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων παγκοσμίως, και από μια σχολή που αποτελείται από διακεκριμένους και πολυβραβευμένους ακαδημαϊκούς με έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στα καλύτερα ερευνητικά περιοδικά παγκοσμίως, αλλά και με ουσιαστικό κοινωνικό έργο και κοινωνική προσφορά. Η Κοσμήτορας Παπαναστασίου προέτρεψε επίσης τους αποφοίτους να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, τις δεξιότητές τους, καθώς και την έρευνα, την αξιολόγηση, και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα γιατί με τα σωστά εφόδια θα μπορούν στην κυριολεξία να αλλάξουν την πορεία της ζωής των μαθητών τους.

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά.