Διεξήχθη με επιτυχία διεθνές συνέδριο για τη Χάνα Άρεντ

Στις 29 και 30 Μαρτίου 2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο αμφιθέατρο Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το συνέδριο «Χάνα Άρεντ: Δίκαιο και Πολιτική», σε συνδιοργάνωση της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Πρόκειται για το πρώτο ελληνόφωνο συνέδριο με αντικείμενο το έργο της κορυφαίας φιλοσόφου του 20ού αιώνα Χάνα Άρεντ (1906-1975), και ένα από τα ελάχιστα που έχουν διοργανωθεί διεθνώς με ειδικότερη θεματική εστίαση στο δίκαιο.

Το συνέδριο χαιρέτησαν ο Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και ο Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η κεντρική ομιλία του συνεδρίου με τίτλο «Ο νόμος επί γης και το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα» δόθηκε από την Καθηγήτρια Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, Πρόεδρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Ακολούθησαν έξι συνεδρίες με 22 ομιλητές και ομιλήτριες, και εστίαση σε διάφορες πτυχές του έργου της Άρεντ (το «δικαίωμα στο να έχουμε δικαιώματα», ανιθαγένεια και πρόσφυγες, ολοκληρωτισμός, δημοκρατία, κρίση της παιδείας, σύγχρονη τεχνολογία κ.ά.).

Στο συνέδριο συμμετείχαν καταξιωμένο/ες καθηγητές και καθηγήτριες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αγγλία, ερευνητές/τριες, δικηγόροι και υποψήφιοι/ες διδάκτορες.

Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου αναδείχθηκε και τονίστηκε η διαρκής επικαιρότητα της σκέψης της Άρεντ.

Χορηγός του συνεδρίου ήταν το δικηγορικό γραφείο Emilianides & Katsaros LLC Group.