Διαφορετικότητα: Ένα δώρο για όλους μας

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα στο σχολείο, στο επίκεντρο διάλεξης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών

Οι νέοι και οι νέες έχουν φωνή αλλά και άποψη σχετικά με καίρια σύγχρονα ζητήματα, όπως η  διαφορετικότητα, οι πεποιθήσεις, η εθνικότητα, το φύλο, η σεξουαλικότητα, οι ικανότητες, και μπορούν να εκφράσουν τις σκέψεις τους δημόσια, όταν τους δοθεί η ελευθερία και ο λόγος.

Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στη διάρκεια διάλεξης του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Πολιτών, με θέμα την προώθηση του σεβασμού για τη διαφορετικότητα στο σχολείο, που συνδιοργάνωσαν, στις 24 Μαΐου το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου. Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Πολυχώρο Κοινωνικής Πρόνοιας και Απασχόλησης του Δήμου Λάρνακας.

«Οι ουσιαστικότερες εμπειρίες και οι ομορφότεροι άνθρωποι προκύπτουν μέσα από τη διαφορετικότητα. Η ποικιλομορφία ανάμεσα στους ανθρώπους, παρατηρείται σε κάθε επίπεδο: κοινωνικό, οικονομικό, πολιτισμικό, θρησκευτικό, γλωσσικό, φυλετικό. Ακόμα, συναντάμε τη διαφορετικότητα που αφορά τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό, την εξωτερική μας εμφάνιση, τα βιώματά μας, τα όνειρα και τις επιθυμίες μας, τα ταλέντα και τις ικανότητές μας», επεσήμανε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου  Λευκωσίας, στον λόγο που προσφώνησε εκ μέρους του, η Υποψήφια Διδακτόρισσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κ. Γεωργία Χαραλάμπους.

Στον λόγο του, ο Καθηγητής Φελλάς, θύμισε στους παρευρισκόμενους, μαθήτριες και μαθητές από Γυμνάσια της επαρχίας Λάρνακας, πως καλούνται να συνυπάρξουν με τους άλλους στο σχολείο, σε ένα χώρο όπου συνδυάζονται διαφορετικές εθνικότητες, χρώματα, γλώσσες, πολιτισμοί, συνήθειες, θρησκείες,  σεξουαλικότητα, εμφάνιση, αλλά και αντιλήψεις και δυνατότητες εκμάθησης.

«Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον άλλο, αλλοιώνεται από τις διακρίσεις, τον  ρατσισμό και τα στερεότυπα», είπε, μιλώντας στις νέες και στους νέους με τα παρακάτω λόγια: «Έχετε τις γνώσεις και τις ικανότητες. Μπορείτε να επιλέξετε σήμερα και κάθε μέρα, να κάνετε τον κόσμο μας καλύτερο, μέσα από τον σεβασμό της διαφορετικότητας, την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και την καταπολέμηση των διακρίσεων και της  βίας».

Ο Καθηγητής Φελλάς, προσκάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν πως η διαφορετικότητα μας είναι ένα δώρο για τον καθένα ξεχωριστά και για όλους μαζί. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του, πρόσθεσε πως «είναι στο χέρι μας, να φορέσουμε τα πολύχρωμα γυαλιά της διαφορετικότητας και να κοιτάξουμε τον κόσμο μας με καινούρια μάτια, με την πρόθεση να τον κάνουμε καλύτερο και ομορφότερο».

Ο Επίτροπος του Πολίτη, κ. Παναγιώτης Σεντώνας, επεσήμανε ακολούθως πως η κοινωνία αλλάζει και πως τέτοιες εκδηλώσεις στο πλαίσιο των δράσεων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Πολιτών, στοχεύουν στον ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες της Κύπρου, ιδιαίτερα με τις νέες και τους νέους.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας, κ. Ανδρέας Βύρας, στον χαιρετισμό του, τόνισε πως ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται να μας απασχολήσει όλους, και ανέφερε πως αυτού του είδους οι συζητήσεις χρειάζεται να ξεκινούν από νεαρή ηλικία. Πρόσθεσε πως «ως εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Αρχών, ο Δήμος αγκαλιάζει τέτοιες πρωτοβουλίες».

Η Λειτουργός Εκπαιδευτικού Προγραμματισμού Α στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Δρ κ. Έλενα  Παπαμιχαήλ αναφέρθηκε στην Πολιτική του ΥΠΠΑΝ για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ρατσισμού ή/και διακρίσεων στα σχολεία.

Η Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου, κ. Σουζάνα Παύλου, μίλησε για τη διαφορετικότητα ως προς τα δύο φύλα και την επιρροή που έχουν τα στερεότυπα στη ζωή και στις επιλογές μας. Αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της κατάργησης όλων των μορφών βίας  κατά των γυναικών, καθώς και στην ενδυνάμωση των νέων μέσω της εκπαίδευσης.

Ακολούθησε η εισήγηση του εκπροσώπου του Συμβουλίου Νεολαίας, κ. Αντώνη Κουρά, ο οποίος ανέλυσε τη σημασία που έχει η επικοινωνία και η επαφή με τους άλλους, δίνοντας έμφαση στις δυνατότητες στις οποίες έχουν σήμερα πρόσβαση οι νέες και οι νέοι μας, μέσα από ευρωπαϊκά και άλλα προγράμματα μη τυπικής μάθησης.

Στο τέλος τον εισηγήσεων, όταν δόθηκε χρόνος για συζήτηση, χωρίς δισταγμό, τα χέρια των μαθητών και των μαθητριών σηκώθηκαν ζωηρά, ζητώντας τον λόγο, ώστε να σχολιάσουν τα όσα ειπώθηκαν από τους εκλεκτούς ομιλητές της εκδήλωσης. Το θέμα της συζήτησης φάνηκε να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς έθεσαν καίριες ερωτήσεις στους ομιλητές και εξέφρασαν τις πολύ ενδιαφέρουσες και ελπιδοφόρες απόψεις τους σε σχέση με τον σεβασμό της διαφορετικότητας, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.