#ClimateofChange: Καθαρίζουμε τρεις παραλίες της Κύπρου και σας θέλουμε μαζί μας!

Το καλοκαίρι μπορεί να φεύγει, οι θάλασσες και οι ακτές της Κύπρου, όμως, εξακολουθούν να χρειάζονται την προστασία μας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπάρχουν 5,25 τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικών υπολειμμάτων στις θάλασσες. Ενώ μερικά από αυτά τα πλαστικά ρίχθηκαν απευθείας στη θάλασσα, μερικά από αυτά παρασύρθηκαν στη θάλασσα από την ακτογραμμή. Με την πλαστική ρύπανση των θαλασσών να επηρεάζει και το νησί μας, οι καθαρισμοί  των ακτών και του βυθού είναι μια καλή πρακτική για να μειώσουμε την πιθανότητα αυτό το πλαστικό να καταλήξει στον ωκεανό. Κάθε Σεπτέμβριο, η ΕΕ διοργανώνει μια μεγάλη εθελοντική εκστρατεία προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες της σε θέματα προστασίας του ωκεανού. Ο τίτλος της είναι #EUBeachCleanup και περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις από εκατοντάδες οργανώσεις και πολίτες σε όλο τον κόσμο. Το τρίτο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού τον Ακτών. Η δυναμική των δράσεων είναι τέτοια που μετρά 6 εκατομμύρια εθελοντές σε 90 χώρες που αναλαμβάνουν δράση για να διατηρήσουν τις ακτές καθαρές.  Με αυτές τις δράσεις ενώνεται φέτος και το έργοEnd Climate Change, Start Climate of Change”, που υλοποιείται στην Κύπρο από το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αναλαμβάνει μια δυναμική πρωτοβουλία και καλεί όλους τους νέους πολίτες της Κύπρου να αφιερώσουν μία ημέρα για ένα μικρό βήμα προς ένα καλύτερο αύριο: Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου η ομάδα “End Climate Change, Start Climate of Change” διοργανώνει ταυτόχρονους καθαρισμούς σε τρεις από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού μας: στην Λάρνακα (παραλία Μακένζυ / Ammos Beach Bar), στην Λεμεσό (παραλία Lady´s Mile) και στην Πάφο παραλία Πότιμα / Κισσόνεργα). Οι καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν και στα τρία σημεία από τις 17:00 έως τις 19:00.Οι εθελοντές θα διασκεδάσουν με μουσική από γνωστούς dj του νησιού ενώ θα απολαύσουν το ηλιοβασίλεμα μετά το τέλος των καθαρισμών.

Σκοπός του Έργου End Climate Change, Start Climate of Changeείναι η ευαισθητοποίηση των νέων πολιτών της Ε.Ε για την κλιματικής αλλαγή που θεωρείται μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από την υλοποίηση του έργου στην Κύπρο, το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στοχεύει στην ενημέρωση των νέων πολιτών της Κύπρου σχετικά με τη σχέση του οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, του τρόπου ζωής μας και των ανθρωπίνων επιπτώσεων στην κλιματική αλλαγή στον Παγκόσμιο Νότο. Πέρα από το ότι οι θάλασσες αποτελούν πηγή ζωής για τον πλανήτη, είναι το κλειδί για την οικονομία μας, αφού εκτιμάται ότι 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα απασχολούνται σε βιομηχανίες με βάση την θάλασσα έως το 2030. Για να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε τις θάλασσες και ό,τι ζει και αναπτύσσεται σε αυτές, πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα ισορροπία. Το πιο βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι το να χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό και να ανακυκλώνουμε περισσότερο, ωστόσο, και οι καθαρισμοί των ακτών και των βυθών βοηθούν στο να αποφευχθεί η πλαστική ρύπανση.

Στόχος του έργου #ClimateofChange είναι να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλαπλές κρίσεις και να απαιτήσει μαζί με τους νέους της Κύπρου δράση για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον και μια ανθρώπινη οικονομία. Το όραμα είναι μεγάλο, ξεκινά, όμως, από μικρές αλλαγές και βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι.

Ας ξεκινήσουμε από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους νέους του κόσμου τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού τον Ακτών με τον καλύτερο τρόπο: καθαρίζοντας τις ακτές του τόπου μας. Η Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου μπορεί να γίνει η αρχή για το κλίμα της αλλαγής που διεκδικούμε. Γίνεται κι εσείς μέρος της ομάδας #ClimateofChange και ακολουθήστε την προσπάθειά μας.

Το έργο «End Climate Change, Start Climate of Change» συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος DEAR  (Αναπτυξιακή Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση) με την υποστήριξη του BIC Corporate Foundation.

Υπογράψτε το αίτημα για την κλιματική αλλαγή εδώ: https://climateofchange.info/participate/petition/