Dr Eleni Andreou

Professor Eleni Andreou

Head of Department
Professor
School of Life and Health Sciences
Department of Life Sciences

Eleni Andreou is a Clinical Dietitian and Professor at the University of Nicosia/Intercollege. Academic Background: She possesses a B.Sc. (Summa Cum Laude) from Youngstown State University, USA, in Dietetics (Food and Nutrition/Dietetic)(1990). She continued the biennial academic and practicum (postgraduate level) in the Clinical Dietetics (including Administrative and Community) at the same university and in Southside & Northside Memorial Hospital in the Ohio. She was granted the title of RD by the Commission on Dietetic Registration of USA upon the completion of the qualification exams(1992). She received the Doctorate in Professional Studies from Middlesex University with the title Clinical Dietetics, Nutrition Sciences and Health Education with the area of interest in Behavioural Modification, Diabetes, Obesity, Eating Disorders and Cognition-sleep and Nutrition. Today, she practises the profession as private clinical dietitian and coordinates and teaches at University of Nicosia/Intercollege the programmes of Dietetics and Nutrition as Associate Professor. Also, she is a researcher in her field and collaborates with medical centres, consults companies in Food and Pharmaceutical Industry, and she is the Scientific Advisor and member of other Health Associations (as Cyprus Association for Cancer Patients and Friends, Cyprus Diabetes Association and Cyprus Heart Association) . She is an author of scientific articles and books related to dietetics. She is currently the President of the Cyprus Dietetic and Nutrition Association, the president of the Cyprus Societic of Clinical Nutrition and Metabolism (CySPEN), the vice president of the Cyprus Registration Board for Food Scientists, Technologists and Dietitians and board member of the Cyprus Atherosclerosis Association.

Είναι Κλινική Διαιτολόγος (RD) κατέχει διδακτορικό στην Kλινική Διαιτολόγια, Διατροφή και Αγωγή Υγείας από το Middlesex, UK, Β.Sc.(με τη διάκριση Summa Gum Laude) του Youngstown State University, Αμερικής, στη Διαιτολογία (Food and Nutrition / Dietetics) και διετή μεταπτυχιακή ακαδημαϊκή και πρακτική εξάσκηση στην Κλινική Διαιτολογία στο ίδιο πανεπιστήμιο και στο Southside & Northside Memorial Hospital στο Οχάιο, όπου της απονεμήθηκε ο τίτλος RD από το Commission on Dietetic Registration των ΗΠΑ. Είναι επίσης Fellow της Ανώτατης Εκπαίδευσης Ακαδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην Κύπρο εργάζεται ως ιδιώτης κλινική διαιτολόγος από το 1991. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από το 1992, είναι συντονίστρια του προγράμματος διαιτολογίας / διατροφής και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια. Πρωτοστάτησε και συνέβαλε στην συγγραφή των προγραμμάτων της Διαιτολόγιαs/Διατροφής στο επίπεδο προπτυχιακού (BSc Nutrition/Dietetics, Nutrition) και μεταπτυχιακού (ΜSc Clinical Dietetics, MSc Sports Nutrition PhD Nutrition/Dietetics). To ερευνητικο της ενδιαφερον είναι στην συμπεριφορική τροποποίηση, διαβήτη, παχυσαρκία, διατροφικές διαταραχές, γνωστική λειτουργία- ύπνος και διατροφή.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων και επιστημονικών άρθρων. Από τα βιβλία αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι «Antioxidants in Health and Disease» (2015, CRC Press). Η συμμετοχή της σε ερευνητικά προγράμματα είναι ενεργή.

Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου (από το 1999 έως σήμερα) και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Επιστημόνων/Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου (από το 1996 έως σήμερα). Επίσης, προεδρεύει την επιστημονική ομάδα Κυπριακή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (CySPEN) και πρόεδρος του ΜΑΖΙ ( ίδρυμα Διατροφικών Διαταραχών και Παχυσαρκίας) και μέλος του διοικητικού συμβούλιου της Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος του American Overseas Dietetic Association (AODA) για τα έτη 2005-2008 και είναι η εκπρόσωπος της Κύπρου στους διεθνείς συνδέσμους International Confederation of Dietetic Association (ICDA) και European Federation of Associations of Dietitians (EFAD). Είναι μέλος του Αμερικάνικου Συνδέσμου Διαιτολογίας και Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παχυσαρκίας