Αλέξης Βαφειάδης προς αποφοίτους Σχολής Επιστημών και Μηχανικής ΠΛ: «Να συμβαδίζετε με τις αλλαγές και να εργάζεστε σκληρά»

Ο Yπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε την Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023 την τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Αλέξη Βαφειάδη.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Βαφειάδης, είπε στους απόφοιτους και τις απόφοιτες: «Ζείτε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ενδιαφέρουσα. Σας εγγυώμαι ότι τα δεδομένα θα μεταβάλλονται συνεχώς, με τρόπο που δεν θα γίνεται καν αντιληπτός. Επομένως να είστε ετοιμοπόλεμοι, να συμβαδίζετε με τις αλλαγές και να εργάζεστε σκληρά. Σκεφτείτε τι άνθρωποι θέλετε να είστε στα επόμενα τριάντα χρόνια, γράψτε το κάτω και υλοποιήστε το.  Σκεφτείτε τι είδους επαγγελματίες, μητέρες, πατέρες, φίλοι, σύντροφοι θέλετε να γίνετε και κάντε το. Έχετε εργαστεί σκληρά για να είστε εδώ σήμερα. Έχουν όμως εργαστεί σκληρά και όλοι οι καθηγητές και οι γονείς σας, για να καταφέρετε να φτάσετε μέχρι εδώ. Γι’ αυτό κάντε την πορεία σας απ΄εδώ και πέρα αντάξια του μόχθου σας και του δικού τους».

Στην ομιλία του, ο επίσημος προσκεκλημένος, Δρ Τάσος Κουνούδης, συνιδρυτής και Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής  της επιτυχημένης τεχνολογικής εταιρείας SignalGeneriX, απευθυνόμενος, με τη σειρά του, στους αποφοίτους και τις απόφοιτες της Σχολής, ανέφερε: «Ζούμε σε μια εποχή εξαιρετικής τεχνολογικής προόδου, όπου οι καινοτομίες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το blockchain και η βιοτεχνολογία μεταμορφώνουν τις βιομηχανίες και τις κοινωνίες. Ως απόφοιτοι επιστήμης και μηχανικής που εισέρχεστε στον επαγγελματικό κόσμο, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσετε αυτές τις τεχνολογίες για να πετύχετε θετικές αλλαγές. Ενστερνιστείτε τις τεχνολογίες αυτές με ανοιχτό μυαλό και προθυμία να διερευνήσετε τις πιθανές εφαρμογές τους στους αντίστοιχους τομείς σας. Δεσμευτείτε για συνεχή μάθηση, ενστερνιστείτε μια νοοτροπία ανάπτυξης, διατηρείτε ερευνητικό μυαλό, αναζητήστε νέες γνώσεις και εμπειρίες και παραμένετε πάντα ανοιχτοί σε διαφορετικές προοπτικές που θα σας επιτρέψουν να προσαρμοστείτε, να καινοτομήσετε και να εξελιχθείτε ως άτομα και ως επαγγελματίες σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον».

Συνεχίζοντας μοιράστηκε με τους αποφοίτους και τις απόφοιτες πέντε πολύτιμα μαθήματα που έμαθε σε όλη του τη διαδρομή, μαθήματα που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και επηρέασαν τη ζωή του: (α) Μην σταματάτε ποτέ να μαθαίνετε και να αναπτύσσεστε, (β) Μην φοβάστε την αποτυχία, (γ) Βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας, (δ) Βρείτε το πάθος και την απόλαυση στη δουλειά σας, και (ε) Ενστερνιστείτε τη δύναμη των σχέσεων και της συνεργασίας.  Ο Δρ Κουνούδης ολοκλήρωσε ως εξής: «Τελειώνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω, εσάς τους απόφοιτους του 2023, ότι στο ταξίδι που ακολουθεί θα αξίζει κάθε βήμα. Είστε εξοπλισμένοι με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την ανθεκτικότητα που απαιτούνται για να κάνετε τη διαφορά στον κόσμο. Να είστε ταπεινοί, να αξιοποιείτε τις ευκαιρίες που έρχονται στο δρόμο σας, να κυνηγάτε τα όνειρά σας με αποφασιστικότητα και μην χάνετε ποτέ από τα μάτια σας την εκπληκτική επίδραση που μπορείτε να έχετε στην κοινωνία και τις ζωές μας».

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 501-600 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2023.

Απευθυνόμενος, δε, στις απόφοιτες και αποφοίτους της Σχολής, ο Πρύτανης σημείωσε στην ομιλία του: «Ως μελλοντικοί ηγέτες στον κλάδο σας, έχετε μια μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης και μέσω μιας ηθικής, κοινωνικά υπεύθυνης και ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, να οδηγήσετε στην ψηφιακή μετάβαση και να συμβάλετε στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι είστε και πρέπει να παραμείνετε επιστήμονες. Ως Επιστήμονες θα πρέπει να αγκαλιάστε τη δια βίου μάθηση, να αμφισβητείτε τα πάντα και να σκέφτεστε καινοτόμα και ανατρεπτικά, αλλά πάνω από όλα, να παραμείνετε «άνθρωποι» και ανθρώπινοι. Με πυξίδα τα προαναφερθέντα, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνετε φορείς αλλαγής, καινοτομίας και προόδου, αφήνοντας το δικό σας στίγμα στην κοινωνία μας και κάνοντας μας ακόμα πιο περήφανους για εσάς».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, Δρ Γιώργος Γρηγορίου, με τη σειρά του, σημείωσε πως η Σχολή, που συμπληρώνει φέτος 16 χρόνια ζωής, προσφέρει 14 προγράμματα σπουδών (7 σε προπτυχιακό επίπεδο, 4 σε μεταπτυχιακό από τα οποία τα 2 εξ αποστάσεως και 3 σε διδακτορικό) τα οποία παρακολούθησαν φέτος περισσότεροι από 550 φοιτητές και φοιτήτριες. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 αποφοίτησαν μάλιστα πέραν των 120 φοιτητών, περιλαμβανομένων και των πρώτων αποφοίτων του προπτυχιακού προγράμματος Επιστήμης Δεδομένων.

Ο Δρ Γρηγορίου, απευθυνόμενος στις απόφοιτες και τους αποφοίτους, επισήμανε πως: «Κατά τη διάρκεια των σπουδών σας στη Σχολή Επιστημών και Μηχανικής, είχατε το προνόμιο να διδαχτείτε από μια ομάδα διακεκριμένων καθηγητών διαφορετικών τρόπων σκέψεως, υποβάθρων και δεξιοτήτων. Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού μας όχι μόνο σας έχουν μεταδώσει γνώσεις, αλλά έχουν ενσταλάξει μέσα σας ένα πάθος για μάθηση, μια δίψα για ανακάλυψη και μια σταθερή δέσμευση για αριστεία».

Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Ως επιστήμονες και μηχανικοί, είστε οι αρχιτέκτονες του μέλλοντος. Η τεχνογνωσία και οι δεξιότητές σας θα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των περίπλοκων προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά σας. Αναλάβετε αυτήν την ευθύνη με ταπεινότητα, θάρρος και ακλόνητη αφοσίωση στην αναζήτηση της αλήθειας και της γνώσης και να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε προκλήσεις μπροστά σας. Μην φοβάστε να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας και να ενστερνιστείτε νέες ιδέες, ενώ ταυτόχρονα να αμφισβητήσετε τις συμβατικές».

Ο Δρ Γρηγορίου ολοκλήρωσε με μια συμβουλή: «Καθώς μπαίνετε στον κόσμο πέρα από αυτήν την πανεπιστημιούπολη, να θυμάστε ότι το πραγματικό μέτρο της επιτυχίας βρίσκεται στην επίδραση που έχετε στις ζωές των άλλων. Δεν αρκεί απλώς να κατέχετε γνώσεις. Είναι το πώς εφαρμόζετε αυτές τις γνώσεις για τη βελτίωση της ανθρωπότητας που έχει πραγματικά σημασία. Χρησιμοποιήστε τις δεξιότητες και τα ταλέντα σας για να υπηρετήσετε τους άλλους, να αναβαθμίσετε τις κοινότητες και να δημιουργήσετε μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι πρωτεύσαντες της Σχολής, κ. Gulcan Damdelen (απόφοιτος του πτυχιακού προγράμματος Πληροφορικής), και κ. Ανδρέας Ρούσος (απόφοιτος του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος Επιστήμης Δεδομένων).

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Πρύτανη και τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Ν. Φελλά.