Ημερίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για τον τομέα της υγείας

Οι νέοι της Κύπρου είναι πλέον συνειδητοποιημένοι πως το κεφάλαιο «Υγεία» είναι κυρίαρχο στη ζωή του ανθρώπου και ότι η σύγχρονη επιστήμη κατέχει τα όπλα, ώστε, να ενισχύσει την προσπάθειά του να διατηρήσει αυτό το αγαθό σε ένα υψηλό ποιοτικό επίπεδο. Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στην εξαιρετικά πετυχημένη ημερίδα με τίτλο: «ΑγγίΖΩ την Υγεία 2018», που διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις του το Τμήμα Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Χημικών και τον Σύνδεσμο Φυσιογνωστών Βιολόγων Καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ Κύπρου.

«Όλοι αυτοί οι μαθητές Λυκείων από τη Λεμεσό, τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, την Πάφο και άλλες περιοχές της Κύπρου, γνώρισαν μέσω διαδραστικών πειραμάτων της Φαρμακευτικής, της Βιολογίας του Ανθρώπου, της Επιστήμης του Αθλητισμού, της Νοσηλευτικής, της Διατροφολογίας και Διαιτολογίας, και της Φυσικοθεραπείας, τα επαγγέλματα Υγείας, ώστε να μπορέσουν να αποφασίσουν για το μέλλον τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπέδειξε ο Δρ Κυριάκος Φελέκκης, Πρόεδρος του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Τόνισε πως παρόμοιες ημερίδες του Τμήματος πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη θα φιλοξενηθεί ακόμη μία στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Στόχος της ημερίδας «ΑγγίΖΩ την Υγεία» ήταν να ενθαρρύνει τους νέους να γνωρίσουν αυτές τις επιστήμες καλύτερα και να εξερευνήσουν μέσω εργαστηριακών ασκήσεων την πρακτική πλευρά της κάθε επιστήμης. Οι ενδιαφερόμενοι πέρασαν μια μέρα στα υπερσύγχρονα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ενώ είχαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, υπό την επίβλεψη των καθηγητών του Τμήματος.

Τα ειδικά εργαστήρια αφορούσαν θέματα όπως: «Η Φανταστική Πορεία της Ανακάλυψης των Φαρμάκων» (Πρόγραμμα Φαρμακευτικής), «Ταυτοποίηση Ομάδας Αίματος και Απομόνωση του DNA» (Πρόγραμμα Βιολογίας του Ανθρώπου), «Διατροφή, Υγεία, Ευεξία» (Πρόγραμμα Διατροφολογίας και Διαιτολογίας), «Πρώτες Βοήθειες στον Εξομοιωτή Ασθενών» (Πρόγραμμα Νοσηλευτικής), «Πρακτικές Αποκατάστασης στη Φυσικοθεραπεία» (Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας), «Η Άσκηση ως Φάρμακο Προαγωγής της Υγείας: Από το Εργαστήριο στην Πράξη» (Πρόγραμμα Επιστήμης του Αθλητισμού).

«Είναι ξεκάθαρο πως όσο περνούν τα χρόνια, όλο και πιο πολύς κόσμος ευαισθητοποιείται πάνω σε θέματα υγείας, όχι μόνο για την διατήρηση της υγείας του ανθρώπου, αλλά και για την επαγγελματική του αποκατάσταση», τόνισε η Επιθεωρήτρια Χημείας Μέσης Εκπαίδευσης, κυρία Στάλω Κουκουμά, που χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυπριανού Λούη. Αφού συγχάρηκε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την άρτια διοργάνωση και την πρωτοβουλία του αυτή, έκλεισε με τη ρήση του Μαχάτμα Γκάντι, σύμφωνα με την οποία: «Είναι η υγεία που είναι ο πραγματικός πλούτος και όχι τα κομμάτια από χρυσό και ασήμι».

Χαιρετισμό απηύθυνε η κυρία Μαρία Κυριάκου, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Φυσιογνωστών Βιολόγων Καθηγητών, ενώ εντυπωσιακή και συνάμα συγκινητική ήταν η παρουσίαση με τίτλο: «Μια Αληθινή Ιστορία Επιστημονικής Φαντασίας», της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Υγείας, Μυρτάνη Πιερή. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την απονομή πιστοποιητικών συμμετοχής.