7 απορίες για το Brexit και την Κύπρο ως ιδανική επιλογή για σπουδές

Η έξοδος του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ανακατέψει την «τράπουλα» των σπουδών, με τους νέους, Κύπριους φοιτητές να πρέπει να διαχειριστούν ορθά τα καινούρια αλλά εξίσου υποσχόμενα «χαρτιά» που έχουν αυτή τη στιγμή στα χέρια τους.

Σε αυτό, έρχεται να βοηθήσει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αντιπρόεδρος Φοιτητικών Υπηρεσιών Παν. Λευκωσίας, Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς, απαντώντας σε 7 σχετικές απορίες οι οποίες αποτελούν ίσως και μερικά από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που έχουν αυτή τη στιγμή, τόσο οι απόφοιτοι και από τον Σεπτέμβριο, νέοι φοιτητές, όσο και οι οικογένειές τους.

Ο Δρ. Αντωναράς, διευκρινίζει κατά πόσο η Κύπρος μετά το Brexit αποτελεί την ιδανική επιλογή σπουδών, καθώς και τι αλλάζει σε σχέση με το ύψος των διδάκτρων των Βρετανικών πανεπιστημίων και τη συνολική αύξηση του κόστους φοίτησης τόσο για Κύπριους, όσο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους φοιτητές.

Κάνει μια σύγκριση αναφορικά με την ασφάλεια που προσφέρεται στους κατοίκους και κατ΄ επέκταση τους φοιτητές των δύο χωρών, ενώ βάζει στη ζυγαριά και την ποιότητα σπουδών τους, σημειώνοντας τη σημαντική πρόοδο που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια από τα κυπριακά πανεπιστήμια, δεδομένο που καθιστά το νησί μας ως έναν ανταγωνιστικό και καθόλα αξιόλογο εκπαιδευτικό προορισμό.

Αυτό εξάλλου, έρχεται να διαπιστεύσει και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, με αξιοσημείωτες βραβεύσεις όπως τα 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Ratings System) που έχει λάβει. Έχει μάλιστα διακριθεί ανάμεσα στα 301-400 κορυφαία πανεπιστήμια διεθνώς, είναι το νούμερο ένα σε Κύπρο και Ελλάδα στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών, ενώ βρίσκεται και εντός των 100 κορυφαίων της ΕΕ, (THE Times Higher Education Rankings 2021) στους κλάδους αυτούς.

Αναφορά, δεν θα μπορούσε όμως να μην γίνει και στην φοιτητική εμπειρία στην χώρα μας αλλά και σε εκείνη του Ην. Βασιλείου. Ο Δρ. Αντωναράς, δίνει παραδείγματα που πείθουν για την ποιότητα και ποικιλία δραστηριοτήτων που προσφέρει το Παν. Λευκωσίας, διανθίζοντας έτσι την φοιτητική ζωή. Υπερσύγχρονες πανεπιστημιούπολεις, δεκάδες φοιτητικοί όμιλοι και αθλητικές ομάδες, καθώς και ένα φοιτητικό τοπίο που σφύζει από ζωή καθημερινά.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να μείνουν αναπάντητα και καίρια ερωτήματα που πραγματεύονται τον επηρεασμό των φοιτητών από την πανδημία, σε Κύπρο και Ην. Βασίλειο, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κατά πόσο είναι διασυνδεδεμένη η κυπριακή πανεπιστημιακή κοινότητα με την αγορά εργασίας σε Κύπρο αλλά και το εξωτερικό.

Πριν λάβεις λοιπόν τελικές αποφάσεις για τις σπουδές και το μέλλον σου, παρακολούθησε τη συνέντευξη που ακολουθεί: