6 προτάσεις για το Γέρι από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Παν. Λευκωσίας

Φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Δήμου Γερίου

Φοιτητές και φοιτήτριες του τρίτου και του πέμπτου έτους του Προγράμματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσίασαν τις προτάσεις τους για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου στο Δήμο Γερίου, εγκαινιάζοντας με αυτό τον τρόπο Πρωτόκολλο Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Με αυτό το Πρωτόκολλο επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε την ακαδημαϊκή γνώση και εμπειρία προς όφελος των δημοτών μας», υπέδειξε ο Δήμαρχος Γερίου, Νεόφυτος Παπαλαζάρου, επισημαίνοντας πως «στο Γέρι πιστεύουμε ότι η γνώση είναι δικαίωμα όλων μας και είναι υποχρέωση μας να την παρέχουμε απλόχερα. Οι φοιτητές και οι καθηγητές είναι κομμάτι της κοινωνίας». Ο κ. Παπαλαζάρου αναφέρθηκε με κολακευτικά σχόλια για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ιδιαίτερα για το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως «πιστεύουμε στους νέους, θέλουμε νέους με αξίες και ιδανικά».

Η επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (ARC), Μαρκέλλα Μενoίκου, εξήγησε πως η παρουσίαση έξη συνολικά προτάσεων έγινε με τη μορφή διαγωνισμού, ανάμεσα σε ισάριθμες ομάδες τριτοετών φοιτητών, με τις οποίες συνεργάστηκαν και ορισμένοι φοιτητές του πέμπτου έτους, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Άδωνη Κλεάνθους. Τόνισε επίσης το τεράστιο όφελος που αποκομίζουν οι φοιτητές, μετέχοντας με τις προτάσεις τους σε «ζωντανό» αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Η επιτροπή επιλογής των 3 καλύτερων προτάσεων απαρτίστηκε από τον Δήμαρχο Γερίου, Νεόφυτο Παπαλαζάρου, τους αρχιτέκτονες και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γερίου, Κώστα Αμερικάνο και Ειρήνη Παπαγιάννη, τον Αλέξη Ποστέκη, μέλος του Συμβουλίου Φοιτητών και Νέων Αρχιτεκτόνων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου, τον καθηγητή του ARC, Γιώργο Χατζηχρίστου, και την επικεφαλής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μαρκέλλα Μενοίκου.

Για την πρόταση που πρώτευσε ο Δήμος Γερίου πρόσφερε χρηματικό έπαθλο 500 ευρώ, για τη δεύτερη 300 ευρώ, και για την τρίτη 200 ευρώ. Οι νικήτριες προτάσεις θα παρουσιαστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γερίου στις 5 Μαρτίου, ενώ οι προτάσεις αυτές θα αξιοποιηθούν και στο γενικότερο σχεδιασμό ανάπλασης του ιστορικού κέντρου του Δήμου.