Συζήτηση για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα στο UNIC

Η πρωτοφανής κρίση που πηγάζει από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη, οι εθνικιστικές και ξενοφοβικές τάσεις που προκύπτουν ως αποτέλεσμα και η ανάγκη για μια πανευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισής της τέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης με τίτλο: «Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ευρώπη: προκλήσεις και προοπτικές», που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο τέως Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας, κ. Ιωάννης Μουζάλας, οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη για συλλογική δράση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της κρίσης μέσα από μεμονωμένες εθνικές πολιτικές. Οι Υπουργοί εξέφρασαν ωστόσο την αμφιβολία τους σχετικά με το κατά πόσον υπάρχει η πολιτική βούληση να συμβεί αυτό, επισημαίνοντας ότι από το 1998 ως σήμερα έχουν συζητηθεί και παρθεί αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς να έχουν εφαρμοστεί ολοκληρωμένα. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν, κατά τη συζήτησή τους, και στις πολιτικές κοινωνικής ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων, αναλύοντας τις προκλήσεις που παρατηρούνται.

Ο κ. Πετρίδης, σημείωσε πως η Κύπρος δέχεται μεγάλες πιέσεις από τις προσφυγικές ροές, καθώς ως χώρα υποδοχής κατέχει την πανευρωπαϊκή πρωτιά κατ΄ αναλογία πληθυσμού στους αιτούντες ασύλου. Στη συνέχεια, ο κ. Πετρίδης ανέλυσε τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία θεωρείται ότι διευκολύνει τη μετανάστευση στην Κύπρο από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, μέσω της Κωνσταντινούπολης και από εκεί στα κατεχόμενα, απ’ όπου προέρχονται οι περισσότεροι αιτητές ασύλου. «Η κατάσταση στη Συρία αποτελεί απειλή για την Κύπρο. Οι κυπριακές κρατικές υπηρεσίες αγωνίζονται αλλά οι αριθμοί είναι τεράστιοι, ενώ αν συνεχιστεί η σημερινή τάση το πρόβλημα θα είναι πολύ δύσκολο να λυθεί», προειδοποίησε.

Ιστορική αναδρομή για το μεταναστευτικό επιχείρησε ο κ. Μουζάλας, επισημαίνοντας την ιδιαιτερότητα της τωρινής κατάστασης. Τόνισε πως πρόκειται για διαφορετικούς πολιτισμούς δύο διαφορετικών ηπείρων, προς μια τρίτη και αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός Νότος και συγκεκριμένα η Ελλάδα. «Η Κύπρος και η Ελλάδα, υπέστησαν τις συνέπειες της τραγωδίας στη Μέση Ανατολή χωρίς να έχουν την παραμικρή συμμετοχή», υπενθύμισε. Σημείωσε πως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών της Ολλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, η κατάσταση είναι μεν πιο εύκολο να τεθεί υπό έλεγχο, ωστόσο αν ξεσπάσει νέα κρίση θα είναι αδύνατο να διαχειριστεί. Παρουσίασε τις προτάσεις που έκανε στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ζήτησε να χτυπηθούν ανελέητα οι διακινητές, ενώ κατέληξε λέγοντας πως «το μεταναστευτικό δεν είναι ποίηση, είναι δοκίμιο».

Ο Πρόεδρος του Κέντρου, Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους σημείωσε ότι «η Ελλάδα δέχεται ένα τεράστιο μεταναστευτικό κύμα προσφύγων και βιώνει καθημερινά τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία δεν κατανέμονται ισότιμα στις χώρες μέλη της ΕΕ. Η μεταναστευτική κρίση επηρεάζει και τη χώρα μας και μάλιστα δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η Τουρκία διεξάγει ένα υβριδικό πόλεμο εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ταυτόχρονα επανέλαβε την ανάγκη εφαρμογής μίας συντονισμένης και ολοκληρωμένης πολιτικής από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στο πλαίσιο ενός δίκαιου καταμερισμού των υποχρεώσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών-μελών. Παράλληλα τόνισε ότι υπό τις περιστάσεις και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αδυναμίες της ΕΕ σε διάφορα επίπεδα, το κάθε κράτος θα πρέπει να έχει ολοκληρωμένη εθνική πολιτική.