Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία: μαθήματα και προοπτικές

Επίκαιρη παρουσίαση βιβλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από Ρώσο διπλωμάτη και ακαδημαϊκό

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη Συρία, μετά από οκτώ χρόνια εμφυλίου που σχεδόν ισοπέδωσε μια από τις πιο ιστορικές Αραβικές χώρες; Ήταν η «Αραβική Άνοιξη» η βασική αιτία του κακού που βρήκε αυτή τη χώρα και προκάλεσε «τσουνάμι» μετανάστευσης στις γειτονικές χώρες, αλλά και στην ίδια την Ευρώπη; Ποιός υπήρξε ο ρόλος της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν στη σωτηρία της Συρίας και ποιες είναι οι χώρες που αναμένεται να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της από τις στάχτες του εμφυλίου πολέμου;

Αυτά και άλλα πολλά επιχειρεί να διευκρινίσει στο βιβλίο του με τίτλο: «Οι οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία: Μαθήματα και προοπτικές», ο Ρώσος διπλωμάτης και ακαδημαϊκός, Δρ Ιγκόρ Ματβέεφ. Η παρουσίαση του βιβλίου του έγινε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάντσι, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στην πολιτική της Μόσχας στη Συρία και στον ρόλο της στη Μέση Ανατολή.

Ο συγγραφέας, γεννημένος το 1972 στο Σότσι, ο οποίος υπηρέτησε μεταξύ άλλων στην Ρωσική πρεσβεία στη Δαμασκό, παρουσιάζοντας τα πέντε κεφάλαια του βιβλίου του, απέφυγε την όποια σκληρή κριτική στη Δύση, προτιμώντας να εξηγήσει τα όσα έχουν συμβεί στην Συρία, τα τελευταία χρόνια.

Στο Πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου του αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της Συρίας πριν από την κρίση. Γράφει για την προσπάθεια του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ να δημιουργήσει σύγχρονο κράτος, αλλά και για τις εμπορικές σχέσεις της Δαμασκού με την Τουρκία, την ΕΕ κ.α. Στο Δεύτερο κεφάλαιο μιλά για την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» (2011-2013), τις κατά την άποψή του ρίζες και αιτίες της Συριακής κρίσης, τις κυρώσεις που επέβαλαν στη Συρία οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες Αραβικές χώρες, ενώ έκανε ειδική μνεία στην ανθρωπιστική κρίση. Στο Τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Δαμασκού να δημιουργήσει μια «Οικονομία Πολέμου», όπως την ονόμασε, ώστε να αποφευχθεί η πλήρης κοινωνική και οικονομική κατάρρευση του κράτους. Αναλύει το πώς η κυβέρνηση του Προέδρου Άσαντ έχασε τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της χώρας, ενώ αναφέρεται στην καταστροφή ιστορικών τόπων της Συρίας όπως η Παλμύρα. Επίσης γράφει για την οικονομική βοήθεια που παρείχε το Ιράν, η οποία ήταν κεφαλαιώδους σημασίας για την επιβίωση του κράτους στα χρόνια της κρίσης. Το Τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου του είναι αφιερωμένο κυρίως στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας του «Ισλαμικού Κράτους» και της Αλ Νούσρα. Εδώ ο Δρ Ματβέεφ, μιλά για την άγνωστη σε πολλούς παρουσία Κινεζικής στρατιωτικής δύναμης στη Συρία, ενώ γράφει για την σταδιακή αποκατάσταση του ελέγχου από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε διάφορες επαρχίες της Συρίας. Γράφει επίσης για την εμφάνιση του «Κουρδικού παράγοντα» όπως τον αποκαλεί. Στο Πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο ο συγγραφέας αναφέρεται στις «προοπτικές της μεταπολεμικής σταθεροποίησης και το κτίσιμο μιας νέας Συρίας». Αναλύει επίσης τον ρόλο του Ιράν στην ανοικοδόμηση της Συρίας, ως επίσης και τον ρόλο της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της ΕΕ.

Ο Δρ Ματβέεφ αναφέρθηκε επίσης στο δράμα των προσφύγων, συνεπεία του εμφυλίου πολέμου, επισημαίνοντας ότι περίπου 3.5 εκατομμύρια βρίσκονται στην Τουρκία (από όπου εκκινούν οι ροές προς την Ευρώπη), 247.000 στην Ιορδανία, 658.000 στο Ιράκ και περίπου 1.000.000 στον Λίβανο. Ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Μιχάλης Κοντός.