Επαναξιολογώντας τη σημασία της Βιώσιμης Ανάπτυξης

Η σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και η κατάσταση στην Κύπρο συζητήθηκαν εκτενώς στα πλαίσια του Συνεδρίου με τίτλο «Επαναξιολογώντας τη σημασία της Βιώσιμης Ανάπτυξης» που διοργάνωσε από κοινού το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και το Ίδρυμα TERRA CYPRIA την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019. Στα πλαίσια αυτά έγινε επίσης εκτεταμένη αναφορά στην Aτζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και στους 17 στόχους της, όπως αυτοί υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της 70ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015.

Κύριοι ομιλητές ήταν ο πρώην Υπουργός κ. Μάκης Κεραυνός και ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος TERRA CYPRIA, κ. Λεύκος Σεργίδης και η Ίρις Χαραλαμπίδου (εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα). Την εκδήλωση συντόνισε η Αλεξία Σακαδάκη, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και Στέλεχος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Για την ανάγκη επαναξιολόγησης της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Κύπρο και αλλού αναφέρθηκε ο κ. Κεραυνός, ζητώντας πρωτοβουλίες από το Κράτος και τα Πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κατανόησης της διαφοράς των όρων «οικονομική μεγέθυνση» και «οικονομική ανάπτυξη». Μίλησε για το τρίπτυχο Κοινωνία-Οικονομία-Περιβάλλον, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για την πολιτική Μεγάλων Δυνάμεων όπως οι Ην. Πολιτείες, αλλά και τη συμπεριφορά κυπριακών κρατικών οργανισμών, που ευνοούν, όπως είπε, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά. Τόνισε επίσης πως «καλές είναι οι διασκέψεις αλλά συχνά δεν δίνουν τις αναγκαίες λύσεις».

Ο Καθηγητής Θεοφάνους, αποκάλεσε σημαντική, απαραίτητη και επίκαιρη τη συζήτηση για την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στη σημασία του προσδιορισμού του όρου αυτού που, όπως είπε, δεν περιορίζεται στον σεβασμό του περιβάλλοντος και την καλύτερη δυνατή διαχείριση ων ενεργειακών και άλλων πόρων. Η ουσία, υπογράμμισε ο κ. Θεοφάνους, είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο υπόδειγμα το οποίο στηρίζεται σε ένα αξιακό σύστημα που να ενθαρρύνει την ισοτιμία των πολιτών, την αλληλεγγύη και την κοινωνική κινητικότητα. Σημείωσε επίσης ότι η πολιτική της σκληρής λιτότητας των τελευταίων ετών η οποία εκπορεύθηκε από την Τρόικα αποτέλεσε πλήγμα για την υπόθεση της βιώσιμης ανάπτυξης. Τέλος κατέληξε τονίζοντας τη σημασία της επανίδρυσης του κράτους και την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο ανάμεσα στους ομιλητές και το κοινό.