Παν. Λευκωσίας: Υπογραφή Μνημονίου στο Ντουμπάι για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα Blockchain

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη μεταξύ Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντουμπάι και Dubai Blockchain Center

Επιβεβαιώνοντας την ηγετική του θέση σε ό,τι αφορά την τεχνολογία Blockchain, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι (BUiD) και το Dubai Blockchain Center, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα αυτό. Το Μνημόνιο υπεγράφη στις 2 Απριλίου 2019 στο Ντουμπάι, από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, κ. Αντώνη Πολεμίτη και τους Καθηγητή Abdullah Alshamsi, Αντιπρόεδρο του BUiD, και Δρ. Marwan Alzarouni, Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Dubai Blockchain Center.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, τα τρία συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να συνεργαστούν με σκοπό την περαιτέρω προώθηση και κατανόηση της τεχνολογίας Blockchain, μέσα από τη διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων, εργαστηρίων, συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και μέσα από σχετική έρευνα, σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Μία μορφή συνεργασίας ενδέχεται να είναι και η προσφορά κοινών ακαδημαϊκών προγραμμάτων στο Ντουμπάι. Στο πλαίσιο αυτό, το  Dubai Blockchain Center θα προσφέρει ευκαιρίες για ανταλλαγή προσωπικού, με στόχο την ανταλλαγή και ενδυνάμωση της επιστημονικής και τεχνικής κατάρτισης όλων των συμβαλλόμενων μερών.

Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου, ο κ. Πολεμίτης σημείωσε:

«Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι αποφασισμένο να αξιοποιήσει στο μέγιστο την ευκαιρία αυτή για περαιτέρω ενδυνάμωση των δεσμών του με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Ντουμπάι, αλλά και για θεμελίωση ενός πολλά υποσχόμενου νέου δεσμού με το Dubai Blockchain Center. Το Πανεπιστήμιό μας αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρωτοπόρο στον τομέα Blockchain και, παρομοίως, το Ντουμπάι φημίζεται ως κορυφαίο διεθνές κέντρο εφαρμογής της συγκεκριμένης τεχνολογίας, τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Εκλαμβάνουμε τη συνεργασία αυτή ως την αφετηρία για συνέργειες σε θέματα εκπαίδευσης, επιμόρφωσης, έρευνας και καινοτομίας και την κατατάσσουμε στις διεθνείς προτεραιότητες του Πανεπιστημίου μας».

Εκ μέρους του BUiD, ο Καθηγητής Abdullah Alshamsi δήλωσε:

«Είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι με τη συνεργασία αυτή, καθώς πιστεύουμε ότι ενθαρρύνει την ανταλλαγή γνώσης και καινοτομίας στην Εκπαίδευση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η νέα συνεργασία θα διανοίξει νέους ορίζοντες για όλα τα συμμετέχοντα μέρη, τα οφέλη της οποίας θα επεκταθούν στην ευρύτερη οικονομία γνώσης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (HAE)».

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι το πρώτο πανεπιστήμιο παγκοσμίως που προσέφερε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα Βlockchain και το πρώτο στον κόσμο που εκδίδει πλέον όλους τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων του αξιοποιώντας την τεχνολογία Bitcoin Blockchain, παρέχοντας άμεση πιστοποίηση της αυθεντικότητας των τίτλων αυτών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το BUiD είναι το πρώτο πανεπιστήμιο στα ΗΑΕ και τρίτο στον κόσμο που αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία για τον σκοπό αυτό, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του κέντρου του Centre for Risk and Innovation (DCRI) με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Το Dubai Blockchain Center εγκαινιάστηκε από τον Σεΐχη Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Αντιπρόεδρο και Πρωθυπουργό των ΗΑΕ και Διοικητή του Ντουμπάι και στόχο έχει να φέρει κοντά πρωτοπόρους της τεχνολογίας Blockchain, ερευνητές, προγραμματιστές, επενδυτές και εκπαιδευτικούς.

Η Δρ. Μαρία Παπαδάκη, Διευθύντρια του DCRI σχολίασε:

«Οι συνεργασίες, ως κουλτούρα, έγκεινται στον πυρήνα του DCRI. Είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι από τη συνεργασία μας με το κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο στην τεχνολογία Blockchain, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η οποία συνεχίζεται από το 2017. Η πρωτοβουλία για έκδοση ψηφιακών τίτλων σπουδών, που εφαρμόζεται στο BUiD, είναι ευθυγραμμισμένη με την δέσμευσή μας να υλοποιήσουμε το προοδευτικό όραμα του Σεΐχη Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, Αντιπροέδρου και Πρωθυπουργού των ΗΑΕ και Διοικητή του Ντουμπάι, για καθιέρωση του Ντουμπάι ως την πρώτη χώρα παγκοσμίως που  μέχρι το 2020 θα υιοθετήσει πλήρως  την τεχνολογία Blockchain στον δημόσιο τομέα. Έχοντας αυτό κατά νου, ενώνουμε δυνάμεις και με το Dubai Blockchain Center, πιστεύοντας ότι σίγουρα θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά στην παγκόσμια ατζέντα που αφορά θέματα Blockchain».

Με τη σειρά του, ο Δρ. Marwan Alzarouni, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Dubai Blockchain Center, σημείωσε:

«Η ομάδα του κέντρου μας αναπτύσσεται μέσα από αγαστές συνεργασίες. Η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνέργειας στην τεχνολογία Blockchain μεταξύ Ακαδημίας, κυβέρνησης και βιομηχανίας. Ως μέρος της στρατηγικής του Ντουμπάι για 2071, πιστεύουμε ότι θα έχουμε πρόσβαση σε ένα ιδανικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τα όρια της τεχνολογίας και των συνεργασιών».