Το Brexit φέρνει τους φοιτητές Κύπρο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί μία απ’ τις βασικότερες επιλογές για τους φοιτητές όλου του κόσμου για σπουδές. Αναμφισβήτητα, το επίπεδο και η ποιότητα σπουδών τα οποία παρέχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ιδιαίτερα υψηλά. Είναι όμως μία επιλογή που μπορεί να κάνει πια ο καθένας;

Όπως είναι ευρέως γνωστό, το Ηνωμένο Βασίλειο, ειδικά μετά την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπήκε σε μία ξεχωριστή τροχιά, βασιζόμενο στις δικές του και μόνο δυνάμεις. Η απόφαση του Brexit, όπως ήταν αναμενόμενο επηρέασε σημαντικά και τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τα δίδακτρα να εκτοξεύονται προς τα πάνω και το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνεται ξαφνικά μία χώρα για όσους αντέχει η τσέπη τους. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει ποιοτική πανεπιστημιακή φοίτηση. Στην Κύπρο για παράδειγμα, οι εξελίξεις στο επίπεδο και στην ποιότητα σπουδών των κυπριακών πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια, τα καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα.

Αυξημένο κόστος φοίτησης

Είναι ευρέως διαδεδομένο, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ανέκαθεν προσέλκυε φοιτητές από όλο τον πλανήτη, αφενός λόγω του υψηλού επιπέδου των πανεπιστήμιων του, και αφετέρου λόγω του φοιτητικού δανείου που παρείχε για χρόνια η βρετανική κυβέρνηση. Ενός δανείου, το οποίο εξασφάλιζε αν όχι ολόκληρο, τότε το μεγαλύτερο μέρος των διδάκτρων των φοιτητών, το οποίο, οι ίδιοι καλούνταν να αποπληρώσουν στο μέλλον, μόνο όταν κατάφερναν να έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα από ένα συγκεκριμένο ποσό. Η οικονομική αυτή βοήθεια, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα σπουδών, ήταν και ένας απ’ τους βασικότερους παράγοντες για τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούσε έναν φοιτητικό παράδεισο νοουμένου ότι το ιδιαίτερα τσουχτερό κόστος των διδάκτρων καλυπτόταν απ’ το ίδιο το κράτος. Αυτό το ιδεατό σενάριο φαίνεται ότι έχει σταδιακά καταρρεύσει, αφού εξαιτίας του Brexit οι φοιτητές εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχουν πλέον αυτό το προνόμιο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να πληρώνουν πλήρη δίδακτρα ως υπήκοοι τρίτων χωρών. Γι’ αυτό και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον μια ακριβή επιλογή για σπουδές, αφού στο συνολικό κόστος φοίτησης προστίθεται και το αυξημένο κόστος των διδάκτρων. Αν αναλογιστεί κανείς, -εκτός από το κόστος των διδάκτρων- το εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής, διαμονής και διατροφής, αλλά και τα εισιτήρια και τα μεταφορικά, θα κατανοήσει, ότι το Brexit περιθωριοποιεί ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών, αφού είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ανταπεξέλθει οικονομικά στη νέα πραγματικότητα.

Τα νέα αυτά δεδομένα αναδεικνύουν την Κύπρο ως εξίσου ελκυστικό προορισμό για σπουδές, αφού πέραν του ότι προσφέρει χαμηλότερο κόστος διαβίωσης, καλύτερα επίπεδα ασφάλειας και ποιότητας ζωής, αυτό που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι ότι διαθέτει τρία πανεπιστήμια που κατατάσσονται ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στον κόσμο (Παν. Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας), ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές από όλα ανεξαιρέτως τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια.

Η λύση μπροστά στα μάτια σου

Η σταδιακά εξελισσόμενη ανταγωνιστική θέση των κυπριακών πανεπιστημίων στη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα, διαφαίνεται και απ’ τις πρωτιές και αξιοσημείωτα υψηλά ποσοστά που πιάνουν στις παγκόσμιες κατατάξεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας. Με συνεχείς ανοδικές διεθνείς και ευρωπαϊκές κατατάξεις, και με μία εξαιρετικά ενεργή παρουσία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, αποδεικνύει ότι είναι ένα ίδρυμα με ακαδημαϊκό εκτόπισμα, αντάξιο των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανήκει στα κορυφαία 1000 πανεπιστήμια στον κόσμο (THE Times Higher Education Rankings 2021), ενώ επίσης κατέχει θέση και μεταξύ των κορυφαίων 201-250 πανεπιστημίων των Χωρών με Αναδυόμενες Οικονομίες (Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021). Αυτά τα δύο από μόνα τους αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι τα κυπριακά πανεπιστήμια όχι μόνο έχουν ακαδημαϊκό διεθνές εκτόπισμα, αλλά ότι την ίδια ώρα μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας κατατάχθηκε στη θέση 76 σε παγκόσμιο επίπεδο στην κατηγορία Διεθνής Προσανατολισμός (THE Times Higher Education Rankings 2021), αλλά και ανάμεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστημίων στην περιφέρεια EECA (QS University Rankings 2021. Ξεχωριστός λόγος θα πρέπει να γίνει για το γεγονός ότι ανήκει ανάμεσα στα 201-400 πανεπιστήμια διεθνώς στον τομέα Επιχειρήσεων και Οικονομικών (THE Times Higher Education Rankings 2021), γεγονός που το κατατάσσει στην 1η θέση σε Ελλάδα και Κύπρο και στην 100η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα. Επιπρόσθετα, έχει αναγνωριστεί για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη Διαχρονική του Διεθνή Συνεισφορά (THE Times Higher Education Impact Rankings 2020), ενώ επίσης έχει βραβευθεί με 5 αστέρια QS για Ιδρυματική Αριστεία (QS Stars Ratings System), δηλαδή για τη συνολική ακαδημαϊκή εμπειρία που παρέχει. Διατηρώντας μάλιστα ένα κόστος σπουδών, σαφέστατα πιο οικονομικό απ’ τα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, και συνεχίζοντας να παρέχει την ίδια υψηλή ακαδημαϊκή ποιότητα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας επιβεβαιώνει περίτρανα ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι μία εξίσου ελκυστική επιλογή για σπουδές.

Ασφαλέστερος τόπος η Κύπρος για σπουδές

Στους πολλούς παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσει ένας φοιτητής για να επιλέξει τη χώρα που θα σπουδάσει είναι φυσικά και το θέμα της ασφάλειας, ειδικά στις μέρες μας που η τρομοκρατία αποτελεί τη βασική απειλή της ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, και λόγω της έντονης έξαρσης της τρομοκρατίας στη χώρα, έχει παρατηρηθεί μία διστακτικότητα και ένας προβληματισμός αναφορικά με την ασφάλεια που μπορεί να παρασχεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και ουδείς μπορεί να την εγγυηθεί σε μια χώρα των 66,6 εκατ. κατοίκων. Στην Κύπρο, τα επίπεδα ασφαλείας είναι εντυπωσιακά, αφού η χώρα έχει επανειλημμένα συμπεριληφθεί στους ασφαλέστερους προορισμούς στον κόσμο. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020, η Κύπρος συμπεριλήφθηκε στις 10 πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου, λαμβάνοντας την πέμπτη θέση.

Έχοντας βρει αυτό που ονομάζεται «χρυσή τομή», η Κύπρος είναι η ιδανική χώρα για κάθε φοιτητή, καθώς καταφέρνει να συνδυάσει μία δυνατή σε εμπειρίες και ασφάλεια φοιτητική ζωή, αλλά και ένα υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο. Και σε όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να μην συνυπολογίσουμε και τη διαχείριση της πανδημίας. Η βρετανική κυβέρνηση για παράδειγμα, δέχθηκε δριμεία κριτική σε σχέση με τη διαχείρισή της. Αυτά τα τρομερά πισωγυρισμάτα είχαν -όπως ήταν αναμενόμενο- και τρομερή επίπτωση στους φοιτητές του Ηνωμένου Βασίλειου, αφού δημιούργησαν ένα αίσθημα αβεβαιότητας ως προς το τι μέλλει γενέσθαι. Την ίδια ώρα, η Κύπρος, χάραζε μία εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική επί του θέματος λαμβάνοντας πιο έγκαιρα μέτρα πρόληψης και κάνοντας καλύτερη διαχείριση της πανδημίας. Ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απ’ τα πρώτα κιόλας κρούσματα που εμφανίστηκαν στο νησί, υπήρξε πλήρης οργάνωση στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, συνεχίζοντας κανονικά το πρόγραμμα σπουδών.

 

Source: Το Brexit φέρνει τους φοιτητές Κύπρο