Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε η Διεθνής Διάσκεψη “M4”

Διακεκριμένοι ομιλητές από πολυεθνικές εταιρείες λογισμικού/τεχνολογίας και κορυφαία πανεπιστήμια συγκεντρώθηκαν για μια ανατομή των αποτελεσμάτων του παγκόσμιου διαγωνισμού πρόβλεψης M4 του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Tribeca Rooftop, ένας από τους κορυφαίους χώρους εκδηλώσεων της Νέας Υόρκης,  φιλοξένησε την περασμένη εβδομάδα (10-11/12/2018) τη διεθνή διάσκεψη “M4”, συγκεντρώνοντας πέραν των 20 διακεκριμένων ομιλητών από πολυεθνικές εταιρείες λογισμικού/τεχνολογίας, όπως η Google, η Microsoft, η Amazon, η Uber και η SAS, καθώς και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς από κορυφαία πανεπιστήμια, ανάμεσα στους οποίους και οι παγκοσμίου φήμης καθηγητές, Nassim Nicholas Taleb (New York University) και Yael Grushka (Harvard Business School).

Η Διάσκεψη, που διοργανώθηκε από τον Καθηγητή Σπύρο Μακριδάκη, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο πατέρας των μεθόδων και τεχνικών πρόβλεψης, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και με την υποστήριξη του NYU Tandon School of Engineering, συζήτησε/ανέλυσε τα ευρήματα του “M4 Forecasting Competition”, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος. Για το σκοπό αυτό, οι ομιλητές συζήτησαν τις εξελίξεις που προκύπτουν από τα ευρήματα αυτά, καθώς και τις πρακτικές εφαρμογές τους από επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την ακρίβεια των προβλέψεων και να αξιολογήσουν σωστά τη μελλοντική αβεβαιότητα.

Ο τέταρτος παγκόσμιος ακαδημαϊκός διαγωνισμός πρόβλεψης της σειράς M-Competitions (“M4” ή “Makridakis 4”), ο οποίος συνδιοργανώθηκε από τη Μονάδα Προβλέψεων & Στρατηγικής (Forecasting & Strategy Unit) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, όπου συμμετείχαν 248 συνολικά άτομα και ομάδες, από 48 χώρες του κόσμου. Οι πρωτοποριακοί διαγωνισμοί αυτοί, που αποτελούν πρωτοβουλία του Καθηγητή Μακριδάκη (το όνομα του οποίου και φέρουν) άρχισαν πριν από τέσσερις δεκαετίες, και έχουν συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων και στην ενημέρωση των επαγγελματιών σχετικά με την πλέον κατάλληλη μέθοδο πρόβλεψης για τις ειδικές τους ανάγκες.
Η διήμερη διάσκεψη “M4” παρουσίασε τα ευρήματα του τελευταίου αυτού διαγωνισμού πρόβλεψης σε ένα διακεκριμένο ακροατήριο 150+ ατόμων, που περιελάμβανε επιστήμονες δεδομένων και στελέχη όπως, οικονομικοί διευθυντές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων (hedge funds), διευθυντές παραγωγής, διαχειριστές μεταφορών και εφοδιαστικής, καθώς και ακαδημαϊκούς και φοιτητές στον τομέα της πρόβλεψης.

Το Συνέδριο κάλυψε όλες τις κρίσιμες πτυχές του τομέα της πρόβλεψης, συμπεριλαμβανομένων και μιας νέας υβριδικής προσέγγισης που συνδυάζει στατιστικές μεθόδους και εισαγάγει κρίσιμες προσαρμογές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύγκριση των μεθόδων στη Νοημοσύνη των Μηχανών (ΝΜ), και στατιστικής πρόβλεψης, καθώς και στην αξιολόγηση της αβεβαιότητας. Επιπλέον, οι δημιουργοί των τριών ακριβέστερων μεθόδων που επισημάνθηκαν στον διαγωνισμό “M4” (Slawek Smyl – Uber Technologies, ΗΠΑ; Pablo Montero-Manso – University of A Coruña, Ισπανία; Maciej Pawlikowski – ProLogistica, Πολωνία), παρουσίασαν πιθανές πρακτικές εφαρμογές των μεθόδων αυτών (διαθέσιμες δωρεάν στο Github) σε επιχειρήσεις. Παράλληλα, η διάσκεψη “M4” παρείχε μια εξαιρετική ευκαιρία για δικτύωση και συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόβλεψη από παγκοσμίου φήμης εμπειρογνώμονες.

Ένας τέτοιος εμπειρογνώμονας ήταν ο Nassim Nicholas Taleb, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην χάραξη πολιτικών με βάση τη διαχείριση κινδύνων (risk management), έχοντας συμβουλεύσει το ΔΝΤ και τον Πρωθυπουργό David Cameron του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Καθηγητής Taleb ήταν ο κεντρικός ομιλητής την πρώτη ημέρα των εργασιών, όπου επικεντρώθηκε στην αβεβαιότητα στις προβλέψεις, ενώ στην κεντρική ομιλία του, τη δεύτερη μέρα, ο Καθηγητής Μακριδάκης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασε/ανέλυσε τη ευρύτερη συνεισφορά του διαγωνισμού M4 στην θεωρία και στην πράξη των προβλέψεων. Άλλοι σημαντικοί ομιλητές στην εναρκτήρια αυτή διάσκεψη στη Νέα Υόρκη για τον τομέα της πρόβλεψης περιελάμβαναν τους: Scott Armstrong (Wharton School, University of Pennsylvania), Andrea Pasqua (Uber), Robert Winkler (Fuqua School of Business, Duke University), Tim Januschowski (Amazon) και Chris Fry (Google).

Η κοινότητα προβλέψεων προσβλέπει τώρα στην έναρξη του επόμενου M-Competition, με τις προετοιμασίες για τον πέμπτο διαγωνισμό της σειράς (“M5”) να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, ο οποίος θα επεκταθεί πέρα από τις μεθόδους χρονοσειρών για να συμπεριλάβει επιπλέον επεξηγηματικές και εξωγενείς μεταβλητές, με στόχο τη βελτίωση των χρηματοοικονομικών προβλέψεων (αγορά μετοχών και εμπορευμάτων) και άλλων προβλέψεων.