Τα εκατοντάχρονα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) και το μέλλον της εργασίας

Η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση μετασχηματίζουν τον κόσμο της εργασίας. Υπάρχει ανάγκη για μια ανθρωποκεντρική ατζέντα που να ενισχύει την κοινωνική δέσμευση, θέτοντας τον άνθρωπο και την εργασία που επιτελεί στο επίκεντρο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και της επιχειρηματικής πρακτικής.

Αυτά ήταν τα βασικά ζητήματα που εξετάσθηκαν και αναλύθηκαν σε βάθος σε επίκαιρη ημερίδα με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ILO, που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε συνεργασία με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Στην ημερίδα συμμετείχε η κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, Υπουργός Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και οι επικεφαλής των κοινωνικών εταίρων κκ. Μιχάλης Αντωνίου, Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μάριος Τσιακκής, Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Μάτσας, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Πάμπης Κυρίτσης, Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ και Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, ενώ έγιναν παρεμβάσεις από ακαδημαϊκούς και τεχνοκράτες.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αν. Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Χριστίνα Ιωάννου και η Διοικητική Λειτουργός Α’ του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ναταλία Ανδρέου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Guy Ryder, Γενικός Διευθυντής του ILO, έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα χαιρετίζοντας την ημερίδα, στο οποίο αναφέρθηκε στη διαχρονική συνεργασία του Διεθνούς Οργανισμού με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά την τοποθέτησή της, η Υπουργός Εργασίας επισήμανε ότι

«Οι τρείς στόχοι που τίθενται ως προτεραιότητα από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, ύστερα από εθνικούς διαλόγους σε 110 χώρες είναι η επένδυση στον άνθρωπο, η επένδυση στις δομές εργασίας και η επένδυση στην αξιοπρεπή και βιώσιμη εργασία».

Η κ. Αιμιλιανίδου υπέδειξε πως στη σχετική έκθεση του οργανισμού καλούνται όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να αναλάβουν την ευθύνη για την οικοδόμηση ενός δίκαιου μέλλοντος εργασίας. «Η επείγουσα δράση για την ενίσχυση της κοινωνικής δέσμευσης σε κάθε χώρα απαιτεί αυξημένες επενδύσεις στις δυνατότητες των ανθρώπων και τους εργασιακούς θεσμούς», ανέφερε, προσθέτοντας πως το 2013 οι άνεργοι στην Κύπρο ήταν πενήντα πέντε χιλιάδες, δηλαδή το 17% του εργατικού δυναμικού, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τους είκοσι χιλιάδες, δηλαδή το 7% και αυτό χάρη στην εθνική στρατηγική που ακολουθήθηκε έπειτα από σχετικό εθνικό διάλογο.

Με τη σειρά του, ο καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναφέρθηκε στην επίδραση της τεχνολογίας στην εργασία και στην πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν τα Πανεπιστήμια, τόσο στη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας και των επαγγελμάτων του μέλλοντος, όσο και στην προετοιμασία των φοιτητών για την ένταξή τους σε αυτήν. Μίλησε για τις αναδυόμενες ανατρεπτικές τεχνολογίες, για τη ραγδαία αύξηση της πολυπλοκότητας του διαδικτύου, τη φορετή τεχνολογία (wearable technology), τη Νευροεπιστήμη, τη Βιοτεχνολογία, τις ραγδαίες εξελίξεις και αλλαγές, που οδηγούν τα Πανεπιστήμια στον ανασχεδιασμό της στρατηγικής τους, ώστε να διαπλάσουν τον αυριανό ψηφιακό πολίτη και να τον ετοιμάσουν πλήρως για τις προκλήσεις του συνεχώς μεταβαλλόμενου εργασιακού χώρου και περιβάλλοντος, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.