Χαιρετισμός

Αγαπητοί φοιτητές / επισκέπτες,

Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εκ μέρους του ΔΕΠ, σας καλώ να διερευνήσετε τι έχει να προσφέρει η Σχολή και να ανακαλύψετε γιατί είμαστε τόσο υπερήφανοι που αποτελούμε σηματνικό μέρος του πιο έγκριτου και δημοφιλούς ιδιωτικού πανεπιστημίου στο νησί. Μέσα από την περιήγησή σας στην ιστοσελίδα μας, θα δείτε μερικά από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ιδρύματός μας. Θα ανακαλύψετε ένα διεθνώς καταρτισμένο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό με δέσμευση για καινοτόμο, υψηλής ποιότητας διδασκαλία και έρευνα στο πλαίσιο των ειδικοτήτων του. Θα βρείτε μια ποικιλόμορφη ομάδα φοιτητών από όλο τον κόσμο, των οποίων οι εμπειρίες εμπλουτίζουν περαιτέρω το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Και θα μάθετε για την αξία και την αναγνώριση που τα προγράμματά μας απολαμβάνουν τόσο στην τοπική αλλά και την ευρύτερη ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα.
Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα προγράμματα που προσφέρουμε και σας προσκαλούμε να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να γνωρίσετε καλύτερα της Σχολή. Συμβαδίζοντας με τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανάγκες του 21ου αιώνα, η Σχολή Επιστημών και Μηχανικής έχει μια διεπιστημονική προσέγγιση όσον αφορά την προσφορά ακαδημαϊκών προγραμμάτων ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, να μάθουν πώς να ανακαλύψουν νέες γνώσεις και να ταχθούν υπέρ της διά βίου μάθησης για να μπορέσουν να έχουν μια παραγωγική και ικανοποιητική σταδιοδρομία. Αν επιθυμείτε οι σπουδές σας να οδηγήσουν σε μια ακαδημαϊκή ή επαγγελματική σταδιοδρομία στις Επιστήμες και τη Μηχανική, είστε στον σωστό χώρο.
Η Σχολή Επιστημών και Μηχανικής αποτελεί έναν από τους ελάχιστους χώρους εκαπίδευσης στους συγκεκριμένους τομείς στην Κύπρο. Η Σχολή αποτελείται από τρία τμήματα: Πληροφορικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, και Επιστημών της Υγείας. Το Τμήμα Πληροφορικής προσφέρει προγράμματα στα Μαθηματικά (BSc) και την Πληροφορική (BSc, MSc, PhD). Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών προσφέρει προγράμματα στους κλάδους της Μηχανικής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (BSc), Ηλεκτρολογικής Μηχανικής (BSc, MSc, PhD), Πολιτικής Μηχανικής & Μηχανικής Περιβάλλοντος (BSc), Μηχανολογική Μηχανική (BSc), Μηχανικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (BSc) και Μηχανικής Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Ενέργειας (MSc). Τα τελευταία τρία προγράμματα σύντομα θα υπάγονται στο υπό σύσταση νέο Τμήμα Πολιτικής Μηχανικής και Μηχανικής Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Το Τμήμα Επιστημών της Υγείας προσφέρει προγράμματα στους κλάδους της Νοσηλευτικής (BSc), Βιολογίας του Ανθρώπου (BSc), Επιστήμης του Αθλητισμού (BSc), Διατροφολογίας & Διαιτολογίας (BSc), Φαρμακευτικής (BSc), Φυσικοθεραπείας (BSc), Διαχείρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (BSc), Επιστήμης της Άσκησης και της Φυσικής Αγωγής (MSc, PhD), Κλινικής Διαιτολογίας (MSc), Σύγχρονης Νοσηλευτικής (MSc), Ορθοπεδικής Επιστήμης και Αποκατάστασης (MSc), και Βιοϊατρικών Επιστημών (MSc).
Ως φοιτητές της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής θα πρέπει να στοχεύετε ψηλά. Θα πρέπει να είστε υπερήφανοι για τον επιλεγμένο τομέα σπουδών σας. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα μαθήματα με συνέπεια, να μελετάτε τακτικά και να εργάζεστε σκληρά για τις κατ’οίκον εργασίες και μελέτες σας. Θα πρέπει να είστε έτοιμοι να αμφισβητήσετε τους καθηγητές σας με ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των διαλέξεων και μετά, όταν τους βλέπετε κατά κατ’ ιδίαν στις ώρες γραφείου. Η σκληρή εργασία με στόχο τους καλούς βαθμούς είναι μία μόνο πτυχή της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Υπάρχουν και άλλες πτυχές, οι οποίοι συχνά παραβλέπονται.
Παρακολουθείστε όσα περισσότερα σεμινάρια μπορείτε – και τα τρία Τμήματα της Σχολής οργανώνουν σειρά σεμιναρίων καθ’όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους. Πολύ συχνά αυτά που ακούτε σε αυτά τα σεμινάρια συμπληρώνουν αυτά που σας προσφέρονται μέσα από τη διδακτέα ύλη του προγράμματος σπουδών σας. Έχετε τη δυνατότητα να ακούσετε για έρευνες αιχμής, νέες τεχνικές και νέες τεχνολογίες. Μέσα από ένα τέτοιο σεμινάριο ενδέχεται να ανακαλύψετε κάποιον συγκεκριμένο τομέα που σας ενδιαφέρει. Από ένα σεμινάριο ίσως πάρετε και ιδέες για κάποιο θέμα που θα θελήσετε να επιδιώξετε στις μεταπτυχιακές σας σπουδές. Το σίγουρο είναι ότι η παρακολούθηση σεμιναρίων διευρύνει τις γνώσεις και την εμπειρία σας.
Οι φοιτητές εκπροσωπούνται σε όλα τα όργανα του Πανεπιστημίου. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τους ανθρώπους που σας εκπροσωπούν, να έχετε τακτικές επαφές μαζί τους και να τους θέτετε θέματα και πιθανές λύσεις. Η αλλαγή είναι δυνατή μόνο εάν πραγματικά συμμετέχετε σ’ αυτήν! Επωφελούμε της ευκαιρίας για να σας υπενθυμίσω ότι ως φοιτητές θα έχετε και δικαιώματα και ευθύνες. Κάντε μια προσπάθεια να ανακαλύψετε ποια είναι αυτά. Το intranet, ο δικτυακός τόπος του Πανεπιστημίου για τους φοιτητές, είναι πολύ καλή πηγή πληροφόρησης.
Μια άλλη πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής είναι εξωδιδακτικές δραστηριότητες. Η συμμετοχή σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες είναι εξίσου σημαντική με τη φοίτηση στην τάξη και τις άλλες μαθησιακές σας υποχρεώσεις. Ασχοληθείτε λοιπόν με εξωδιδακτικές δραστηριότητες – ενταχθείτε σε έναν όμιλο ή μια κοινότητα ή αναλάβετε την πρόκληση να δημιουργήσετε έναν καινούργιο! Παρακολουθείστε φοιτητικές και άλλες εκδηλώσεις, τόσο στην πανεπιστημιούπολη όσο και εκτός του πανεπιστημίου. Γνωρίστε ανθρώπουν – επεκτείνετε τον κύκλο γνωριμιών σας. Μάθετε για άλλους λαούς, άλλους πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες. Μπορείτε να σας δοθεί καλύτερη ευκαιρία να το κάνετε αυτό – είμαστε πολύ τυχεροί που στο Πανεπιστήμιό μας έχουμε φοιτητές από 30 και πλέον χώρες!
Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στον κλαδο σπουδών που επιλέξατε, και μια αποδοτική και γόνιμη περίοδο στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας.
Δρ Γεώργιος Γρηγορίου
Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών και Μηχανικής