Ο Κανονισμός Ρώμη II και τα Ψηφιακά Προϊόντα στο 2ο Συνέδριο Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου της Ρίγας
Στις 22 Ιουνίου, η Γιολάντη Μάου, Εξωτερική Συνεργάτιδα της Μονάδας Δικονομικού Δικαίου και Συνεργάτιδα Διδασκαλίας (Adjunct Faculty) στη Νομική Σχολή, πραγματοποίησε παρουσίαση στο 2ο Συνέδριο Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου της Ρίγας, το οποίο διοργανώθηκε από τη Νομική Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ρίγας (Riga Graduate School of Law).
Το συνέδριο συγκέντρωσε ακαδημαϊκούς και επαγγελματίες του νομικού κλάδου από ολόκληρη την Ευρώπη, με σκοπό τη συζήτηση για το μέλλον του ευρωπαϊκού ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, με έμφαση στις τρέχουσες πρωτοβουλίες μεταρρύθμισης των Κανονισμών των Βρυξελλών και της Ρώμης.
Η παρουσίαση της κας Μάου, με τίτλο «Η Αχίλλειος Πτέρνα του Κανονισμού Ρώμη II: Το Άρθρο 5, η “Διάθεση στην Αγορά” και τα Ψηφιακά Προϊόντα», εξέτασε κατά πόσον ο συνδετικός παράγοντας στον οποίο εδράζεται το Άρθρο 5 του Κανονισμού Ρώμη II παραμένει κατάλληλος για αμιγώς ψηφιακά προϊόντα που διανέμονται διαδικτυακά. Με αναφορά στα παραδείγματα της απευθείας λήψης λογισμικού (direct download) και της διανομής μέσω καταστημάτων εφαρμογών (app stores), υποστήριξε ότι η αποκεντρωμένη διαδικτυακή διανομή δεν συνεπάγεται πλέον την κατά χώρα πράξη εισόδου στην αγορά, την οποία η έννοια της διάθεσης στην αγορά είχε αρχικά σχεδιαστεί να συλλάβει, αναδεικνύοντας την ανάγκη μεταρρύθμισης των κανόνων σύγκρουσης νόμων στο πεδίο της ευθύνης από ελαττωματικά προϊόντα.
Το συνέδριο περιέλαβε, επίσης, παρουσιάσεις για διάφορες άλλες πτυχές των Κανονισμών των Βρυξελλών και της Ρώμης, περιλαμβανομένων της εδαφικότητας και των ψηφιακών σχέσεων, των κανόνων αναγκαστικού δικαίου άμεσης εφαρμογής (mandatory provisions) στην εποχή των κυρώσεων, καθώς και για ένα πλαίσιο ιδιωτικού διεθνούς δικαίου προσαρμοσμένο στις στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (SLAPP).
Θερμές ευχαριστίες στη Νομική Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ρίγας (Riga Graduate School of Law) και στον Δρα Aleksandrs Fillers για τη διοργάνωση.

