Καταπολεμώντας τον Ομοφοβικό και Τρανσφοβικό Εκφοβισμό στο Σχολικό Περιβάλλον

Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικτύου HOMBAT

Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης, της γνώσης και των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών, με απώτερο σκοπό την καταπολέμηση των στερεοτύπων και μύθων που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, τέθηκαν στο επίκεντρο Εκπαιδευτικής Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Η Ημερίδα «Καταπολεμώντας τον Ομοφοβικό και Τρανσφοβικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον» συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, με την υποστήριξη του Κυπριακού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, ο ομοφοβικός και τρανσφοβικός εκφοβισμός είναι γνώριμες μορφές εκφοβισμού στην κυπριακή εκπαίδευση, οι οποίες, σύμφωνα με τοπικές και ευρωπαϊκές εκθέσεις, αγγίζουν ανησυχητικά επίπεδα. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών και δράσεων για την αντιμετώπιση και εξάλειψή τους, καθώς οι φυλετικές, εθνικές και κοινωνικές προκαταλήψεις δομούν τον τρόπο που τα παιδιά αντιλαμβάνονται και μεταχειρίζονται τους συνανθρώπους τους.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η μεταχείριση των ανθρώπων στη βάση ταξικών, θρησκευτικών, ηλικιακών διαφορών ή φυλετικών διαφορών, εμπίπτει στο πλαίσιο μίας τεράστιας κοινωνιολογικής ανάλυσης και συζήτησης. Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, εκ μέρους των φορέων του Ευρωπαϊκού Δικτύου HOMBAT, ο κ. Φελλάς σημείωσε επίσης ότι «η έννοια της διαφορετικότητας έχει εδώ και καιρό αναγνωριστεί ως σημαντικός παράγοντας στις κοινωνικές σχέσεις. Πρόκειται για έναν παράγοντα που είναι δύσκολο να οριστεί». Τόνισε πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν και έχουν καθήκον να διδάξουν την αξία της ανεκτικότητας και της αποδοχής, προσθέτοντας ότι «αυτά τα βιώματα θα συνοδεύσουν τα παιδιά μας σε όλη τους τη ζωή. Μπορούμε να τα διδάξουμε να σέβονται τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τις ικανότητες ή τη γλώσσα τους και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα». Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, το πρόγραμμα HOMBAT καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ.

H Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Φύλου και Ισότητας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις πολιτικές που στόχο έχουν την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στη βάση της ταυτότητας και έκφρασης του φύλου, καθώς και για τα χαρακτηριστικά φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό στην εκπαίδευση.

Τα ερευνητικά ευρήματα από την Κύπρο σε σχέση με τον ομοφοβικό και τρανσφοβικό εκφοβισμό στην εκπαίδευση, στη βάση έρευνας που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Δικτύου HOMBAT παρουσίασε η κ. Γεωργία Χαραλάμπους, υποψήφια διδακτόρισσα στο Τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Με τη σειρά του, ο κ. Al Davidian, τρανς ακτιβιστής και μέλος της τρανς ομάδας εργασίας της ACCEPT, εστίασε, μέσα από αναφορές σε προσωπικά του βιώματα, στις ανάγκες των τρανς ατόμων στον εργασιακό τους χώρο.

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή παράλληλων Εργαστηρίων με τίτλο: «Από την αποσιώπηση στη συμπερίληψη της ποικιλομορφίας των ταυτοτήτων φύλου και της σεξουαλικότητας στο Σχολείο», «Μικρή Σχολή ΛΟΑΤΙ Συμμάχων» και «Πόσο αξίζει μια κουβέντα;: Αξίες, σεξουαλικός προσανατολισμός και ταυτότητα φύλου στο σχολικό πλαίσιο».