Διεθνολόγο, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

«Διάλεξη με Θουκυδίδη την ημέρα Άλωσης της Κωνσταντινούπολης»

1. «Οι διεθνείς σχέσεις μέσα από πέντε σημαντικά κείμενα», περί τίνος πρόκειται; Μέσα στα πλαίσια κοινωνικής προσφοράς του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μιας δεξαμενής σκέψης που συμβάλλει στο Κυπριακό και διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι τα τελευταία 26 χρόνια, διοργανώνουμε μια σειρά από βραδινές επιμορφωτικές διαλέξεις, οι οποίες  είναι ανοικτές στο κοινό, έναντι συμβολικού αντίτιμου.

2. Η πρώτη διάλεξη σήμερα 29 Μαΐου, συμβολική ημερομηνία για τον ελληνισμό με τίτλο «Θουκυδίδης- η αρχή παραμένει το ήμισυ του παντός», συμπτωματικό το ότι επιχειρείτε να αναλύσετε μια σύγχρονη επιστήμη, όπως τη διεθνολογία, χρησιμοποιώντας έναν αρχαίο Έλληνα ιστορικό; Απολύτως! Όμως, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω τον συνειρμό στον οποίο παραπέμπει η μέρα της Άλωσης της Κωνσταντινουπόλεως. Η παρακμή του Βυζαντίου (μιας  ελληνικής αυτοκρατορίας χιλίων χρονών στην οποία ανήκε και η Κύπρος) και η «αντικατάσταση» του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αποτελεί φυσικό κύκλο ζωής στις διεθνείς σχέσεις. Με τον ίδιο τρόπο που αιώνες πριν, η καταστροφή της Αθήνας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο από την Σπάρτη, αποτελούσε παρόμοιο γεγονός, όπως ανέλυσε ο Θουκυδίδης.

3. Γιατί αρχή στις Διεθνείς Σχέσεις με Θουκυδίδη; Η Ρεαλιστική σχολή σκέψης βασίζεται στη Θουκυδίδειο ρήση περί «εσαεί» επανάληψη της Ιστορίας (αφού η ανθρώπινη φύση δεν αλλάζει). Αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της διεθνολογίας.

4. Ποια άλλα κείμενα σκοπεύετε να μελετήσετε; Το «Μακρύ Τηλεγράφημα» του Αμερικανού διπλωμάτη Κένναν, το οποίο φέρεται ως καθοριστικό για τις παραμέτρους του Ψυχρού Πολέμου, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακολουθεί το περίφημο «Τέλος της Ιστορίας» του Φουκουγιάμα, που γράφτηκε αμέσως μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και την απάντηση του Χάντινγκτον σε αυτή τη θέση, με τη «Σύγκρουση των Πολιτισμών». Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με μια σημαντική μελέτη για τα γεγονότα πίσω από τη δημιουργία της ΕΕ και του ευρώ, από τον Βρετανό ιστορικό, Τίμοθυ Γκάρτον Άς.

5. Για περισσότερες πληροφορίες; Για εγγραφή ή παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων, πληροφορίες στο 22-841600 ή [email protected]

Source: Πέντε λεπτά με την Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου| Web Archive link