Οι Ποινικές και Ψυχοκοινωνικές Προσεγγίσεις στις Τοξικοεξαρτήσεις

Πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία της Νομικής Σχολής με την Αστυνομία Κύπρου.

Καταξιωμένοι νομικοί αλλά και επιστήμονες από τον τομέα της επιστήμης του εθισμού συμμετείχαν σε μία άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα με θέμα: «Ποινικές και Ψυχοκοινωνικές Προσεγγίσεις στις Τοξικοεξαρτήσεις» που διοργάνωσαν η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με την Αστυνομία Κύπρου – Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκαν πτυχές των τοξικοεξαρτήσεων στο πλαίσιο της πρόληψης και κατοπολέμησής τους – σε μια ολιστική προσέγγιση του παγκόσμιου αυτού φαινομένου. «Με αυτή την πρωτοβουλία η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την ηγετική της θέση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της αφοσίωσης στην αριστεία και της σύναψης συνεργασιών με τους πλέον αξιόλογους φορείς – προκειμένου να επιτευχθεί με τον καλύτερο τρόπο ο συγκερασμός θεωρίας και πράξης», επισήμανε η Δρ Χριστίνα Ιωάννου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, στοn χαιρετισμό της στο κατάμεστο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

«Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι μια σύνθετη και πολυπαραγοντική διαταραχή της υγείας που χαρακτηρίζεται από χρόνια και υποτροπιάζουσα φύση με κοινωνικές αιτίες και συνέπειες», υπέδειξε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου Δρ Χρύσανθος Γεωργίου, τονίζοντας πως παρέμβαση σε μια διαταραχή της χρήσης ουσιών σημαίνει θεραπεία, κοινωνική προστασία και συνοχή, όχι μόνο τιμωρία ή αναγκαστικά μέτρα. Τόνισε δε πως «το να τιμωρείται δύο φορές ο χρήστης, μια από την άτυχη διαδρομή της ζωής του και ταυτόχρονα από το νόμο, δεν είναι η αρμόζουσα αντιμετώπιση».

Μιλώντας εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου κ. Ζαχαρία Χρυσοστόμου, ο υπαρχηγός της κ. Κύπρος Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στις δράσεις που στοχεύουν στη μείωση της προσφοράς των ναρκωτικών σε σχέση με όλο το φάσμα διακίνησης, διάθεσης και αγοράς παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών. «Καταφέραμε ως Αστυνομία να γεφυρώσουμε την απόσταση μεταξύ του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης και του συστήματος υγείας» επεσήμανε, προσθέτοντας πως η ακαδημαϊκή γνώση αποτελεί σημαντικό εργαλείο που ενισχύει και διευκολύνει το δύσκολο και πολυεπίπεδο έργο της Αστυνομίας.

Στο πρώτο μέρος της Ημερίδας, που συντόνισε ο Υπαστυνόμος της Κυπριακής Αστυνομίας, Γιώργος Κόκκινος, μίλησαν ο Δρ Γεράσιμος, Παπαναστασάτος, Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με θέμα: «Σύγχρονα Διλήμματα στην Κατάχρηση Ψυχοδραστικών Ουσιών» και ο Άθως Ερωτοκρίτου, Εγγεγραμμένος Κλινικός Ψυχολόγος, Συγγραφέας και Καθηγητής Ψυχοθεραπείας στο European Institute of Integravite Psychotherapy (GB), με θέμα: «Τα Ναρκωτικά και οι Ψυχοκοινωνικοί Παράγοντες που Οδηγούν στη Χρήση: Η σημασία για την πρόληψη».

Στο δεύτερο μέρος της Ημερίδας, με συντονίστρια την Δρ Βάγια Πολυζωίδου, Λέκτορα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μίλησαν ο Νέστωρ Κουράκης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα: «Το Πρόβλημα της Αποποινικοποίησης των Ελαφρών Ουσιών: Τα προβαλλόμενα επιχειρήματα υπέρ και κατά», η Θεανώ Μαυρομουστάκη, Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας, με θέμα: «Η Ποινική Μεταχείριση των Εξαρτημένων με Βάση την Κυπριακή Νομοθεσία», η Δρ Δήμητρα Σορβατζιώτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα: «Οι Εξαρτημένοι από τα Ναρκωτικά Δράστες και η Θεραπεία τους Μέσω των Drug Treatment Courts» και η Δρ Αθηνά Γιαννακούλα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια ΑΠΘ, με θέμα: «Βασικά Χαρακτηριστικά και Εξελίξεις της Ποινικής Νομοθεσίας της ΕΕ στο Πεδίο των Ναρκωτικών – Η σημασία της για τα δίκτυα των κρατών μελών».

Στο τέλος του κάθε μέρους της Ημερίδας διενεργείτο ευρεία συζήτηση με το κοινό.