«Καθώς αρχίζουμε να υπηρετούμε την κοινωνία μας ως σύνολο, αρχίζουμε να αφυπνιζόμαστε»

Παρέμβαση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ν. Φελλά στην παρουσίαση έρευνας για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και την ενεργό πολιτότητα

Eπιβάλλεται και απαιτείται, ως σημερινοί πολίτες, να κάνουμε ριζικές αλλαγές στον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε αν επιθυμούμε ως κοινωνία να συμβάλουμε στην έξοδο από την κρίση που ταλανίζει την εποχή μας, υπογράμμισε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς. Ο Ανώτερος Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μίλησε σε παρουσίαση έρευνας με θέμα «Στάσεις και αντιλήψεις για τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων και την ενεργό πολιτότητα», καθώς και του Προγράμματος “Active Minds”, που διοργανώθηκε από το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη και την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων.

«Μια μαζική αφύπνιση από τις παγιωμένες ψευδαισθήσεις του χθες, που βασίζονταν στα χρήματα και στον πλούτο, είναι η μόνη ελπίδα της εξόδου μας από το αδιέξοδο. Τελικά, μόνο μια τεράστια αλλαγή ψυχής θα αλλάξει ουσιαστικά την κοινωνική μας πορεία. Η αποτυχία μας να είμαστε αυθεντικά ανθρώπινοι, απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Δεν αρκεί μόνο η ικανότητα μας να πούμε όχι σε ότι δεν θέλουμε, χρειάζεται να εφαρμόσουμε τη δύναμη και τη θέλησή μας να ανανεώσουμε τον κόσμο γύρω μας με πρωταρχικό μας στόχο και καθήκον την ειρήνη και την ευημερία για τις επόμενες γενιές», υποστήριξε.

Ο κ. Φελλάς συνέχισε λέγοντας «Οφείλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στον δημόσιο διάλογο για τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα της Κύπρου, αναδεικνύοντας πιθανές αιτίες και προτείνοντας δημιουργικές λύσεις». Συνέχισε επισημαίνοντας πως οι πολίτες καλούνται να αφυπνιστούν από τον λήθαργο της αυταπάτης ότι όλα όσα συμβαίνουν δεν έχουν να κάνουν τίποτα με τους ίδιους, αλλά πάντα και αποκλειστικά με τις πράξεις κάποιων άλλων, τονίζοντας πως η προσωπική δέσμευση του ενεργού και υπεύθυνου πολίτη αποτελεί την εντελέχεια της σωτηρίας της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Φελλά, αυτή η προσωπική δέσμευση μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας βασισμένης στη συμπόνια και την αλληλεγγύη, στο πλαίσιο της οποίας ο καθένας θα σέβεται τον διπλανό του γι’ αυτό που πραγματικά είναι. «Οι λόγοι για τους οποίους πρέπει οι πολίτες να ενδιαφερθούν για τα κοινά, πηγάζουν από́ τη δημοκρατία και από́ την ελευθερία να αγωνιζόμαστε για το συλλογικό καλό. Η υπηρεσία στη κοινωνία δεν θα έπρεπε να είναι κάτι ξεχωριστό από την καθημερινότητα μας. Θα έπρεπε να είναι τρόπος ζωής. Αυτό, βασικά είναι και η έννοια του ενεργού πολίτη που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου οράματος, πέρα από τους εαυτούς μας.», υπέδειξε.

«Καθώς αρχίζουμε να υπηρετούμε την κοινωνία μας ως σύνολο, αρχίζουμε να αφυπνιζόμαστε. Καθώς αρχίζουμε να προβληματιζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας αρχίζουμε να αφυπνίζουμε τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Και μέσα στην αφύπνιση αυτή βρίσκεται η ελπίδα για όλους μας, η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.», ολοκλήρωσε ο Καθηγητής Φελλάς, προσφέροντας στο κοινό τις κατευθυντήριες γραμμές για ένα καλύτερο μέλλον.