K. Κόκκινος: Τολμήστε να σκέφτεστε φιλόδοξα, διαφορετικά, αλλά πάνω απ’ όλα ανθρώπινα

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής απηύθυνε χαιρετισμό στην Τελετή Αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργάνωσε την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 την τελετή αποφοίτησης της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής, στην παρουσία του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κόκκινος επαίνεσε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα αξιοθαύμαστο πανεπιστημιακό ίδρυμα, του οποίου η σταθερή πρόοδος και ανάπτυξη κάνουν ολόκληρη τη χώρα, πραγματικά περήφανη. «Με τα σημαντικά επιτεύγματά του σε όλους τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, από την έναρξη της λειτουργίας του, έχει θεμελιωθεί ως περιφερειακό ακαδημαϊκό και ερευνητικό ίδρυμα, ως ένα κέντρο αριστείας με διεθνή χαρακτήρα και με ένα διεπιστημονικό περιβάλλον».

Απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους και τις απόφοιτες, ο κ. Κόκκινος τους παρότρυνε να τολμούν να σκέφτονται φιλόδοξα, διαφορετικά, καινοτόμα, να μη φοβούνται την πτώση και την αποτυχία, να έχουν ήθος, δημιουργικότητα και να έχουν στο επίκεντρο της δράσης τους πάντοτε τον άνθρωπο.

Στην ομιλία του, ο επίσημος προσκεκλημένος, Δρ Γεώργιος Παυλάκης, Επίτιμος Επιστήμονας στο Κέντρο Έρευνας του Καρκίνου στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Υγεία, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, απευθυνόμενος, με τη σειρά του, στους αποφοίτους και τις απόφοιτες της Σχολής, ανέφερε: «Οι καθηγητές σας προσπάθησαν να σας δώσουν ό,τι καλύτερο αυτά τα δύσκολα χρόνια (της πανδημίας). Οι καθηγητές και η Σχολή σας, σας έδωσαν το έναυσμα για πρόοδο και ποιότητα. Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από εσάς. […] Ποιο είναι το πιο κρυφό μυστικό των επιτυχημένων παντός καιρού και είδους; Είναι η σκληρή δουλειά. Επίμονη, μακρόχρονη δουλειά, που μεταφράζεται σε γνώση και σε πείρα».

Λόγω απουσίας του Πρύτανη του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα, ο Ανώτερος Αντιπρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς, ηγήθηκε της ακαδημαϊκής πομπής και ανέγνωσε την ομιλία του Πρύτανη.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης ανέδειξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και εστίασε στις σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις του, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάταξή του ανάμεσα στα 601-800 καλύτερα του κόσμου από το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2022.  Αναφορά έκανε επίσης στη σημαντική κατάταξη του Πανεπιστημίου στα 180 καλύτερα νέα πανεπιστήμια του κόσμου, από το Times Higher Education Young University Rankings 2022.

Αναφερόμενος στη στρατηγική 2030 «Πανεπιστήμια Χωρίς Τείχη» του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πανεπιστημίων (EUA), ο Καθηγητής Πουγιούτας στην ομιλία του στάθηκε στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πανεπιστήμια της Ευρώπης αλλά και η κοινωνία γενικότερα, κατά την τρέχουσα δεκαετία, εστιάζοντας στην πάταξη της παραπληροφόρησης, την ενίσχυση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και αυτονομίας προς στήριξη της δημοκρατίας, την επίτευξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης και τη διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας και συμπερίληψης.

Απευθυνόμενος, δε, στις απόφοιτες και αποφοίτους της Σχολής, ο Πρύτανης σημείωσε στην ομιλία του: «Αγαπητές απόφοιτες και αγαπητοί απόφοιτοι των Τμημάτων Πληροφορικής, Μηχανικής και Επιστημών Ζωής και Υγείας, αγαπητοί μου νέοι και νέες συνάδελφοι επιστήμονες, εύχομαι όπως αποτελέσετε τους κύριους συντελεστές στην επιτυχή αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών. Εστιάζοντας σε μία από τις προκλήσεις, αυτήν της αντιμετώπισης της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης και της παρουσίασης μιας ψεύτικης  πραγματικότητας,  θα ήθελα να σας θυμίσω ότι είμαστε και θα πρέπει να παραμείνουμε επιστήμονες, πιστές και πιστοί στην επιστημονική αλήθεια και όχι παπαγάλοι και εκφραστές μη τεκμηριωμένων θέσεων. Αν εμείς οι επιστήμονες δεν ταχθούμε να φυλάττουμε Θερμοπύλες, τότε ας μη ζητούμε ευθύνες για την παραποίηση της αλήθειας και όλα τα κακά επακόλουθα. Ας μη μας γεμίζει λοιπόν τα μυαλά η δημοσιότητα που απρόσκοπτα μας δίνουν τα κοινωνικά δίκτυα μετατρέποντάς μας  σε μίνι διασημότητες στα μάτια ατόμων που παθητικά δέχονται και πιστεύουν οτιδήποτε διαβάζουν».

Ο Κοσμήτορας της Σχολής, Δρ Γιώργος Γρηγορίου, με τη σειρά του, σημείωσε πως αν και η παρελθούσα ακαδημαϊκή χρονιά είχε πολλές προκλήσεις λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, ολοκληρώθηκε επιτυχώς χάρη στην εξαιρετική τεχνολογική υποδομή, το επιτυχημένο διαδικτυακό παιδαγωγικό μοντέλο και τον ζήλο που επέδειξαν, τόσο οι διδάσκοντες, όσο και οι φοιτητές. Στη συνέχεια ανέφερε πως η Σχολή Επιστημών και Μηχανικής, που συμπληρώνει φέτος 15 χρόνια ζωής, προσφέρει 31 προγράμματα σπουδών (13 σε προπτυχιακό επίπεδο, 11 σε μεταπτυχιακό και 7 σε διδακτορικό) τα οποία παρακολούθησαν φέτος περισσότεροι από 1,850 φοιτητές και φοιτήτριες. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-22 αναμένεται να αποφοιτήσουν πέραν των 400 φοιτητών, περιλαμβανομένων και των πρώτων αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος Επιστήμης Δεδομένων.

Ο Δρ Γρηγορίου, απευθυνόμενος στις απόφοιτες και τους αποφοίτους, επεσήμανε πως: «Η απόκτηση γνώσεων δεν τελειώνει με την απόκτηση πτυχίου. Καθώς ο σημερινός κόσμος και η γνώση αλλάζουν συνεχώς, η μάθηση πρέπει να είναι δια βίου για να παραμείνει έγκυρη. […] Οι προκλήσεις και οι αλλαγές, γι’ αυτούς που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, προκαλούν φόβο και ανησυχία. Γι’ αυτούς όμως που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, πίσω από κάθε πρόκληση και αλλαγή υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή την περίοδο των μεγάλων ευκαιριών να την θυμόμαστε στο μέλλον ως περίοδο χαμένων ευκαιριών». Συνεχίζοντας, ανέφερε: «Όσο περνά ο χρόνος, δεν θα κριθείτε μόνο για το τι έχετε πετύχει και για το τι έχετε προσφέρει στον εαυτό και την οικογένειά σας, αλλά κυρίως για το τι έχετε συνεισφέρει στην χώρα σας, στην κοινωνία, στην επόμενη γενεά». Ο Δρ Γρηγορίου ολοκλήρωσε με μια συμβουλή: «Ελπίζω ο στόχος σας να είναι η δημιουργία μιας κοινωνίας, η οποία να εμπεριέχει όλα τα χρήσιμα στοιχεία της νέας εποχής αλλά την ίδια ώρα να διατηρεί ηθικές αξίες του παρελθόντος, τις οποίες έχουμε ανάγκη τόσο πολύ.  Στο δρόμο για την επιτυχία θα συναντήσετε πολλά εμπόδια τα οποία όμως σίγουρα θα υπερβείτε αν μείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι πρωτεύσαντες της Σχολής, κ. Νικόλας Παντελή (απόφοιτος του πτυχιακού προγράμματος Επιστήμης του Αθλητισμού), κα Marissa Volz (απόφοιτος του εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος Φαρμακορρύθμισης/ Κανονιστικών Υποθέσεων) και κ. Νικόλαος Ντάφλος (απόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Αθλητικής Διατροφής/ Διαιτολογίας και Διατροφικής Παρέμβασης).

Η τελετή αποφοίτησης ολοκληρώθηκε με την επικύρωση των τίτλων σπουδών από τον Ανώτερο Αντιπρύτανη, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά και τον Κοσμήτορα της Σχολής Δρα Γιώργο Γρηγορίου.