Εναρκτήρια Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με Κεντρικό Ομιλητή τον
Πρίγκιπα Μιχαήλ του Κεντ

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τα εγκαίνια του κυπριακού παραρτήματος του Royal Commonwealth Society Cyprus Branch (RCS Cyprus). Το κυπριακό παράρτημα εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο του RCS με σκοπό να συνεισφέρει στη βελτίωση της ευημερίας και των προοπτικών των πολιτών της Κοινοπολιτείας. Κεντρικό στόχο του RCS Cyprus αποτελεί η προώθηση των αρχών και αξιών της Κοινοπολιτείας (δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης, αλληλοσεβασμού, ελευθερίας έκφρασης, κράτους δικαίου, βιώσιμης ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, ισότητας των φύλων, προστασίας των νέων, καλής διακυβέρνησης, αναγνώρισης του ρόλου των μικρών κρατών), καθώς και των σχέσεων μεταξύ των κρατών και των λαών της.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρίγκιπας Μιχαήλ του Κεντ, μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας, ο οποίος ανέπτυξε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Κοινοπολιτείας για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις και, με την παρουσία του στην εναρκτήρια εκδήλωση, τόνισε τη σημασία της ίδρυσης του κυπριακού παραρτήματος.

Η ίδρυση του κυπριακού παραρτήματος πραγματοποιήθηκε σε μια καίρια χρονική συγκυρία ενόψει της συμπλήρωσης 150 χρόνων από την ίδρυση του Royal Commonwealth Society στο Λονδίνο, καθώς και της νέας δυναμικής του οργανισμού της Κοινοπολιτείας, στον απόηχο της πανηγυρικής ολοκλήρωσης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Λονδίνο και ενόψει της επικείμενης αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Το κυπριακό παράρτημα θα έχει οργανική σύνδεση με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, γεγονός που θα μεγιστοποιήσει τη δυνατότητα ανάπτυξης και δραστηριοποίησης του, ενώ συνιστά και αναγνώριση της ιδιότητας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ως του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Κύπρου σε αριθμό ενεργών φοιτητών και του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της περιοχής με κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική. Ήδη το κυπριακό παράρτημα έχει ξεκινήσει τη διοργάνωση δράσεων, όπως συνεδρίων επιστημονικής έρευνας, καθώς και πολιτιστικών και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων.

Την εναρκτήρια εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους του Υπουργού Εξωτερικών απηύθυνε η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβυς κα. Ρέα Γιορδαμλή. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CIPA, κ. Μιχάλης Μιχαήλ. Τους καλεσμένους καλωσόρισε εκ μέρους του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, o Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής, κ. Αντώνης Πολεμίτης, καθώς και ο Πρόεδρος του RCS Cyprus, Κοσμήτορας Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλεύς Αιμιλιανίδης.

Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του RCS Cyprus αποτελούν, εκτός από τον Καθηγητή Αιμιλιανίδη, οι Δρ. Χριστίνα Ιωάννου, Καθ. Κωνσταντίνος Φελλάς, Δρ. Αιμίλιος Σολωμού, Κώστας Κατσαρός, Γιώργος Ξιναρής και Ήρα Ιωάννου, ενώ τη διεύθυνση έχει αναλάβει η Άννα Καραφουλίδου. Η έδρα του RCS Cyprus θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.