Εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα από τον Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας στην Κύπρο

Η Ινδική Γωνιά Βιβλίου για τον Ινδικό Πολιτισμό, που εγκαινιάστηκε στην Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, από τον Δρ. R.K. Raghavan, Ύπατο Αρμοστή της Ινδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, παρουσία της ηγεσίας του Πανεπιστημίου, ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας και ανάπτυξης των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών, εγκαινιάζοντας παράλληλα μια σειρά δραστηριοτήτων.

Καλωσορίζοντας τον εξοχότατο Ύπατο Αρμοστή, ο Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, υπέδειξε πως «η Ινδική Γωνιά Βιβλίου θα είναι ένα τεράστιο ανοιχτό παράθυρο στον πλούσιο αρχαίο και σύγχρονο πολιτισμό και ιστορία της Ινδίας, γεμάτο γνώσεις για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου». Τόνισε επίσης πως έχει ήδη εγκαθιδρυθεί πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας μέσω του Ινδού καθηγητή Gaurav Vohra, η οποία θα ενισχυθεί με φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου περισσότερων πολιτιστικών δρώμενων, με προβολή ινδικών κινηματογραφικών έργων και με άλλες δραστηριότητες που προάγουν τον Ινδικό πολιτισμό. «Ως διεθνές πανεπιστήμιο είμαστε υπερήφανοι που φοιτητές με διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές μαθαίνουν ο ένας για τον άλλον. Οι χώρες μας έχουν διαφορετικούς πολιτισμούς, όμως μοιράζονται κοινά μονοπάτια στη σύγχρονη ιστορία, ιδιαίτερα στη πορεία τους για την ανεξαρτησία τους», επισήμανε, προσθέτοντας πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με γνωστά Ινδικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα τεχνολογίας, σε τομείς όπως οι τεχνολογίες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά επίσης η κουλτούρα, ο πολιτισμός και η φιλοσοφία.

Ο εξοχότατος Δρ. R.K. Raghavan τόνισε πως, με τα εγκαίνια της Ινδικής Γωνιάς Βιβλίου, ξεκινά μια κοινή πορεία πολλών δράσεων με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Αναφέρθηκε στον ενθουσιασμό του ίδιου και της οικογένειας του για τον φιλικό τρόπο που αντιμετωπίζονται από τον Κυπριακό λαό, αναφέρθηκε στον Μαχάτμα Γκάντι και τη διαχρονική φιλοσοφία του περί «Μη Βίας», υπέδειξε πως στις Ινδικές αξίες περιλαμβάνονται η φιλία και η ειρήνη, αξίες τις οποίες η χώρα του μοιράζεται με τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ υποστήριξε πως ο Ινδικός πολιτισμός είναι μοναδικός. «Είστε όλοι καλοδεχούμενοι. Ελάτε κοντά μας για να γνωρίσετε καλύτερα τον πολιτισμό μας», πρόσθεσε, καταλήγοντας πως έχουν ήδη αρχίσει να προσφέρονται μαθήματα Ινδικής γλώσσας. Στη συνέχεια έκοψε την κορδέλα στο χώρο όπου στεγάζονται βιβλία από την Ινδία, τα οποία αναφέρονται σε σειρά θεμάτων, από ινδικές παραδοσιακές ιστοριές, ινδική κουζίνα, γνωστές προσωπικότητες της Ινδίας, μέχρι και τον Ινδικό κινηματογράφο.

Ο Δρ. R.K. Raghavan ολοκλήρωσε την επίσκεψη του περιοδεύοντας στη Βιβλιοθήκη, συνοδευόμενος από τον Πολιτιστικό Ακόλουθο, κ. Suresh Sharma, τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Πανεπιστημίου, κ. Αντώνη Πολεμίτη, τον Πρύτανη Πουγιούτα, τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνάς, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά, την Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Καθηγήτρια Έντνα Γιαμασάκη, τον Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Καθηγητή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, τον κ. Gaurav Vohra, καθηγητή Ινδικού Πολιτισμού, και τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης, κυρία Μίνα Χαραλάμπους.