Η ομάδα φοιτητών ΜΒΑ νικήτρια του CFA Research Challenge 2019

Θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον περιφερειακό διαγωνισμό Ευρώπης, Αφρικής, Μ. Ανατολής.

Η ομάδα φοιτητών του προγράμματος ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κέρδισε τον φετινό διαγωνισμό CFA Research Challenge που διοργάνωσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Σύνδεσμος Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου, CFA Society Cyprus. Στον διαγωνισμό, που διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο Filoxenia, 25 φοιτητές, χωρισμένοι σε ομάδες των 3-5 ατόμων από έξι κυπριακά Πανεπιστήμια (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, UCLAN Cyprus, Cyprus International Institute of Management) ανέλυσαν και παρουσίασαν το επιχειρηματικό μοντέλο και τη μετοχή της κυπριακής εταιρείας πετρελαιοειδών Petrolina (Holdings) Public Ltd.

Κάθε ομάδα παρουσίασε την ανάλυσή της ενώπιον ειδικής επιτροπής για 10 λεπτά, και κατόπιν απάντησε ερωτήσεις από την επιτροπή για ακόμα 10 λεπτά, υπό συνθήκες σαν να είναι ήδη εν ενεργεία χρηματοοικονομικοί αναλυτές σε πραγματικό χρόνο. Η παρουσίασή τους αξιολογήθηκε από ομάδα ειδικών και μέτρησε στο 50% της τελικής βαθμολογίας και κατάταξης της κάθε ομάδας, ενώ το υπόλοιπο 50% της αξιολόγησης προήλθε από τη δεκασέλιδη χρηματοοικονομική αναφορά για την εκτίμηση της αξίας της εταιρείας που είχε υποβάλει νωρίτερα η κάθε ομάδα.

Η νικήτρια ομάδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αποτελούμενη από τους Lamis Hammoud, Maryam Al-Khandari, Γεώργιο Αγγελή και Παναγιώτη Χριστοφή, θα εκπροσωπήσει τώρα την Κύπρο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Research Challenge, που διοργανώνει το CFA Institute στη Ζυρίχη στις 10-11 Απριλίου 2019.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του CFA Society Cyprus, Μάριος Γεωργιάδης, στάθηκε στο φετινό ρεκόρ συμμετοχής από 25 φοιτητές έξι Πανεπιστημίων, για τους οποίους, όπως είπε, ο διαγωνισμός Research Challenge αποτελεί πρόκληση. «Είναι μια ευκαιρία που δεν έχουν στο Πανεπιστήμιο, διότι τους ζητούμε να αναλύσουν τα δεδομένα μίας εταιρείας υπό κανονικές συνθήκες αγοράς. Δηλαδή να ετοιμάσουν μια αρκετά σοβαρή μελέτη την οποία υποβάλλουν για βαθμολογία και κάνουν μία ζωντανή παρουσίαση σε μια επιτροπή, η οποία τους βαθμολογεί στα στοιχεία που παρουσιάζουν και στην ανάλυση που έχουν κάνει», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωστάκης Λευκαρίτης, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Petrolina (Holdings) Public Ltd, ο οποίος απένειμε το βραβείο στη νικήτρια ομάδα, εξέφρασε την εκτίμησή του προς τον CFA Society Cyprus για την επιλογή της Πετρολίνα στο φετινό Research Challenge καθώς επίσης μετέφερε τα συγχαρητήριά του προς όλους τους συμμετέχοντες φοιτητές για την εξαιρετική δουλειά που έχουν παρουσιάσει.

Η Δρ. Svetlana Sapuric, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, η οποία συντονίζει την ομάδα του Πανεπιστημίου, δήλωσε «χαρούμενη και περήφανη για τη νίκη της ομάδας μας στο φετινό διαγωνισμό CFA University Challenge. Η ομάδα εργάστηκε πολύ σκληρά για να παραγάγει μία εντυπωσιακή έκθεση χρηματοοικονομικής ανάλυσης και μία άψογη αντίστοιχη παρουσίαση. Θερμά συγχαρητήρια και στους τέσσερις φοιτητές MBA μας, αλλά και στην Industry Advisor, Γεωργία Καρή, η οποία παρείχε στην ομάδα πολύτιμη βοήθεια». Μιλώντας για την επόμενη μεγάλη πρόκληση, την τελική φάση του διαγωνισμού, η Δρ. Sapuric επισήμανε ότι «με εφόδιο το ομαδικό μας πνεύμα και τη διάθεσή μας για σκληρή δουλειά, θα καταβάλουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη Ζυρίχη!»

Στον διαγωνισμό CFA Research Challenge 2019 συμμετέχουν παγκοσμίως περισσότεροι από 5,700 φοιτητές από 1,100 Πανεπιστήμια 85 χωρών.