Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του τιμητικού τόμου με τίτλο: «Αντιχάρισμα στον Αιμίλιο Α. Σολωμού: Ιστορία και εκπαίδευση».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η έδρα UNESCO (UNESCO Chair University of Nicosia) και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (University of Nicosia) ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού για το έργο του Δρος Αιμίλιου Α. Σολωμού και τη συνεισφορά του στα εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά δρώμενα του τόπου μας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης και ο Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης, Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Οι δυο ομιλητές εξήραν το έργο του Δρος Αιμίλιου Α. Σολωμού και τον ευχαρίστησαν για την προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Ο Καθηγητής Παναγιώτης Αγγελίδης διαβίβασε επίσης χαιρετισμό εκ μέρους του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Φίλιππου Πουγιούτα.

Η παρουσίαση του τόμου πραγματοποιήθηκε σε δυο μέρη. Την ιστορική πτυχή παρουσίασε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Χριστίνα Ιωάννου, Αναπληρώτρια Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου. Η Δρ  Ιωάννου, αφού προέβη σε αποτίμηση των εισηγήσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην ιστορική πτυχή του τόμου, αναφέρθηκε στο έργο και στην προσωπικότητα του Δρος Αιμίλιου Α. Σολωμού. Φανερά συγκινημένη αναφέρθηκε στη συναδελφική γενναιοδωρία του τιμώμενου, και την πολυετή προσφορά του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι στην κοινότητα του Πανεπιστημίου, και όχι μόνο. Ως ιστορικός-παιδαγωγός, και ως τέως Διευθυντής της Έδρας UNESCO στο ΠΛ, έχει εμπνεύσει φοιτητές και συναδέλφους με το πάθος και την αφοσίωσή του στη μάθηση και την έρευνα.

Την εκπαιδευτική πτυχή του τόμου παρουσίασε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Δρ Χριστίνα Χατζησωτηρίου. Η Δρ Χατζησωτηρίου προέβη στην αποτίμηση των εισηγήσεων, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στην εκπαιδευτική πτυχή του τόμου. Κατόπιν της αποτίμησης, η Δρ Χατζησωτηρίου αναφέρθηκε στο έργο του Δρος Σολωμού, ενώ, αναφερόμενη στην ιδιότητα του τιμώμενου ως ιστορικού δασκάλου, επεσήμανε πως η γνώση της ιστορίας είναι πολύ σημαντική για το έργο των εκπαιδευτικών και ο Δρ. Σολωμού αποτελεί ένα τέτοιο φωτεινό παράδειγμα.

Στη συνέχεια ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας στον Δρα Αιμίλιο Α. Σολωμού από τον επίτιμο πρόεδρο κ. Ανδρέα Παπούλα και την αντιπρόεδρο κ. Άντρη Μιχαήλ, του Εκπαιδευτικού Ομίλου Κύπρου.

Στην αντιφώνησή του, ο Δρ Αιμίλιος Α. Σολωμού αναφέρθηκε στα πρώτα ερεθίσματα που τον οδήγησαν στον κλάδο της ιστορίας, ενώ, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης αναφέρθηκε στις συνεργασίες και στα ιδρύματα τα οποία υπηρέτησε. Φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και την οικογένειά του, για την συνεχή στήριξή τους.

Ο Δρ Αιμίλιος Α. Σολωμού αποτελεί αναντίλεκτα ένα από τα σημαντικότερα πρότυπα στον κλάδο της εκπαίδευσης και της ιστορίας. Η αγάπη που τον περιβάλλει από τους μαθητές και τους συναδέλφους του αποτελεί απόδειξη της ευρυμάθειας και της καλοσύνης του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους θεσμικοί φορείς, αξιωματούχοι, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.