Τσιαττίσματα: Πειράγματα τζι ανθίσματα

Η Έδρα Unesco του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το Δημοτικό Σχολείο Έγκωμης Β΄ ανακοινώνουν την κυκλοφορία της έκδοσης του εκπαιδευτικού Λάζαρου Λαζάρου «Τσιαττίσματα: Πειράγματα τζι ανθίσματα», σε εικονογράφηση Γιάννου Οικονόμου.

Πρόκειται για 83 τσιαττιστά ποιήματα γραμμένα στην κυπριακή διάλεκτο, τα οποία χωρίζονται σε 7 θεματικές ενότητες: τσιαττιστά της ζωής, της πανδημίας, του σχολείου, τα τσιαττιστά του Κυπραίου, της σοφίας, της πονεμένης πατρίδας και των γιορτών. Η έκδοση, με σεβασμό στην παράδοση, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στη σύγχρονη εποχή, προσφέρει στον αναγνώστη μια ανάσα δροσιάς από τη δύσκολη ρουτίνα.

Τα ποιήματα της συλλογής γράφτηκαν σταδιακά από τον συγγραφέα σε μια περίοδο 5 περίπου ετών ως βήμα καλλιτεχνικής έκφρασης. Αξιοσημείωτο είναι πως όλα τα τσιαττιστά είναι εμπνευσμένα από θέματα της καθημερινής ζωής, από γεγονότα που σημάδεψαν την κοινωνία της Κύπρου τα τελευταία χρόνια και από τις έγνοιες και τις ανησυχίες του απλού πολίτη.

Σημειώνεται πως τα τσιαττιστά έχουν εγγραφεί στον παγκόσμιο κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO την 1η Δεκεμβρίου 2011 και θεωρούνται αναπόσπαστο μέρος της κυπριακής κουλτούρας.