Συλλυπητήρια για τον χαμό του αείμνηστου Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη

Από την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και την  Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών

Εκ μέρους της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον χαμό του αείμνηστου Ιδρυτή και Προέδρου της Εταιρείας, Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη. Από το 1989, έτος ίδρυσης της Εταιρείας, η προσφορά του ήταν τεράστια και πολύ σημαντική. Οι βασικοί στόχοι του ήταν να προωθήσει τις ιστορικές σπουδές στην Κύπρο, καθώς και να ενθαρρύνει την έρευνα και μελέτη της ιστορίας της Κύπρου, κάτι το οποίο και επέτυχε.

Ο Αριστείδης Κουδουνάρης, ο Κύπριος ιστοριοδίφης, όπως έχει χαρακτηριστεί από την ιστορική και επιστημονική κοινότητα του τόπου, υπήρξε εμπνευστής για πολλούς νέους μελετητές και ερευνητές της Κυπριακής Ιστορίας. Ο ίδιος, για παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες, αδιάκοπα και με τεράστιο ζήλο, υπηρέτησε τον πολιτισμό και την ιστορία μέσα από το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο. Η έκδοση της Επετηρίδας από την Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών, δημιούργημα του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη, καθιερώθηκε ως ένα από τα κύρια συγγράμματα της Κυπριακής Ιστορίας με πληθώρα αξιόλογων κειμένων από καταξιωμένους επιστήμονες και ιστορικούς.

Το τελευταίο του έργο, το οποίο θεωρείται συγγραφικό στολίδι και σημείο αναφοράς για την ιστορία της Κύπρου, ήταν η έβδομη επαυξημένη έκδοση του Βιογραφικού Λεξικού Κυπρίων 1800-1920, το οποίο παρουσιάστηκε την 29η Νοεμβρίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υπό την αιγίδα της Έδρας UNESCO.

Η Κυπριακή Εταιρεία Ιστορικών Σπουδών και η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τίμησαν τον Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη την ημέρα της κηδείας του, με κατάθεση στεφάνου και ομιλία από το μέλος του Συμβουλίου της Εταιρείας και Διευθυντή της Έδρας UNESCO, Δρ Αιμίλιο Α. Σολωμού. Εις μνήμην του αείμνηστου Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη κατατέθηκε εισφορά χρηματικού ποσού.

Θα υπάρξει ειδική αναφορά στην προσφορά του Κύπριου ιστοριοδίφη, στο επερχόμενο τεύχος της Επετηρίδας της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ειδική ημερίδα για να τιμήσει την προσφορά του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη στην ιστορία και την ιστορική έρευνα του τόπου. Το προσεχές διάστημα θα συνέλθει το συμβούλιο της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών για να αποφασισθεί το μέλλον και η συνέχεια της Εταιρείας, κάτι που και ο ίδιος επιθυμούσε πολύ.