Η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασε την 7η έκδοση του δίτομου βιβλίου του Αριστείδη Κουδουνάρη παρουσία εκπροσώπων της Κυπριακής διανόησης

Εξαιρετικό και πολύτιμο πόνημα, που συνδέει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη σπιτιού ή οργανισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίστηκε η 7η έκδοση του δίτομου βιβλίου του Αριστείδη Κουδουνάρη με τίτλο: «Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων 1800-1920», που παρουσιάστηκε από την Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Σε μια κατάμεστη από εκπροσώπους της Κυπριακής διανόησης αίθουσα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τρείς ομιλητές παρουσίασαν το βιβλίο του κ. Κουδουνάρη το οποίο ο Διευθυντής της Έδρας Δρ. Αιμίλιος Α. Σολωμού, στον εισαγωγικό χαιρετισμό του αποκάλεσε «έργο ζωής», που αποτελείται από 1017 σελίδες «με αρκετά νέα λήμματα που συμπεριλαμβάνουν επιπρόσθετους Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους καθώς και Αρμενίους, Μαρωνίτες, Λατίνους και διάφορους Άγγλους αξιωματούχους.»

«Ο Αριστείδης Κουδουνάρης αναμετράται ταυτόχρονα με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, διότι μέσα από το τιτάνιο έργο του για τις προσωπικότητες που έδρασαν στο παρελθόν και καθόρισαν το παρόν μας, μας βοηθά να κατανοήσουμε και να χτίσουμε το μέλλον», υπέδειξε ο Καθηγητής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο ομιλητής τόνισε πως ο «Κουδουνάρης με το έργο του συμβάλλει στην αυτονόμηση του πολίτη και στην ουσιαστική έννοια της διανόησης και την πρόοδο της επιστήμης», ενώ μίλησε για σπάνιο δείγμα ανθρώπου, φίλεργο ερευνητή που σκοπό έχει να διασώσει την ιστορία και να επιτρέψει πληρέστερες αναγνώσεις της, επιτρέποντας στον δημόσιο διάλογο να καταστεί πιο ωφέλιμος.

Την παρουσίαση του Βιογραφικού Λεξικού Κυπρίων έκανε ο Καθηγητής Γεώργιος Γεωργής, Καθ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και πρώην Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, που στην αρχή αναφέρθηκε στη ζωή του κ. Κουδουνάρη, το πως ξεκίνησε τη συγγραφική του καριέρα, με το βιβλίο «Μερικαί Παλαιαί Οικογένειαι της Κύπρου». Στη συνέχεια μίλησε για τις έξι προηγούμενες εκδόσεις, τονίζοντας πως η πέμπτη έκδοση ήταν σταθμός γιατί πρώτη φορά αναφέρθηκαν και Τουρκοκύπριοι. «Το Βιογραφικό Λεξικό Κυπρίων είναι πολύτιμο έργο υποδομής για τους ιστορικούς, τους φιλίστορες και τον κάθε πολίτη που αγαπά αυτό τον τόπο», επισήμανε , ενώ ολοκλήρωσε εγκωμιάζοντας την ΄Εδρα UNESCO και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την πρωτοβουλία τους να εκδώσουν το δίτομο βιβλίο του κ. Κουδουνάρη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στον χαιρετισμό του μίλησε για «μοναδική δουλειά στην Κυπριακή βιβλιογραφία, πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη των εκπροσώπων της πνευματικής και της οικονομικής ζωής του τόπου, που διέπρεψαν μεταξύ άλλων στον τομέα της επαγγελματικής δραστηριότητας τους, στις τέχνες, τα γράμματα, τον αθλητισμό ,ενώ συμμετείχαν στα κοινά την περίοδο 1800- 1920». Για τον Αριστείδη Κουδουνάρη, Ιδρυτή και Πρόεδρο της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, υπέδειξε πως το έργο του δικαίως τον καταξιώνει ως έναν από τους γνωστότερους Κύπριους ιστοριοδίφες.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις ευχαριστίες από τον συγγραφέα Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη.