Εντυπωσιακή διάλεξη της γνωστής Ελληνίδας καθηγήτριας και ιστορικού, Δρ Μαρίας Ευθυμίου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Μέσα σε περίπου δύο ώρες, η Δρ Μαρία Ευθυμίου, γνωστή Ελληνίδα καθηγήτρια ιστορίας και αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε τις σημαντικότερες πτυχές της ιστορίας της ανθρωπότητας σε μια συναρπαστική διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Η διάλεξη της με θέμα «Ιστορικές διαδρομές και αυτογνωσίας» διοργανώθηκε από κοινού από την Έδρα UNESCO και το Τμήμα Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Στην εκδήλωση έγινε και αναφορά στο τελευταίο βιβλίο της Δρ Ευθυμίου, με τίτλο: «Μόνο λίγα χιλιόμετρα-Ιστορίες για την Ιστορία» (εκδόσεις Πατάκη), το οποίο συνέγραψε με πρωτότυπο τρόπο υπό τη μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων, σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά.

«Διαβάζοντας το βιογραφικό και το βιβλίο της Μαρίας Ευθυμίου διαπιστώνει κανείς τη μεγάλη αγάπη, που η συγγραφέας τρέφει για την ιστορία. Το βιβλίο της αποτελεί χείμαρρο ιδεών καλύπτοντας τεράστιο φάσμα που η συγγραφέας σχολιάζει περιληπτικά απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του Προβατά. Απαντά με ειλικρίνεια και ευθύτητα», υπέδειξε ο Δρ Αιμίλιος Α. Σολωμού, Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, προλογίζοντας την εκδήλωση. Τόνισε επίσης, πως το βιβλίο είναι γραμμένο σε ένα ανάλαφρο στυλ και διαβάζεται πολύ εύκολα. «Όταν άρχισα να το διαβάζω δε μπορούσα να σταματήσω», ομολόγησε ο Δρ Σολωμού, προσθέτοντας πως η Ιστορία, «η μητέρα της αλήθειας», αποτελεί τη μεγάλη αγάπη πολλών ανθρώπων, οι οποίοι θα βρουν και θα μάθουν πολλά διαβάζοντας αυτό το βιβλίο.
Η Δρ Ευθυμίου, επισήμανε πως στο βιβλίο της προσεγγίζονται εποχές και γεγονότα, άτομα και κοινωνίες, προθέσεις και στοχεύσεις, διαψεύσεις και επιβεβαιώσεις. Η διαδρομή που διανύει το βιβλίο ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνει μέχρι σήμερα. Το ίδιο έκανε και στη διάλεξη της, που στην έναρξη της υπενθύμισε ότι διδάσκει Ιστορία 25 χρόνια, ενώ στα 12 τελευταία, περιδιαβαίνει ολόκληρη την Ελλάδα μιλώντας εθελοντικά και φυσικά δωρεάν για τα σημαντικότερα γεγονότα που έχουν σημαδέψει τον πλανήτη μας. «Πιστεύω στην Ιστορία. Μας βοηθά να γνωρίσουμε τον εαυτό μας. Ιστορία υπάρχει από τότε που άρχισε η γραφή, στα χρόνια των Σουμέριων», υπέδειξε, προσθέτοντας πως η ανθρώπινη ιστορία έχει πολλές φάσεις, ενώ η μνήμη είναι αυτή που μας κάνει ανθρώπους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διάλογο της συγγραφέως με το κοινό.