Ανανεώθηκε η εντολή της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Μετά από μια γόνιμη παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα από το 2004, η Έδρα UNESCO με αντικείμενο τον Διαπολιτισμικό Διάλογο, την Πολιτιστική Κληρονομιά, την Ειρήνη και την Παιδεία, συνεχίζει για άλλα τέσσερα χρόνια, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (ως τον Οκτώβριο του 2021).

Η UNESCO αξιολόγησε θετικά τις ως τώρα δραστηριότητες και την προσφορά της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και αποφάσισε πρόσφατα στο Παρίσι την ανανέωση της θητείας της για την επόμενη τετραετία. Τώρα, όπως προβλέπουν οι οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού, προγραμματίζεται η προώθηση των στόχων της στην Κύπρο, στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, αλλά ταυτόχρονα στην Ασία και κυρίως στην Αφρική.

«Η Έδρα σκοπεύει να δημιουργήσει προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω σε θέματα διαπολιτισμικού διαλόγου, πολιτιστικής κληρονομιάς και ειρήνης, εντός Κύπρου αλλά και εκτός συνόρων, διασφαλίζοντας συνεργασίες και δικτύωση με άλλες Έδρες» επισημαίνει ο Δρ. Αιμίλιος Σολωμού, Διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την ερχόμενη τετραετία, όσον αφορά τις δραστηριότητες της Έδρας, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην ανάπτυξη των σχέσεων με τα δίκτυα χωρών της Αφρικής.

Η Έδρα UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας έχει προχωρήσει στην έκδοση σειράς βιβλίων όπως «Κρήτη και Κύπρος: Σταυροδρόμι Λαών και Πολιτισμών», «Στο Περιβόλι τ΄ Όμορφο» (Κρητικές μαντινάδες), «Η Αρμενική Γενοκτονία», « Καζαντζάκης, Ντόπιος και Οικουμενικός», κα. Σε λίγο καιρό θα ακολουθήσει σε συνεργασία της έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας με τον Δήμο Αγίου Νικολάου και τον πολιτιστικό σύλλογο Καστελίου Φουρνής, ο «Κέραμος» μια έκδοση-αφιέρωμα για την εκδήλωση στο Καστέλι της Κρήτης, που διεξήχθη πρόσφατα με κύριο θέμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο.