Συνέδριο της Διπλωματικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ Κύπρου και το «Ατλαντικό Συμβούλιο»

«Η Κύπρος και η περιοχή της: ασφάλεια και Αμερικανική πραγματικότητα»

Το περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας της Κύπρου, είναι δυναμικό. Η προνομιακή γεωγραφική θέση της περιοχής, προάγει ευκαιρίες και προκλήσεις. Η περιοχή παραμένει παγκοσμίως στο προσκήνιο της προσοχής λόγω των γεωπολιτικών διαστάσεων αυτού του στρατηγικού περιβάλλοντος. Η επιρροή των παγκόσμιων παικτών, όπως είναι για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει συμβάλει στη δημιουργία δομών ισχύος ανάμεσα στους παίκτες της περιοχής, τόσο της ανατολικής Μεσογείου, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής.

Αυτά ήταν μόνο μερικά στοιχεία που τονίστηκαν και αναλύθηκαν στη διάρκεια εξαιρετικά επίκαιρου συνεδρίου, με τίτλο: «Η Κύπρος και η Περιοχή της: Δυναμικές Ασφάλειας και η Νέα Αμερικανική Πραγματικότητα», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Διπλωματική Ακαδημία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το «Ατλαντικό Συμβούλιο» (Atlantic Council) – ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες με τεράστια συμβολή στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον.

«Το συνέδριο συμβάλλει αποφασιστικά στη προσπάθεια του ΥΠΕΞ για χάραξη της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτή αναμένεται να παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2017», επισήμανε η Αν. Γενική Διευθύντρια, στο ΥΠΕΞ της Κύπρου, Πρέσβης Ρέα Γιορδαμλή.

Αναφερόμενη στις εξαγγελίες του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για την εξωτερική πολιτική της χώρας του, η κ. Γιορδαμλή υπογράμμισε τη δέσμευση του για δυναμική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που ασκείται από το Ισλαμικό Κράτος, την Αλ Κάιντα κ.α. Σε ό,τι αφορά στην ετοιμότητα του κ. Τραμπ να αναθερμάνει το διάλογο με τη Ρωσία, όπως επίσης και η αντίληψη που έχει για το ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, η ομιλήτρια είπε ότι αυτά προκάλεσαν ανησυχία σε μερικούς από τους συμμάχους της χώρας του. Έχοντας τα πιο πάνω η υπόψη, η Αν. Γενική Διευθύντρια του ΥΠΕΞ, επισήμανε τον αυξημένο κίνδυνο για περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ευρωπαϊκό έδαφος και μεγαλύτερη αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος, προσθέτοντας πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ενδυνάμωση των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ.

Ο Πάβελ Μπάρυ, διευθυντής στο Brent Scowcroft Center για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας στο Ατλαντικό Συμβούλιο, δήλωσε πως στις ΗΠΑ είναι σύνηθες άλλα να λέγονται στην προεκλογική περίοδο και άλλα να κάνει η νέα κυβέρνηση. Επισήμανε πάντως πως η κυβέρνηση Τράμπ, θα είναι λιγότερο φιλική προς το Ιράν, ενώ θα είναι πολύ σκληρή στους τρόπους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. «Ο νέος πρόεδρος στις ΗΠΑ ενώ δε γνωρίζει τα κατατόπια στην Ουάσιγκτον, θέλει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της Βόρειας Κορέας», συνέχισε ο κ. Μπάρυ, εκτιμώντας ότι «Ρωσία και Κίνα θα θελήσουν να δοκιμάσουν τη νέα κυβέρνηση». Ο ομιλητής παραδέχθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ είχαν και έχουν ελλειμματική πληροφόρηση για την πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής.

Αναφερόμενη στο σχεδιασμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ για τη δεκαετία του 2030, η εκπρόσωπος του Ατλαντικού Συμβουλίου Δρ Λίζα Άρονσον, τόνισε ότι οι προβλέψεις της συγκεκριμένης χώρας δείχνουν αύξηση της εγκληματικότητας και της αβεβαιότητας, όπως επίσης και αυξημένες ανάγκες σε νερό και τρόφιμα σε παγκόσμια κλίμακα. Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στη περιοχή μας θα συνεχίσει να είναι στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Τέλος, μίλησε επίσης για παρατεταμένη κρίση στην ΕΕ.

Ο Δρ Κωνσταντίνος Αδαμίδης, Επίκουρος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Δ/ντής της Διπλωματικής Ακαδημίας, αναρωτήθηκε για τον ρόλο που θα διαδραματίσει στο άμεσο μέλλον η ΕΕ στη Μέση Ανατολή, ενώ πρόβλεψε πως με πρόεδρο στις ΗΠΑ τον Ντόναλτ Τράμπ, οι περιφερειακές δυνάμεις – περιλαμβανομένης της Τουρκίας – θα έχουν αυξημένο ρόλο στα μεσανατολικά δρώμενα.

Τέλος, ο Δρ Μιχάλης Κοντός, Πολιτικός Επιστήμονας, υπέδειξε πως πρέπει να περιμένουμε λίγο για να δούμε τι θα γίνει στη Μέση Ανατολή, ενώ εξέφρασε την άποψη πως κανείς σε αυτή τη περιοχή δε θα επιτρέψει σε κάποια χώρα να έχει ηγεμονικό ρόλο.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.