Επιστημονικό σεμινάριο παρουσία του νέου Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο

Οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βρετανία, μετά το αναμενόμενο Brexit, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στο επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο: «Brexit: Deal, No Deal or No Brexit?», που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο νέος Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου, Stephen Lillie, αφού αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος στη Βρετανία, τόνισε πως το Brexit θα γίνει, η απόφαση έχει παρθεί με δημοκρατικό τρόπο, και πως «το τραίνο ξεκίνησε». Παραδέχτηκε πως το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και υπενθύμισε πως η Βρετανία είναι όντως η πρώτη χώρα που ενεργοποιεί το σχετικό άρθρο της Συνθήκης της Λισαβώνας, το οποίο δίνει το δικαίωμα σε οποιανδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ, που το επιθυμεί, να φύγει από την Ένωση. «Σε δέκα μήνες από τώρα όλα θα έχουν τελειώσει. Η Βρετανία επιθυμεί στενές σχέσεις με την Ευρώπη, όχι σαν αυτές των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς μας συνδέουν κοινά συμφέροντα, όπως η οικονομική συνεργασία, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και πολλοί ακόμα κίνδυνοι», υπέδειξε. Αναφερόμενος στην Κύπρο, υπενθύμισε τις στενές σχέσεις της με τη Βρετανία. «Θα έχουμε ισχυρή, δυναμική σχέση, με περεταίρω ανάπτυξη των διμερών, εμπορικών, πολιτιστικών και αμυντικών μας σχέσεων. Η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ, ενώ είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ανάμεσα μας καλό διάλογο. Προβλέπω λαμπρό το μέλλον ανάμεσα στην Κύπρο και τη Βρετανία», κατέληξε.

«Δε θα έκανα καλά τη δουλειά μου αν δεν εξέφραζα σωστά τις απόψεις των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το επιχειρούμενο Brexit», υπέδειξε η κυρία Kirsty Hughes, Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σκωτίας, αναλύοντας τη διαφορετική φιλοσοφία της ΕΕ για την επιχειρούμενη αποχώρηση της Βρετανίας. Σημείωσε επίσης ότι από το Brexit η Βρετανία θα έχει σοβαρό κόστος. Αναρωτήθηκε μάλιστα τι θα μπορούσε να γίνει στη Βρετανία, αν σε γενικές εκλογές επικρατήσουν οι Εργατικοί (Labour), που ξαφνικά μεταβλήθηκαν σε ευρωσκεπτικιστές. «Τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος», είπε, αναφερόμενη στις αντιδράσεις της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας.

Η ομιλήτρια τόνισε πως η ΕΕ δεν θέλει οικονομική σχέση με την Βρετανία, όμοια με αυτή που έχει με τον Καναδά, ενώ επέκρινε την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Theresa May, για τις απαιτήσεις της. Υπενθύμισε πως το τελικό (αν υπάρξει) κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να περάσει από τη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων, αναρωτήθηκε για το τι θα συμβεί αν δεν εγκριθεί και πρόβλεψε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι.

Σχολιάζοντας την όλη συζήτηση ο Καθηγητής Hubert Faustmann του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Διευθυντής του Friedrich-Ebert-Stiftung Cyprus, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έλλειμμα δημοκρατίας, τον λαϊκισμό και την πολιτική Trump. «Το Brexit δεν μπορούσε να έρθει σε χειρότερη εποχή», επισήμανε.

Ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σημείωσε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είχε πάντοτε ένα σκεπτικισμό έναντι της ΕΕ. «Παρά την αναμενόμενη αποχώρηση από την ΕΕ η Βρετανία θα εξακολουθήσει να έχει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή μετά το Brexit». Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων Βρετανίας-Κύπρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να είναι ενεργό και πολύτιμο μέλος της ΕΕ.

Ακολούθησε διάλογος με τους παρευρισκόμενους. Toν συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.