Ευρωπαϊκός Χάρτης Οδικής Ασφάλειας

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ο δικός μας τρόπος να Αγκαλιάσουμε τη Ζωή

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Οδικής Ασφάλειας υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τη μεγαλύτερη πλατφόρμα της κοινωνίας των πολιτών, αποτελούμενη από εταιρείες, συλλόγους, ερευνητικά ιδρύματα και δημόσιες αρχές. Οι φορείς αυτοί  αναλαμβάνουν την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων και μοιράζονται τις επιτυχημένες πρακτικές τους, προκειμένου να επιλύσουν τα προβλήματα οδικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στο καθημερινό τους περιβάλλον. Στόχος της Χάρτας είναι να βοηθήσει στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Τη Χάρτα έχουν υπογράψει περισσότεροι από 1.450 φορείς.

Από τις 11 Φεβρουαρίου 2009, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ενταχθεί στη μεγαλύτερη κοινότητα οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη, προκειμένου να εκφράσει την ανησυχία του, αλλά και να αναλάβει δράση για την επίλυση των προβλημάτων οδικής ασφάλειας στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει ήδη προγραμματίσει μια σειρά δράσεων, αρχής γενομένης με το εξής:

Εκστρατεία Δημιουργίας Αφίσας

Έχει αρχίσει μια εκστρατεία για τη φιλοτέχνηση αφίσας στην αγγλική και ελληνική γλώσσα, στα πλαίσια της οποίας το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει αποστείλει σε σχολεία και άλλους φορείς με τους οποίους συνδέεται, το εξής:

Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα [ENWA]

Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα (European Night Without Accident – ENWA) είναι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που διοργανώνεται κάθε χρόνο το τρίτο Σάββατο του Οκτωβρίου, έξω από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης σε όλη την Ευρώπη. Σε κάθε κλαμπ νεαροί εθελοντές καλωσορίζουν στην είσοδο τους οδηγούς και τους ενθαρρύνουν να κρατήσουν μια πιο υπεύθυνη στάση πίσω από το τιμόνι. Η εκστρατεία λειτουργεί σε δύο φάσεις. Πρώτα οι εθελοντές εμθαρρύνουν κάθε παρέα να επιλέξει το άτομο που θα αναγορευθεί σε “οδηγό της παρέας” και το οποίο δίνει μια υπόσχεση: πως δεν θα καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς για να είναι νηφάλιος όταν θα πάρει το τιμόνι στα χέρια του. Οι εθελοντές του ζητάνε να φορέσει ένα αναγνωριστικό βραχιολάκι.

Φεύγοντας αργότερα από το κλαμπ, οι “οδηγοί της παρέας” μπορούν να υποβληθούν σε αλκοτέστ που θα δείξει αν έχουν τηρήσει τη δέσμευσή τους, οπόταν και ανταμείβονται με μικρά δώρα τα οποία έχουν προσφέρει συνεργάτες και χορηγοί. Αν πάλι έχουν πιεί, τότε ενθαρρύνονται να αφήσουν το αυτοκίνητό τους εκεί ή να παραδώσουν τα κλειδιά σε άλλον φίλο ο οποίος δεν έχει καταναλώσει καθόλου αλκοόλ.

Σε περιορισμένο αριθμό νυχτερινών κέντρων οι εθελοντές ζητούν από τους οδηγούς να υποβληθούν και σε ναρκοτέστ για να δει και η παρέα τους πως είναι εντελώς καθαροί οδηγοί.

Στόχος δεν είναι ούτε η καταστολή ούτε ή προβολή αρνητικού μηνύματος. Αντίθετα οι η προσπάθεια των εθελοντών είναι πάντα για μια συζήτηση με όλη την παρέα ώστε να βρει η πιο λογική λύση για να φτάσουν όλοι στο σπίτι με ασφάλεια.

Ο πιο σημαντικός στόχος της ENWA είναι να επιστήσει την προσοχή των νέων ως προς τη σημασία της υπεύθυνης οδήγησης, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται νεαρά άτομα. Η μέθοδος είναι η επιμονή στην αναγκαιότητα αλλαγής της συμπεριφοράς του οδηγού. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν μόνιμα αποτελέσματα. Μακροπρόθεσμα, μια τέτοια θετική προσέγγιση του προβλήματος φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα είναι κάθε νέος να έχει επιλέξει τον “οδηγό της παρέας” πρωτού ξεκινήσει η νυχτερινή του έξοδος.

Σεμινάρια

Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Πολιτών, Ευαισθητοποίηση για την Οδική Ασφάλεια  – Διευθυντής Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομίας Κύπρου, Δημήτρης Δημητρίου και κ. Μάριος Μαυρίκιος. Συντονιστής κ. Άνθος Ι Σιεκκερής
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010, Αμφιθέατρο ΟΥΝΕΣΚΟ, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Πολιτιστικός Σύλλογος Ταμασού και Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Πολιτών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Ευαισθητοποίηση για την Οδική Ασφάλεια – κ. Μάριος Μαυρίκιος και κ. Άνθος Ι Σιεκκερής
17 Δεκεμβρίου 2009, Αίθουσα Αγίας Παρασκευής, Εργάτες

Οδική Ασφάλεια – ‘Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για την Οδική Ασφάλεια’  -Συνδιοργανωτές: Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Αστυνομία Κύπρου και το Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας “Γιώργος Μ. Μαυρίκιος”
Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009 (10:00-12:00)
Η εκδήλωση ήταν ένα ανοιχτό φόρουμ, όπου πέραν των 100 μαθητών λυκείων, μετά από μια σύντομη παρουσίαση των αποτελεσμάτων της ENWA και ενημέρωση από το Ίδρυμα Οδικής Ασφάλειας “Γιώργος Μ. Μαυρίκιος”, κλήθηκαν να δώσουν τις ιδέες τους πάνω σε εκστρατίες για την οδική ασφάλεια. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν δύο ημερίδες όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να:

  1. οδηγήσουν ένα όχημα “υπό την επήρεια αλκοόλ” με τη χρήση προσομοιωτή, και
  2. συμμετέχουν σε ένα φόρουμ σχετικά με τις επιδράσεις του αλκοόλ στο ανθρώπινο σώμα.

Προγράμματα ΕΕ

HEROES

Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες μόνιμης αναπηρίας ανάμεσα στους νέους, με την κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών να παραμένουν οι κυριότεροι παράγοντες πρόκλησείς τους. Μεταδοτικές ασθένειες όπως το HIV / AIDS αποτελούν επίσης μια ανερχόμενη απειλή για την υγεία των νεαρών ενηλίκων.

Το HEROES έχει ως στόχο να φέρει σε επαφή εθελοντικές οργανώσεις νεολαίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πρόληψης και προαγωγής της υγείας, κυρίως της πρόληψης κατά του HIV / AIDS, του αλκοόλ και των ναρκωτικών ουσιών, με οργανώσεις για την οδική ασφάλεια, πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα που εργάζονται με νέους, ενήλικες σπουδαστές και εκπαιδευτές, με σκοπό την ανταλλαγή μεθόδων εργασίας και αποτελεσματικών πρακτικών για την ευαισθητοποίηση των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων, και την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου αλλά και προστασίας που έχουν αντίκτυπο στον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς.

Οι εταίροι του προγράμματος, εκ των οποίων οι μισοί εργάζονται στους τομείς πρόληψης ή προαγωγής της υγείας και οι άλλοι μισοί στην προώθηση της οδικής ασφάλειας, αναμένεται να συγκεντρώσει το καλύτερο υλικό και πρακτικές εκστρατείας σε έναν ολοκληρωμένο οδηγό, που θα συνδέει τις προσεγγίσεις της πρόληψης και προαγωγής της υγείας με εκείνες της οδικής ασφάλειας, ενσωματώνοντας προσεγγίσεις από διάφορους αλλά καθοριστικούς για την υγεία παράγοντες. Θα αναπτυχθεί ένα ηλεκτρονικό δίκτυο εθελοντών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, το οποίο θα ενημερώνεται σχετικά με εκστρατείες που διοργανώνονται σε άλλες χώρες και σε άλλους τομείς, και θα εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να υλοποιεί υψηλού επιπέδου διατομειακές δραστηριότητες.

Η χρήση του υλικού της εκστρατείας που θα συγκροτηθεί στα πλαίσια του προγράμματοςθα δώσει μεγάλη προβολή στις δραστηριότητες εθελοντών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κόστη, καθώς οι εθελοντές εργάζονται χωρίς αμοιβή. Προσοχή θα δοθεί επίσης στο ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο και στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας. Συνέργειες με άλλες δραστηριότητες που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (DG TREN, προγράμματα για τη νεολαία κλπ) και άλλα θεσμικά όργανα θα ληφθούν, επίσης, υπόψη.