Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πτυχίο στη Διατροφολογία και Διαιτολογία

στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Κύπρου

Διατροφολογία και Διαιτολογία (Πτυχίο, 4 έτη)

Διάρκεια Σπουδών (έτη)
4
Τίτλος Σπουδών
Πτυχίο Διατροφολογίας και Διαιτολογίας
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών
Πτυχίο (1ος Κύκλος Σπουδών)
Γλώσσα Διδασκαλίας
Ελληνικά
Μέθοδος Φοίτησης
Πλήρης και Μερική φοίτηση
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS)
240

Πληροφορίες

Loading ...

(Αποστέλλοντας τη φόρμα, αποδέχομαι ότι το Π. Λευκωσίας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου μέσω email ή τηλεφώνου )

Περιγραφή Προγράμματος

Ο στόχος του προγράμματος είναι να ετοιμάσει, μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων μαθημάτων, επαρκώς εκπαιδευμένους και προσοντούχους απόφοιτους για την αγορά εργασίας του 21ου αιώνα, οι οποίοι θα μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη διατροφολογία και διαιτολογία, προς όφελος των ατόμων και της δημόσιας υγείας στην Κύπρο ή στη χώρα που θα επιλέξουν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους. Στην Κύπρο υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τον κλάδο της διατροφολογίας και διαιτολογίας. Το πρόγραμμα προσφέρει στους φοιτητές ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο στηρίζεται στις βασικές επιστήμες της διατροφολογίας και διαιτολογίας, και στην πρακτική εφαρμογή των αρχών των επιστημών της υγείας στη διατροφή. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να πληρεί τις προϋποθέσεις για αίτηση σε επαγγελματικές σχολές, όπως ιατρική, οδοντιατρική, φυσικοθεραπεία και άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα ετοιμάζει τους φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία.

Προοπτικές Σταδιοδρομίας

Οι απόφοιτοι του κλάδου της Διατροφολογίας/Διαιτολογίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να γίνουν αποδεκτοί σε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διαιτολογία ή στην Κλινική Διαιτολογία και να συνεχίσουν τις σπουδές τους για περαιτέρω εξειδίκευση σε τομείς όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η διατροφική υποστήριξη, η δημόσια υγεία κ.ά. Απόφοιτοι του κλάδου έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για εγγραφή στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου.

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι του κλάδου της Διατροφολογίας/Διαιτολογίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να γίνουν αποδεκτοί σε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διαιτολογία ή στην Κλινική Διαιτολογία και να συνεχίσουν τις σπουδές τους για περαιτέρω εξειδίκευση σε τομείς όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η διατροφική υποστήριξη, η δημόσια υγεία κ.ά. Απόφοιτοι του κλάδου έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για εγγραφή στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου.

H αξιολόγηση του κάθε μαθήματος αποτελείται συνήθως από τον ολοκληρωμένο τελικό βαθμό των εξετάσεων, καθώς τους βαθμούς της συνεχούς αξιολόγησης. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενδιάμεσες εξετάσεις, εργασίες και συμμετοχή στην τάξη. Οι βαθμοί A, B, C κ.ο.κ, υπολογίζονται με βάση τη βαρύτητα της τελικής εξέτασης και της συνεχούς αξιολόγησης, με βάση τους επιμέρους βαθμούς. Με βάση τους βαθμούς σε κάθε μάθημα υπολογίζονται ο μέσος όρος εξαμήνου (GPA) και ο γενικός μέσος όρος (CPA).

Ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει 240 ECTS καθώς και όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος. Ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) είναι 2.0. Παρά το γεγονός ότι με το βαθμό ‘D-‘ το μάθημα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε ένα μάθημα, ο απαιτούμενος μέσος όρος είναι το ‘C’ για να επιτευχθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) 2.0.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να:

  1. Κατανοούν τη σύνθεση των τροφίμων και πώς τα τρόφιμα παράγονται/κατασκευάζονται.
  2. Αξιολογούν κριτικά την ασφάλεια των τροφίμων τόσο για τα άτομα όσο και για συγκεκριμένους πληθυσμούς.
  3. Εκτιμούν την επίδραση της σύνδεσης των τροφίμων στην υγεία και στην ευεξία των ανθρώπων.
  4. Προσδιορίζουν το ρόλο της δίαιτας στην πρόληψη ασθενειών και στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.
  5. Αξιολογούν κριτικά τους κινδύνους που προκύπτουν από την υιοθέτηση ακατάλληλης διατροφής από διάφορους πληθυσμούς (π.χ. έγκυες γυναίκες, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας).
  6. Επιδεικνύουν δεξιότητες και γνώσεις για την κριτική χρησιμοποίηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής.
  7. Κατανοούν θέματα πολιτικής που αφορούν στη διατροφή σε σχέση με τη δημόσια υγεία.
  8. Αξιολογούν την επιστημονική θεωρία και όρους στο πλαίσιο των τροφίμων, του πολιτισμού, της δίαιτας και της διατροφής.
  9. Αναπτύξουν τις κριτικές, αναλυτικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες καθώς και μια προσέγγιση για διά βίου μάθηση με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη στις επιστήμες διατροφής και διαιτολογίας.
Section: A - Basic Science Requirements
Min. Credits: 19  Max. Credits: 19
Min. ECTS Credits: 30  Max. ECTS Credits: 30
Notes:
Course CodeCourse TitleECTS CreditsTeaching Hours
BIOL-101General Biology I65
BIOL-102General Biology II65
BIOL-205Human Anatomy and Physiology I65
BIOL-206Human Anatomy and Physiology II65
CHEM-104Introduction to Organic and Biological Chemistry63
Section: B - Major Requirements
Min. Credits: 72  Max. Credits: 72
Min. ECTS Credits: 144  Max. ECTS Credits: 144
Notes:
Course CodeCourse TitleECTS CreditsTeaching Hours
FDSC-200Food Microbiology and Lab63
FDSC-250Food Chemistry and Lab63
FDSC-260Food Science and Management Principles and Lab65
FDSC-316Food Service Systems Management and Lab63
NUTR-110Introduction to Human Nutrition and Health63
NUTR-250Principles of Nutritional Biochemistry and Metabolism I63
NUTR-255Principles of Nutritional Biochemistry and Metabolism II65
NUTR-260Public Health and Community Nutrition63
NUTR-280Nutrition Behavioural Management63
NUTR-290Nutritional Assessment and Management63
NUTR-315Sports and Exercise Nutrition63
NUTR-320Nutrition Through the Life Cycle63
NUTR-330Dietetics and Nutrition - Theory and Practice63
NUTR-340Phyto-Chemicals, Functional Foods and Supplements63
NUTR-355Food and Drug Interactions63
NUTR-360Experimental Foods and Lab65
NUTR-370Communication Skills and Nutritional Counseling63
NUTR-380Medical Nutrition Therapy and Dietetics I and Lab63
NUTR-460Contemporary Issues in Food and Nutrition63
NUTR-481Medical Nutrition Therapy and Dietetics II63
NUTR-482Medical Nutrition Therapy and Dietetics III and Lab65
NUTR-490Research Methods in Dietetics63
NUTR-495Final Year Project123
Section: C - Major Electives
Min. Credits: 9  Max. Credits: 9
Min. ECTS Credits: 18  Max. ECTS Credits: 18
Notes:
Course CodeCourse TitleECTS CreditsTeaching Hours
NUTR-265Human Ecology63
NUTR-390Principles of Food Quality Assurance63
NUTR-420Food and Nutritional Toxicology63
NUTR-465Food, Culture and Nutrition63
NUTR-470Food and Nutrition Policy63
Section: D - Language Expression
Min. Credits: 6  Max. Credits: 6
Min. ECTS Credits: 12  Max. ECTS Credits: 12
Notes: (1) Placement in English courses is done on the basis of a Placement Test or tests such as TOEFL or GCE. (2) Students may complete BADM-231 or BADM-332.
Course CodeCourse TitleECTS CreditsTeaching Hours
BADM-231Business Communications63
BADM-332Technical Writing and Research63
COMM-200Business and Professional Communication63
ENGL-100Basic Writing63
ENGL-101English Composition63
Section: E - Computer and Math Requirements
Min. Credits: 6  Max. Credits: 6
Min. ECTS Credits: 12  Max. ECTS Credits: 12
Notes: Students may choose to complete BIOL-231 or MATH-221.
Course CodeCourse TitleECTS CreditsTeaching Hours
BIOL-231Biostatistics63
COMP-150Microcomputer Applications63
MATH-108Finite Maths with Applied Calculus63
MATH-221Statistics I63
MULT-160Introduction to Multimedia63
Section: F - Humanities and Social Sciences Electives
Min. Credits: 6  Max. Credits: 6
Min. ECTS Credits: 12  Max. ECTS Credits: 12
Notes:
Course CodeCourse TitleECTS CreditsTeaching Hours
HIST-257Modern Cypriot History and Politics63
PHIL-120Ethics63
PSY-110General Psychology I63
PSY-111General Psychology II63
SOC-101Principles of Sociology63
UNIC-100University Experience63
Section: G - Business Electives
Min. Credits: 6  Max. Credits: 6
Min. ECTS Credits: 12  Max. ECTS Credits: 12
Notes:
Course CodeCourse TitleECTS CreditsTeaching Hours
ACCT-110Accounting I63
BADM-491ESpecial Topics in Business40
MGT-281Introduction to Management63
MKTG-291Marketing63

Semester 1

Course CodeCourse TitleECTS Credits
BIOL-101General Biology I6
CHEM-104Introduction to Organic and Biological Chemistry6
COMP-150Microcomputer Applications6
ENGL-101English Composition6
NUTR-110Introduction to Human Nutrition and Health6

Semester 2

Course CodeCourse TitleECTS Credits
BIOL-102General Biology II6
FDSC-200Food Microbiology and Lab6
FDSC-250Food Chemistry and Lab6
PSY-110General Psychology I6
SOC-101Principles of Sociology6

Semester 3

Course CodeCourse TitleECTS Credits
BIOL-205Human Anatomy and Physiology I6
BIOL-231Biostatistics6
FDSC-260Food Science and Management Principles and Lab6
NUTR-250Principles of Nutritional Biochemistry and Metabolism I6
NUTR-260Public Health and Community Nutrition6

Semester 4

Course CodeCourse TitleECTS Credits
BADM-332Technical Writing and Research6
BIOL-206Human Anatomy and Physiology II6
NUTR-255Principles of Nutritional Biochemistry and Metabolism II6
NUTR-280Nutrition Behavioural Management6
NUTR-290Nutritional Assessment and Management6

Semester 5

Course CodeCourse TitleECTS Credits
FDSC-316Food Service Systems Management and Lab6
MGT-281Introduction to Management6
NUTR-330Dietetics and Nutrition - Theory and Practice6
NUTR-340Phyto-Chemicals, Functional Foods and Supplements6

Semester 6

Course CodeCourse TitleECTS Credits
NUTR-315Sports and Exercise Nutrition6
NUTR-355Food and Drug Interactions6
NUTR-360Experimental Foods and Lab6
NUTR-370Communication Skills and Nutritional Counseling6
NUTR-380Medical Nutrition Therapy and Dietetics I and Lab6

Semester 7

Course CodeCourse TitleECTS Credits
ACCT-110Accounting I6
NUTR-460Contemporary Issues in Food and Nutrition6
NUTR-470Food and Nutrition Policy6
NUTR-481Medical Nutrition Therapy and Dietetics II6
NUTR-490Research Methods in Dietetics6

Semester 8

Course CodeCourse TitleECTS Credits
NUTR-390Principles of Food Quality Assurance6
NUTR-465Food, Culture and Nutrition6
NUTR-482Medical Nutrition Therapy and Dietetics III and Lab6
NUTR-495Final Year Project12