Μαθήματα από το Brexit και το Grexit στη μεγαλύτερη διεθνή διάσκεψη Πολιτικών Επιστημών στην Κύπρο

Με την επιστημονική ανάλυση σχετικά με το επερχόμενο, εκτός απροόπτου, Brexit αλλά και το παραλίγο Grexit, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής έναρξης των εργασιών του 46ου διεθνούς ετήσιου συνεδρίου του European Consortium for Political Research (ΕCPR), το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας υποδέχτηκε κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες αλλά και όσους ασχολούνται ή ενδιαφέρονται για τις πολιτικές επιστήμες από διάφορα μέρη του πλανήτη, στη μεγαλύτερη διάσκεψη του είδους της στην Κύπρο.

Σχεδόν 500 σύνεδροι (ακαδημαϊκοί, ερευνητές και φοιτητές) από κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και του Ισραήλ, συζήτησαν και ανάλυσαν σε 29 παράλληλα εργαστήρια τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές των σημαντικότερων ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Στο επίκεντρο του πενταήμερου συνεδρίου (10-14 Απριλίου 2018), το οποίο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια στον κόσμο, βρέθηκαν ζητήματα όπως η μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, ο ευρωσκεπτικισμός, η οικονομική κρίση, η ψηφιακή (μη) δημοκρατία, κλπ.

Ο βασικός ομιλητής του συνεδρίου, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του London School of Economics and Political Science, Kevin Featherstone, στην ομιλία του με τίτλο: «From Grexit to Brexit», αναφέρθηκε στην «ανάγκη να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη». Έκανε μακρά αναδρομή στο τι συνέβαινε στην αρχαία Ελλάδα «από όπου όλα ξεκίνησαν», επιχείρησε παραλληλισμό των απόψεων Βαρουφάκη (πρώην Υπουργού Οικονομίας της Ελλάδας) και Μπόρις Τζόνσον (ΥΠΕΞ Βρετανίας), διατύπωσε την άποψη σύμφωνα με την οποία «η Ευρώπη δεν μπορεί να κερδίσει το παιγνίδι της ρητορικής», μίλησε για το σύγχρονο λαϊκισμό, τις κοινωνικές ανισότητες μέσα στους κόλπους της ΕΕ, και τη δυσλειτουργία του Ελληνικού Δημοσίου.

Τον Kevin Featherstone προλόγισε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Ανδρέας Θεοφάνους, ο οποίος αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή πορεία της Βρετανίας, την περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου μέσα στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ενώ μιλώντας για τον Καθηγητή Featherstone, υπενθύμισε πως μεταξύ άλλων τιμητικών διακρίσεων, έχει παρασημοφορηθεί από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2013.

Την έναρξη του 46ου Συνεδρίου του ECPR κήρυξε ο Δρ. Αιμίλιος A. Σολωμού, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 12 χρόνια που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, πρωτοπόρο στις διεθνείς σχέσεις και τις πολιτικές επιστήμες και σταθερός υποστηριχτής του ECPR, διοργανώνει αυτό το διεθνές συνέδριο. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ECPR, Rudy B. Andeweg (Πανεπιστήμιο Leiden Ολλανδίας) ευχαρίστησε και συνεχάρη την επιτροπή για την άψογη διοργάνωση του συνεδρίου. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην παράδοση του Πανεπιστημίου στις διεθνείς σχέσεις και τις πολιτικές επιστήμες, καθώς και στον διεθνή χαρακτήρα του.

Στη διάρκεια της τελετής έναρξης απονεμήθηκαν τα βραβεία Jean Blondel PhD Prize και Rudolf Wildenman Prize.

Το ECPR είναι μια ανεξάρτητη ακαδημαϊκή οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1970. Τα 350 θεσμικά μέλη της, από  50 χώρες, αντιπροσωπεύουν τα κορυφαία πανεπιστήμια, καθώς και φοιτητές και ακαδημαϊκούς που ασχολούνται με την έρευνα και τη διδασκαλία της Πολιτικής Επιστήμης παγκοσμίως. Το ECPR υποστηρίζει και ενθαρρύνει την εκπαίδευση, την έρευνα και τη διακρατική συνεργασία πολιτικών επιστημόνων με διάφορους τρόπους. Προσφέρει ένα πρόγραμμα φημισμένων διεθνών διασκέψεων και εκδηλώσεων, διατηρεί ένα εκλεκτό χαρτοφυλάκιο εκδόσεων (ECPR Press), που περιλαμβάνει σειρά βιβλίων και 3 κορυφαία επιστημονικά περιοδικά, ενώ απονέμει βραβεία υψηλού κύρους που επιβραβεύουν τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα του πεδίου.